Er is geen onderdeel van je fiets waarbij de individuele pasvorm zo belangrijk is als bij het fietszadel. Ieder mens is anders, en dat geldt natuurlijk niet alleen voor de persoonlijkheid. Ieder lichaam heeft ook zijn eigen kenmerken, en een fietszadel moet daar perfect op aansluiten, anders wordt het al snel oncomfortabel op de weg.
Als uw zadel NIET het juiste voor u is....
het knijpt of knijpt
geeft het je een slapend of verdoofd gevoel
?
doet je achterste pijn
oefent het te veel druk uit op je stuitbeen of schaambeen
uw rug kan pijn doen
je kromt jezelf om de ongemakkelijke zithouding te compenseren
in het slechtste geval levert het zere plekken op
je hebt eigenlijk geen zin om op je fiets te stappen
Als iets van dit alles op u en uw fietszadel van toepassing is, moet u er zeker iets aan doen!
Een fietszadel dat goed bij je past...
voelt goed
kan comfortabel worden gereden op kortere tochten zonder speciale fietsbroeken
knelt, knelt of schuurt niet
maakt (dagen van) lange trappen mogelijk zonder onaangename wrijving
voelt alsof het er niet echt is
Fietszadels worden snel vervangen voor meer comfort
Voel je je niet helemaal op je gemak als je op de fiets zit? Gelukkig is er een heel eenvoudige oplossing: niets op een fiets kan zo snel worden vervangen als het zadel!
En hoe vind ik een comfortabel fietszadel?
U heeft drie mogelijkheden om een stoel te vinden die bij u past:
- Koop gewoon een zadel, of liever, een fiets met een zadel. Elke fiets wordt geleverd met een zadel, je kunt het eerst een kans geven en een tijdje testen. Als je geluk hebt, past het je goed. Zo niet, dan moet u het veranderen
- Ontdek hoe het beste zadel voor u eruit moet zien door een fietspasbeurt te laten uitvoeren. U kunt dit professioneel laten doen of het zelf doen met onze kleine gids hieronder
- The proof of the pudding is in the eating - test alle fietszadels die je kunt vinden. Neem de fietsen van al je vrienden en collega's mee voor een ritje en vergelijk de zadels. Of bestel meerdere zadels en doe de vergelijkingstest en beslis op uw gemak welke het beste is.
De snelle weg naar een antwoord:
- Vrouwenzadel of mannenzadel
- Moet ik een zadel kopen dat specifiek voor mijn MTB, racefiets of toerfiets is bedoeld?
- Breedte, lengte, treden, gaten - een fietszadel kan vele vormen aannemen
- Zadelpas
- Het beste materiaal voor een fietszadel
Er zijn tegenwoordig veel unisex fietszadels die geschikt zijn voor zowel mannen als vrouwen, maar veel modellen blijven dameszadels of herenzadels. Vrouwen hebben meestal een breder bekken, de zitbeenknobbels staan verder uit elkaar en de schaambeenboog is lager.
Vrouwenzadels zijn daarom iets breder en de "neus" is lager dan de achterkant. Bovendien hebben veel dameszadels reliëfopeningen om de delicate stof te beschermen. Fietszadels voor heren zijn smaller en langer dan de meeste dameszadels.
Het kan zijn dat een vrouw zich perfect op haar gemak voelt op een fietszadel voor vrouwen . Het kan ook zijn dat een herenzadel perfect bij mannen past. Kan, maar hoeft niet! Fabrikanten als SQLab doen al jaren onderzoek naar hoe het perfecte zadel voor een fiets eruit moet zien. Studies hebben aangetoond dat niet zozeer het geslachtsspecifieke ontwerp van belang is, maar dat de breedte van het zadel van cruciaal belang is voor het rijcomfort, en dat de verlaagde "neus" voor alle fietsers even comfortabel is
Conclusie: Of u nu een man of een vrouw bent, koop een fietszadel dat past bij de afstand tussen uw zitbeenknobbels. Hieronder vindt u een handleiding hiervoor.
Koop een zadel dat past bij uw zitbeenknobbels.
Zadels voor kinderfietsen
Kinderfietsen zijn uitgerust met kleurige uniseks zadels waar de meeste kinderen graag op rijden. Maar als je kind blijft klagen over zijn zadel, moet je het serieus nemen. Misschien voelt hij of zij zich meer op zijn gemak op een andere stoel. Het zou toch jammer zijn als uw kind geleidelijk aan het plezier in het fietsen zou verliezen door een ongeschikt zadel, nietwaar?
