Licht, snel, efficiënt - klinkt verdacht veel als een racefiets. Mountainbikes staan meestal niet bekend om hun topsnelheid. Maar dat is niet helemaal waar (meer)! Mountainbikes worden steeds meer gespecialiseerd, en het was te verwachten dat dit zou resulteren in een aantal snelle racemachines. Hier stellen we je voor aan hun belangrijkste vertegenwoordigers en hun kenmerken:
1. Wat betekenen XC, Race en Marathon?
.
Marathon klinkt eigenlijk meer als de trieste waarheid: "Als je van je motor houdt, zul je hem duwen! Maar maak je geen zorgen, het is niet de bedoeling dat je te voet over de bergen klautert. Marathon betekent hier gewoon "langdurig en snel". Marathonlopen is de langste Olympische hardloopdiscipline, dus bij de bijbehorende mountainbikes gaat het ook vooral om uithoudingsvermogen over lange afstanden. Als toer fullys zijn ze geschikt voor fietstochten en bikepacking.
XC (ook CC) staat voorCross Country, de versnelling vertelt je waar je naartoe gaat - cross-countryritten zijn aan de orde van de dag. In principe koop je ook hier een toerklare fully.
Racebikes - wie had dat gedacht! - kruiden je crossritten met een flinke portie snelheid. Ze zijn gezegend met massa's aandrijving. Race betekent race, en deze fietsen kunnen prima racen. Toch moeten ze niet verward worden met racefietsen!
De verschillende benamingen zijn als volgt.
De verschillende benamingen van de fietsen hebben te maken met de corresponderende race disciplines, waarvan de randvoorwaarden worden gespecificeerd door de UCI, World Cups of de Olympische Spelen. De fietsen zijn meestal geoptimaliseerd voor de eisen van deze wedstrijden. Maar je hoeft je niet te meten met de wereldelite. Je kunt gewoon op je fiets stappen en je vermaken met de snelheidsroes op het parcours achter het huis. Maar je kan concurreren met de coole fullys, die zijn altijd snel genoeg!
Een haarfijne classificatie van fietsen is trouwens nogal moeilijk.Ze lijken erg op elkaar, afhankelijk van fabrikant en model zijn er overlappingen of minuscule details die de talenten van een MTB in de ene of de andere richting doen verschuiven. Om deze hindernis te omzeilen, worden de fietsen dan graag gemengd in XC tourers of marathon racers. Daarom zijn onze beschrijvingen niet in steen gebeiteld, kunnen ze vervagen of moeten ze met het volgende modeljaar helemaal opnieuw worden gesorteerd.
2. XC, race MTB en marathonfiets - wat is welke?
-
CX, CC, Cross Country Bikes
Cross country wedstrijden zijn er met verschillende eisen. Een van de bekendste is de Olympische discipline XCO, in de individuele race wordt na de massastart een circuit bedwongen in ongeveer 90 min.
Uitstekende acceleratie helpt om vanaf het begin voorop te blijven in de massastart, ook worden toptijden neergezet tijdens de relatief korte race. Een XC is daarom geoptimaliseerd voor de beste tijden op het korte parcours. Krachtige acceleratie, hoge stijfheid en snelle voortstuwing maken de fietsen geschikt voor wedstrijden. De vering heeft meestal 100mm veerweg, niet te veel voor voldoende snelheid en niet te weinig om off-road aan te kunnen.
Een sportief, strak chassis en een extreem snelle geo maken van de Race MTB's echte sprinters. De gewichtsgeoptimaliseerde basis met veel aandrijving maakt de Race Fullys klimvriendelijk en compromisloos full-throttle capabel. Je kunt rekenen op een onstuitbare voortstuwing en een directe rijstijl.
De mountainbike marathon is een aparte wedstrijddiscipline met een minimale tijd van 3 uur en 60 km, of 4 uur en 80 km (World Series)
De lange afstanden vragen om een mountainbike die competitief is qua snelheid, maar ook comfortabel genoeg voor lange tijd in het zadel. Daarom is een veerweg van 100 mm+ standaard geworden op marathonfietsen, 120 mm is momenteel standaard. Het hoge rijcomfort, de uitgebalanceerde zitpositie en het ongecompliceerde rijgedrag maken van een Marathon MTB een sportieve allrounder. Voor wat meer veelzijdigheid in het terrein zijn er af en toe Vario zadelpennen.
3. Razendsnelle MTB's
.
Het is zoals altijd bij het ontwerpen van mountainbikes - snelheid en uithoudingsvermogen staan aan de ene kant van de vergelijking. Aan de andere kant staat off-road vermogen. Bij de marathon full, XC fiets en touring full is de schuif duidelijk verschoven naar lange afstand, efficiëntie en dus snelheid. Aan de andere kant betekent dit dat je voor uitdagend terrein, technische trails of om op topsnelheid downhill te scheuren, in een andere afdeling moet shoppen.
Er zijn twee opties in het ontwerp: Marathonfietsen, racefietsen en XC MTB's voegen een framevering toe aan snelle hardtails. Of fullys krijgen een snelle hardtail framegeometrie. Wat het uitgangspunt ook is, het compromis dat ontstaat is off-road snel.
4. Toer mountainbikes zijn licht
.
