Vele motoren zijn al uitgerust met spatborden, maar hoe sportiever de motor, hoe waarschijnlijker het is dat hij niet met spatborden wordt geleverd. Je zou buiten in de regen kunnen staan! Maar maak je geen zorgen, we zullen je van voor tot achter van spatborden voorzien. Of u nu een bomvrije houder wilt of een insteekbare plastic kaart, u vindt het allemaal hier in onze online winkel. Hieronder leggen we uit welke opties je hebt om je fiets weerbestendig te maken.
Op elke motor zijn er wel een paar onderdelen die er niet echt hoeven te zijn, maar als je ze toch hebt, zul je blij zijn dat ze er zijn. En de fiets spatborden zijn zeker een van hen. Denk je van niet? Kijk dan hiernaar: De zon schijnt, je fietst door het betoverende landschap. Oh, een druppel. En nog een. Het begint te gieten. U hebt onze tekst gelezen over regenjassen en u kunt dus gewoon snel in de regenjas die u bij u hebt. Maar als je verder rijdt, merk je dat het water niet alleen van boven komt, nee, je banden spatten het van onderen op. Zelfs de beste regenjas zal niet helpen!
Mudguards bieden hier uitkomst, omdat zij alles opvangen wat de banden door de ruimte zouden slingeren. En dan gaat het natuurlijk niet alleen om regenwater, maar ook om stof of steentjes die in de spatbescherming terechtkomen en terug op het pad vallen, waar ze thuishoren!
De spatbescherming is hier een remedie tegen.
Als u geen spatscherm hebt, kunt u spatborden monteren. Als u iets verloren hebt, kunt u in onze online shop ook reserveonderdelen voor beschadigde spatborden kopen.
Verschillende soorten spatborden:
- Vaste fiets spatborden
- Insteekbare spatborden
- losse fiets spatborden
In welke maat moet ik spatborden kopen?
Vaste geïnstalleerde spatborden moeten passen bij uw bandenmaat, dus hier in de online shop vindt u versies in verschillende radii, voor 27,5 inch banden of 29 inch banden, bijvoorbeeld. Bovendien moeten de spatborden breed genoeg zijn, idealiter koopt u ze iets breder dan uw wielen. Alleen dan zullen ze spatten van de zijkanten voorkomen. U kunt ze ook uitbreiden met een spatscherm. Er zijn ook spatborden in verschillende breedtes. Met mudguards of ace savers wordt deze keuze weggelaten.
De spatborden voor voorwiel en achterwiel zijn niet hetzelfde, u moet één spatbord voor het voorwiel en één voor het achterwiel kopen, daarom zijn spatborden ook verkrijgbaar in een set van twee.
Op E-bikes past in principe elk spatbord dat ook op andere fietsen gemonteerd kan worden. Je moet echter altijd rekening houden met de hogere snelheid die je op je e-bike bereikt. Hoe steviger u fietsaccessoires bevestigt, des te kleiner is de kans dat u onderdelen verliest wanneer u met hoge snelheid rijdt.
Vaste spatborden - voor altijd schoon
Als je spatborden permanent op je fiets monteert, heb je ze altijd bij je en kan het weer komen zoals het wil. De meeste van deze spatborden zijn gemaakt van plastic of aluminium, dus ze voegen niet veel gewicht toe aan uw motor
Splash beschermers met zijsteunen of zonder?
Hoe langer de fietsspatborden zijn, hoe beter het is om ze te stabiliseren met zijstijlen . Ja, de veerpoten voegen wat gewicht toe, maar je wilt toch geen spatbord dat heen en weer fladdert en bonkt bij elke hobbel?
Kan ik permanent gemonteerde fietsspatborden achteraf monteren?
Veel fietsen voor dagelijks gebruik zijn al voorzien van spatborden. Wie een stadsfiets, een toerfiets of een trekkingfiets koopt en die elke dag wil gebruiken om naar het werk of naar de winkel te gaan, moet er rekening mee houden dat het in onze breedtegraden wel eens kan gaan regenen. Veel andere fietsen worden zonder spatschermen geleverd, maar het is mogelijk zonder problemen spatschermen achteraf te monteren. In dit geval zijn er oogjes op de achterste driehoek en een gat bij de aansluiting van de staande achtervork waarin een spatbord kan worden geschroefd. Voor het voorspatbord zijn er bevestigingspunten op de vork.
Deze bevestigingsogen zijn vaak te vinden op gravel bikes, hardtail mountainbikes en crossbikes.