Moet ik een fietszadel kopen specifiek voor mijn mountainbike, racefiets of toerfiets?
Natuurlijk zijn er fietszadels voor elk type fiets, d.w.z. speciale zadels voor mountainbikes, racefietsen enzovoort. En natuurlijk hebben fabrikanten ergens aan gedacht bij het ontwerpen van hun fietszitjes. Maar als je op een mountainbike rijdt en een breed stadsfietszadel voelt het best aan, dan moet je dat zadel zeker op je fiets monteren! Als je urenlang zonder pijn op een smal racefietszadel op een toerfiets kunt trappen, dan moet je dat doen. Het maakt niet uit waar een fietszadel eigenlijk voor gemaakt is, het belangrijkste is dat het je bevalt!
Race bike zadels
Je trapt urenlang. Snel. Uniform. Als je niet wilt dat je dijen er na een lange trainingssessie als gehakt uitzien, heb je een zadel nodig dat niet schuurt. Daarom zijn zadels voor racefietsen smal. Zoals altijd bij racefietsen is de belangrijkste overweging hier het gewicht.
Race bike zadels zijn
- smal
- maar meestal langer
- ultralicht
- geschikt voor de ver naar voren leunende zitpositie
- niet flexibel of verend
- fi'zi:k en SQLab leveren onze racefietszadels
Trekking zadels
Bij een trekkingfiets is het vooral belangrijk dat het zadel je perfect past, je wilt immers van de tocht genieten en het liefst meerdere dagen. Om dit te bereiken moet de druk op een touringzadel optimaal worden verdeeld. Het moet ook verschillende zitposities mogelijk maken. Dan kunt u op de weg meer of minder rechtop rijden en uw rijtijd verlengen door het zadel te variëren. Veel toerzadels hebben extra demping.
Hier nog een tip: Als u van plan bent een langere fietstocht te maken, kunt u het zadel het beste van tevoren uitgebreid uitproberen. Er is niets vervelender dan te moeten terugkeren omdat het zadel het verkeerde was!
Trekking zadels zijn
- geschikt voor urenlang plezierig trappen
- opgevuld, flexibel en geveerd
- geschikt voor een rechte tot gematigd sportieve zithouding
- die het mogelijk maken van zitpositie te veranderen
- hier in BMO kunt u trekkingzadels krijgen van SQLab, Brooks of Selle Royal
Zadel voor grindfietsen
Zadels voor gravelbikes houden het midden tussen racefietszadels en trekkingzadels. Afhankelijk van uw behoeften kunt u er snel mee rijden of rustig op de fiets stappen. U kunt met een touring zadel of een road bike zadel op de Gravel rijden, net wat u wilt.
Mountainbike zadel
Afhankelijk van hoe je fietst, is het bij een mountainbike belangrijk dat je zadel perfect op je past. Slopestylers, freeriders, trailbikers, enz. staan sowieso op de pedalen als het warm is. Hier is het veel belangrijker dat een dropper post je het zadel op tijd uit de weg krijgt. Toch kan het natuurlijk geen kwaad om een fietszadel te hebben dat goed bij je past. Voor marathonrijders of langlaufers is het een heel ander verhaal. Hoe meer tijd je zit, hoe nauwkeuriger je zadel moet passen.
Mountainbikezadels zijn
- robuust
- bieden goede ondersteuning
- een matige demping
- voor een gestrekte zithouding zijn er smalle MTB-zadels
- voor een rechte zithouding zijn er bredere MTB-zadels
- we hebben MTB-zadels van Stoffen, Fi'zi:k of SQLab
Stadsfiets zadels
.
De meeste stadsfietsen hebben zadels die volledig zijn ontworpen voor comfort. Ze zijn breed en zacht opgevuld. Velen hebben extra vering ingebouwd. U kunt ook een klassiek leren zadel op een stadsfiets of een Hollendrad monteren, vooral op een retro fiets of een stadsfiets zijn deze zadels een absolute blikvanger!
.
Stadsfietszadels zijn
- zacht
- sprung
- breed
- comfortabel
- Bij BMO kunt u terecht voor comfortzadels van SQLab, Brooks of Selle Royal
Zadels voor e-bikes
Dezelfde regels gelden voor e-bikes als voor andere fietsen. Je hebt geen speciaal e-bike zadel nodig. Er zijn e-touring bikes, e-city bikes, e-racing bikes en e-MTB's. Kies een zadel dat past bij de categorie van uw e-bike.
Breedte, lengte, treden, gaten - een fietszadel kan vele vormen aannemen
.