Als we de drie fietsen voor dit ene punt op één hoop gooien, komt het neer op een aangename gewichtsklasse. Als je snel moet gaan, helpt te veel gewicht niet. Daarom zijn marathon fullys, XC-fietsen en toer-MTB's vrij licht, althans in vergelijking met andere fullys. Vele zijn gebouwd op een carbon basis, wat een echte schok op de weegschaal geeft. Maar zelfs goedkope aluminium versies zijn - voor een fully - meestal echte lichtgewichten.
5. Bergop of bergaf?
.
Eerst het slechte nieuws: om je helemaal downhill te geven, heb je een andere fiets nodig. Je kunt downhill rijden op een XC racer, maar je zult het beter doen op eendownhill fiets. Marathonfietsen, crosscountry MTB's en toerfietsen zijn gewillige klimmers! Met hun efficiëntie en lichte gewicht kun je beklimmingen bedwingen die andere fietsen alleen in een lift kunnen doen.
In tegenstelling tot technisch veeleisende fietsen zijn marathonfietsen en toerfietsen willige klimmers.
In tegenstelling tot de technisch veeleisende afdalinghill, hebben XC fullys een downcountry gedeelte, waar het niet zo ruig gaat, maar wel snel.
6. De versnellingen
Single-speed versnellingen zijn de maatstaf geworden voor alles in de MTB-sector, vooral bij de snellere MTB's vind je waarschijnlijk niets anders. Een 1x schakelsysteem met een groot bereik geeft je voldoende reserves voor verschillende soorten terrein en beklimmingen, bijtende head-to-head races en lange afstandstochten.
7. De banden
Uitzettingsvermogen en snelheid - beide vereisten waaraan beter wordt voldaan met grote banden. Daarom vind je meestal 29-inch wielen, die scoren met goede tractie en voortstuwing. Een beetje meer gewicht - ja. Een beetje minder wendbaarheid - geen probleem! Het belangrijkste is snel! Daarom zijn de banden niet zo dik als in andere MTB-disciplines. Natuurlijk hebben de banden goede grip en zijn ze geschikt voor off-road gebruik, maar er komt altijd een zekere snelheid bij kijken, dus minder rolweerstand en gewicht zijn natuurlijk een voordeel.
8. Vergrendeling is verplicht
Een schokdemper heeft de neiging een vervelende energiezuiger te worden. Bij elke trapbeweging hobbelen frame en verende vork mee, zodat je beenwerk deels in een oliebad belandt of oplost in het niets. Dat is nogal ongunstig voor een fiets die snelheid en efficiëntie moet leveren. Daarom kun je de vering blokkeren. Het effect: minder stuiteren, meer snelheid.
9. Hardtail of Fully?
We willen je niet in verwarring brengen, maar je kunt niet om deze vraag heen: "hardtail of volledig?". Het antwoord vindt u op uw favoriete fietspaden. Zoals altijd is technisch terrein Fully territory, terwijl snelheid eerder tot het expertisegebied van een Hardtail behoort.
Op beklimmingen en in termen van snelheid scoort een hardtail altijd met zijn efficiëntie.
Hardtails kunnen ook altijd beter presteren dan fullys in een gewichtsvergelijking. Zonder schokdempers en met een eenvoudiger frameconstructie brengen ze meestal een paar kilo minder mee, wat niet alleen het rijden makkelijker maakt, maar ook de handling.
Hardtails daarentegen vergroten je actieradius aanzienlijk, vooral wat betreft ondergrond en terrein. Echter, een hardtail komt meestal niet in de buurt van de off-road capaciteiten van een full-suspension fiets!
Een hardtail kan gebruikt worden op een breed scala aan terrein.
Een hardtail kan qua comfort niet concurreren met een volledig geveerde fiets. Naast de rijvoordelen, absorberen schokdempers schokken voordat ze je schouders uit hun gewrichten scheuren of je ruggenwervelschijven verbrijzelen.
10. Wanneer is een racefiets, marathonfiets of XC MTB de juiste fiets voor jou en zijn er alternatieven?
Ben je op zoek naar een efficiënte fiets die ook geschikt is voor lange afstanden en hoge snelheden? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Ten eerste vergroot het geveerde chassis je off-road mogelijkheden en ten tweede verhoogt het het rijcomfort op oneffen terrein.
Je zoekt een fiets die efficiënt is voor lange afstanden en hoge snelheden.
Als je wilt deelnemen aan de relevante wedstrijden, is er natuurlijk geen alternatief voor de juiste fiets.
Als je geen regelmatige off-road ritten plant en onverharde wegen of bospaden op je agenda hebt staan, is een gravelfiets een echt alternatief. De comfortabele mix van racefiets en toerfiets is geschikt voor toertochten, bikepacking en dagelijks gebruik en heeft matige off-road capaciteiten. Onder de hardtail mountainbikes hier in de online shop zijn er ook marathonfietsen, XC-fietsen of race hardtails. Ze hebben een zeer vergelijkbaar toepassingsgebied, maar zijn goedkoper en lichter. Als je liever technisch zwaar terrein aanpakt, is een trailfiets of AM-fiets iets voor jou. Downcountry is leuk genoeg, maar ben je op zoek naar de absolute adrenalinekick die de zwaartekracht je kan geven bij het afdalen? Dan moet je een downhillfiets kopen!