Modderbeschermers zeer dicht bij het stuur
Het idee is heel eenvoudig: als het spatbord heel dicht bij het wiel zit, valt het visueel niet op. Tot nu toe waar. Maar hier is het probleem - zo nu en dan komen er steentjes vast te zitten in het loopvlak van uw band. Als het spatbord te dicht bij de band zit, schuren de stenen er bij elke draai van het wiel tegenaan. Dit veroorzaakt niet alleen veel slijtage aan het spatbord, het is ook zeer goed hoorbaar. De visueel perfecte oplossing wordt dan af en toe een akoestische uitdaging en wordt daarom alleen aanbevolen voor banden met weinig profiel.<nbsp;De spatborden mogen overigens niet te ver van de band zitten want dan vliegt het vuil er langs.
Insteekspatborden - de middelste oplossing
Monteerbare spatborden zijn meestal van kunststof, dus lekker licht, en ze zijn ook gemakkelijk te monteren. Het voorspatbord is vastgeschroefd aan de vork, veel van deze spatborden zijn zelfs geschikt voor verende vorken.
De achterspatborden worden vastgeschroefd aan de zadelbuis of zadelpen. Topfabrikanten zoals SKS bieden ze zelfs aan met een geïntegreerd achterlicht. Het alternatief zou een iets grotere zadeltas zijn, zodat u nog steeds uw spatlap kunt laden.
The Ass Saver - de minimaal invasieve oplossing
Modderflappen op racefietsen - het idee bezorgt de racefietsliefhebber kippenvel. Maar steeds meer racefietsen worden gebruikt als dagelijkse bestuurders, wat betekent dat ze in weer en wind op de weg zitten. Hier hebben de smalle racefietsbanden met hun onbestaande profiel een duidelijk voordeel: ze vullen zich niet met zoveel regenwater op de weg als bijvoorbeeld dikke MTB-banden dat kunnen doen, om daarna de hele soep rond de oren van hun berijder te gooien. Helaas leert de ervaring dat er nog genoeg vocht wordt aangewakkerd.
Dat is precies waarom er Ass Saver. Als serieuze online fietsenwinkel redden we de vertaling op dit punt echter liever. De plastic kaartjes kunnen onder het zadel worden geklemd en beschermen zo in ieder geval de rug van de motorrijder tegen het ruigste vuil dat het achterwiel gooit. Dit werkt vrij goed zolang je rechtuit rijdt en je voorwiel altijd recht onder de onderbuis blijft, want dan vangt het de modder op die het voorwiel rondslingert.
Een mudguard die in de vork boven het voorwiel wordt geklemd zou een passende toevoeging zijn, het houdt je gezicht schoon. Als alternatief kan een plastic dirtboard aan de onderbuis worden vastgesjord.
Deze spatborden zijn natuurlijk ook geschikt voor mountainbikes of stadsfietsen, d.w.z. alle fietsen die om esthetische redenen of vanwege hun gewicht geen vast spatbord hebben.
Hetzelfde geldt echter voor Ass Saver als voor spatborden met klem - je maakt misschien geen vrienden op het fietspad. Spatborden die verder tot de grond reiken, zorgen ervoor dat de berijder achter u droog blijft. Hoe minder spatbord je rijdt, hoe groter de douche voor jou en
Fiets accessoires?
Er zijn inderdaad accessoires voor accessoires, vooral SKS heeft veel kleine onderdelen in de aanbieding die de fietsbeschermers aanvullen en perfectioneren. Hier vindt u adaptersets en beugels die ervoor zorgen dat uw gloednieuwe spatbord op elke fiets past en stevig op zijn plaats blijft zitten zonder te rammelen of te wiebelen. Andere bekende fabrikanten van kleine fietsonderdelen zijn Topeak of Monkey Link. Loose Riders en Ass Savers Build Mud Guards en Ass Saver.
Wij hebben ook tal van andere fietsaccessoires voor u in onze online shop. U kunt meer aanhangsels vinden waarmee u uw fiets kunt uitbreiden en aanpassen aan uw ideeën en behoeften. Zo kunt u bijvoorbeeld een bagagerek bestellen zodat u uw koffers van A naar B kunt vervoeren of flessenkooi zodat u onderweg niet zonder water komt te zitten. U kunt ook fietstools kopen bij BMO zodat u zelf uw fiets kunt onderhouden en uw nieuwe spatborden kunt monteren!