Er is een zadel voor elke kont, je moet er alleen een beetje naar zoeken. Om u te helpen weten waar u op moet letten, volgt hier een lijst van de kenmerken die zadels bepalen
.
Een fietszadel voor een rechte zithouding heeft de neiging breed te zijn, omdat bij een rechte zithouding meer gewicht op de billen rust. In een langgerekte rijpositie wordt veel gewicht gedragen door de handen, en het bekken is ook verder naar voren gekanteld. Een smaller fietszadel is beter geschikt voor deze zithouding. Met een langere zadelneus kunt u iets naar voren schuiven en zo uw rijpositie variëren. Het is moeilijk te voorspellen of een langer of korter zadel voor u comfortabeler zal zijn, dus de enige manier om daar achter te komen is het uit te proberen!
- Fietszadels met reliëfopeningen, -holtes, -uitsparingen
Veel zadels hebben uitsparingen om de druk op de weefsels te verlichten. Als u op een van deze zadels wilt rijden, moet u een aantal uitgebreide testritten maken. Terwijl sommige motorrijders nooit afstand willen doen van hun zadel met een ontlastingsopening, is dit ontwerp voor anderen uiterst oncomfortabel. Een uitsparing in het zadel kan leiden tot een onaangename toename van de druk op het resterende oppervlak. Aangezien de belasting over een kleiner oppervlak moet worden verdeeld, kunnen de problemen in het zitgedeelte worden verergerd.
Fabrikanten die ergonomische fietszadels bouwen, bieden nu modellen aan waarvan de neus aanzienlijk lager is dan de achterkant. Soms is er zelfs een behoorlijke trede zichtbaar tussen de achterkant en de voorkant. Dit neemt veel druk weg van het schaambeengebied en is even comfortabel voor vrouwen als voor mannen. Het zadel iets naar voren kantelen heeft overigens hetzelfde effect, althans wat de drukverdeling betreft. U kunt echter naar voren glijden op het gekantelde zadel en de druk zal terechtkomen op plaatsen waar hij niet hoort.
Een zadel moet normaal gesproken zo worden gemonteerd dat het horizontaal op de grond staat. Maar als dit de druk onhandig verdeelt, kan het zadel iets worden gekanteld. Maar echt licht, want als je naar voren of naar achteren glijdt als de helling te steil is, wordt het weer ongemakkelijk.
Hier gaat het niet om het gewicht van het zadel, maar om uw gewicht. Fietszadels zijn enigszins flexibel, zodat ze oneffenheden in de ondergrond opvangen. Afhankelijk van het model, hangt deze flex af van het gewicht op het zadel. Als je te licht bent, zal het materiaal niet reageren. Als je te zwaar bent, zul je constant het zadel doorduwen. In de specificaties van de zadels hier in de online winkel vindt u een notitie als een zadel bedoeld is voor een bepaalde gewichtsklasse
.
Sportief of comfort?
Veel fabrikanten verdelen hun zadels in verschillende "moeilijkheidsgraden". Er zijn dan indelingen zoals atletisch, sportief, race, relaxed of comfort. In het algemeen kun je uitgaan van een eenvoudige vuistregel: hoe sportiever een zadel is, hoe minder waarde wordt gehecht aan comfort. Dit betekent dat een zadel voor MTB-racers of professionele racefietsen weinig vulling en vering zal hebben, terwijl een comfortzadel voor een stadsfiets of toerfiets veel comfortabeler zal zijn.
.
Bike fitting - vind de perfecte pasvorm
.
U hebt voor uw persoonlijke zadelpassing niets meer nodig dan een stuk golfkarton, een potlood, een liniaal en een stevige stoel. Uw broek mag niet te dik zijn, anders vertekent hij het resultaat.
- Plaats het karton op de stoel en ga erop zitten. Nu hoeft u alleen uw bekken een beetje heen en weer te bewegen, zodat de twee zitbeentjes een afdruk in het karton achterlaten.
- Nu kunt u met het potlood het midden van de twee indrukken markeren
- Met de liniaal meet u de afstand tussen de gemarkeerde punten, nu weet u de afstand van uw zitbeenknobbels.
- Nu moet u eens goed kijken naar uw zithouding . Dit werkt het beste als je langs een etalage loopt. Hoe steiler je zit, hoe smaller je zadel moet zijn.
- Je neus zit bijna vast aan de steel? Zoek een zadel met de breedte die je net gemeten hebt
- Zit je zo rechtop dat je ruggengraat (bijna) verticaal staat? Voeg dan 4 cm toe aan de gemeten lengte
- Zit je ergens tussenin? Afhankelijk van hoe laag u zit, telt u 1 tot 3 cm op bij de afstand tussen uw zitbeenknobbels en dan weet u de breedte van het zadel dat u moet kopen.
Het beste materiaal voor fietszadels
Plastic
Plastic is duurzaam, kan in elke vorm worden gegoten, is licht en behoeft weinig onderhoud. Het is ook weerbestendig en dus ideaal als materiaal voor een zadel. Er zijn fietszadels met hoezen van kunststof, en de kussentjes binnenin zijn ook van kunststofschuim gemaakt.
.
Leer
Leder-core zadels zijn klassiekers, ze zijn duurzaam en hebben veel stijl. Maar ze hebben wel wat aandacht nodig. Een nieuw leren zadel moet worden ingereden, zodat het zich aan uw lichaam aanpast en dan comfortabel is om op te rijden. Regen en nattigheid daarentegen houden meestal niet van lederen zadels; een beschermende bekleding en goed lederonderhoud verlengen hun levensduur.
.
Er zijn ook veel fietszadels met een leren bekleding.
Gel
.
Vele zadels scoren met een zachte gel pad. Dit kan het zadel zeer comfortabel maken. Sommige motorrijders moeten echter even wennen aan het ietwat "sponzige" gevoel van de flexibele gelvulling.
Carbon>Gel
Veel zadels scoren hoog op de zachte gelvulling.
Koolstof, titanium, aluminium, staal
.
Elk zadel heeft een onderstel, dat de enige manier is om het in vorm te houden. Bij lichtgewicht racefietszadels is het onderstel gemaakt van carbon of aluminium. Robuuste MTB-zadels maken gebruik van zwaarder maar duurzaam titanium of staal.
.
Tussen haakjes, rood, blauw, beige of groen - de kleur van je zadel doet er niet echt toe. In het beste geval zult u zich zo comfortabel voelen op uw fiets dat u het zadel toch zelden zult zien, omdat u er het grootste deel van de tijd op zult zitten. Maar natuurlijk kunt u fietszadels kopen in allerlei kleuren en uitvoeringen, zodat uw fiets een opvallend kunstwerk wordt.
Maar een zacht zadel op een fiets is zeker comfortabel, nietwaar?
Een zacht zadel is geen garantie voor goed zitcomfort! De dikke vulling zorgt ervoor dat veel fietsers in alle mogelijke richtingen glijden, waardoor de druk ongunstig wordt verdeeld en het zadel kan knellen en pijn doen ondanks het veronderstelde comfortabele kussen.
Het zadel alleen maakt een zitplaats niet comfortabel
.
Je hebt wat accessoires nodig voor het zadel van je fiets, anders werkt het niet!
Het zadel wordt vastgehouden door een zadelpen dus de positie van je fietszadel is flexibel in hoogte. Met een gebogen zadelpen kunt u uw zadel enkele centimeters naar het achterwiel verplaatsen en zo het zitcomfort enorm beïnvloeden. De hoek van het zadel kan ook worden gewijzigd.
Mountainbikes in het bijzonder gebruiken vaak Vario zadelpennen of dropperposts dat zijn zadelpennen die comfortabel in hoogte kunnen worden versteld. Vaak werkt dit eenvoudig door een knop direct vanaf het stuur in te drukken
.
Een zadelpenklem zadelpenklem bevestigt de zadelpen aan de fiets. Zadelklemmen zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar, met snelsluiting of met schroef, in welk geval u een geschikte Torx-, inbus- of zeskantsleutel nodig hebt. U vindt deze op Fiets Gereedschap. Hier in de winkel kunt u zadelklemmen in verschillende binnendiameters kopen, omdat ze op uw zadelpen moeten passen.
Als het gewoon knelt en knijpt op elk zadel, heb je nog een andere optie om je comfort te verhogen. Veel fietsbroeken fietsbroeken hebben een zitvlak. Deze vulling kan van schuim zijn, en shorts van hoge kwaliteit hebben zelfs een zachte gelinzet die de wrijving minimaliseert. Dit verbetert uw pasvorm aanzienlijk. Er zijn ook speciale crèmes die de huid beschermen
.
Tussen haakjes...
Als je nieuwe zadel in het begin vreemd aanvoelt, geef jezelf dan een paar dagen de tijd om eraan te wennen. Uw lichaam reageert in het begin met weerstand op onbekende drukpunten, maar raakt er na een tijdje aan gewend. Als u echter blijvende problemen hebt, moet u een nieuw zadel voor uw fiets kopen.