Racefietsen brengen een heel speciale flair met zich mee. Naast de onmiskenbare elegantie die deze fietsen kenmerkt, staan ze meer dan welke andere fiets ook voor compromisloze toewijding aan het fietsen. Zeker, er zijn wielerevenementen in andere disciplines, maar het zijn de grote wedstrijden zoals de Tour de Grace of de Giro die wereldwijd opzien baren.
Voor een lange tijd waren racefietsen echter bijna onbruikbaar in het dagelijks leven. De smalle banden, de efficiënt stijve frames en de beperkte uitrusting waren oncomfortabel of gewoon verboden in het wegverkeer. Maar toen, een paar jaar geleden, verschenen eerst cyclocrossfietsen en tenslotte gravelbikes en maakten fietsen met wegfietsuiterlijk eerst geschikt voor off-road gebruik en daarna voor dagelijks gebruik.
Hier vindt u wat basisinformatie om u te helpen bij de aanschaf van een racefiets, gravelbike of cyclocross. Als u meer gedetailleerde informatie over deze fietsen wilt, kunt u gewoon doorklikken naar de desbetreffende pagina, waar u gedetailleerd koopadvies vindt.
Dit is een racefiets - Dingen om te weten over racefietsen
Je herkent een racefiets meteen aan het typische naar beneden gebogen stuur. Of je naar een gravelbike, een cyclocrosser of een echte racefiets (we noemen het hier een "wegracefiets" zodat je weet wat we bedoelen) kijkt, wordt duidelijk door een paar aanvankelijk onopvallende details. Overigens worden racefietsen vaak aangeduid als wegfietsen.
Wat is een racefiets, wat is een cyclocrossfiets, wat is een gravelbike?
Een klassieke road bike is licht en snel, zuinig uitgerust en geeft je een lage, sportieve zitpositie. Frames van racefietsen worden gekenmerkt door een hoge stijfheid, ze verwennen je niet met comfortabele buigingen, maar zijn wel zeer efficiënt. De smalle, gladde banden zijn ook op snelheid getrimd. Ophanging? Helemaal niet. Daarom zijn racefietsen vooral thuis op gladde ondergronden.
Cyclocrossers zijn toen eigenlijk uitgevonden voor wielrennen in vuil en modder. Ze hebben brede, mollige banden, en hun aandrijving verdraagt stof, zand en nattigheid zonder er direct tegenaan te schuren. Ze zijn dus perfect voor agressieve aanvallen op de beste tijden, hun geometrie bevordert harde acceleratie en wendbaar rijgedrag, maar geen endurance fietsritten.
.
Voor langere ritten werd uiteindelijk de gravel bike uitgevonden. De geometrie is veel minder agressief, met brede banden kun je off-road rijden. Gravel fietsen hebben vaak spatborden en bagagedragers, of in ieder geval de bevestigingspunten daarvoor. Dit maakt ze veel geschikter voor dagelijks gebruik dan racefietsen en ook voor bikepacking of trekking. Ter vergelijking: terwijl een racefiets nogal kwetsbaar is, is een gravelbike robuust en duurzaam.
De dropbar - het klassieke racefietsstuur
Het belangrijkste onderscheidende kenmerk is het stuur. Hij buigt naar beneden en naar achteren, zodat u kunt reiken en veel verschillende rijposities kunt aannemen. De bochten in het stuur hebben trouwens allemaal hun eigen naam. De belangrijkste zijn Reach, dat aangeeft hoe ver het stuur naar voren is gebogen vanaf de stuurklem, Drop (hoe ver het stuur naar de grond is gebogen) en Flare (hoe ver de uiteinden van het stuur naar buiten zijn uitgeslagen).
Alle bochten van het stuur hebben hun eigen naam.
Vaak zult u ook een flat bar aantreffen, d.w.z. een recht stuur, vooral op gravelmotoren.
Diepe zitpositie
Een racefietsframe heeft meestal veel reikwijdte, d.w.z. een grote afstand van het zadel tot het stuur. Dit betekent dat de rijder ver naar voren gestrekt zit met de neus dicht bij het stuur. Je moet van deze rijpositie houden, maar het is erg aerodynamisch. Op een snelle wegracefiets en een cyclocrossfiets is de zitpositie vaak veel lager dan op een gravelbike, die gemaakt is voor lange afstanden bij matige snelheden.
Tyres maken het verschil!
Road bike banden zijn erg smal. Hierdoor zijn ze snel omdat ze minder rolweerstand hebben. Aan de andere kant maakt het ze ook minder comfortabel, omdat er geen dempende lucht is. Het loopvlak zou ook onnodig energie opslokken, dus wordt het achterwege gelaten en moet alleen de rubbersamenstelling voor de nodige grip op de weg zorgen.
Cyclocrossfietsen hebben ook smalle banden, maar die hebben meestal iets meer profiel. Hierdoor hebben de fietsbanden meer grip op losse ondergrond.
Gravelbikes hebben een smal loopvlak.
Gravelmotoren hebben aanzienlijk meer bandenspeling, dus worden bredere banden gebruikt. Afhankelijk van waar u rijdt, kunt u rijden met banden die geschikt zijn voor stadsritten of met dikke jassen voor lichte off-road avonturen.
Het is allemaal een kwestie van gewicht
Licht en altijd lichter, elke gram telt voor een racefiets frame en zijn onderdelen. Daarom zijn racefietsframes tegenwoordig meestal gemaakt van aluminium of carbon, en worden de onderdelen zoals versnellingen, aandrijving of remmen met elk nieuw modeljaar lichter. "Nu nog 83 gram lichter!" klinkt niet veel voor een complete fietsmontage, maar het brengt de racefietsgemeenschap in vervoering. Racefietsen wegen meestal rond de 8kg, trouwens, een minimum gewicht van 6,8kg is voorgeschreven voor een UCI racefiets.
Als echte racemachines hebben cyclocrossfietsen een vergelijkbaar frame, terwijl gravelbikes iets zwaarder zijn. De bredere banden of de alledaagse uitrusting, het zijn allemaal punten die letterlijk gewicht in de schaal leggen.
Schijfremmen of velgremmen?
Voor een lange tijd waren schijfremmen op racefietsen ondenkbaar, ze wegen immers een paar gram meer dan velgremmen, een absolute no-go! Maar sinds 2018, na een testfase van enkele jaren, zijn schijfremmen op racefietsen officieel toegestaan in wielerwedstrijden. Sindsdien zijn er ook topgroepen voor racefietsen met optimale schijfremmen, maar veel fietsers vertrouwen nog steeds op velgremmen.
Gravel fietsen en cyclocross fietsen hebben meestal schijfremmen, hier worden die paar gram graag geaccepteerd voor het betere remeffect.
Samengevat doet een racefiets zijn naam eer aan. Het is snel. Daar staat tegenover dat er offers moeten worden gebracht op het gebied van comfort. Een cyclocrossfiets is een sportmachine voor korte wedstrijden op de limiet. Een gravelbike is een comfortabelere variant voor alledaagse ritten en toertochten.
Is een racefiets de juiste fiets voor u?
Veel fietsers houden in eerste instantie van het uiterlijk van een racefiets. Hij is super sportief, slank en stijlvol, de uitrusting is beperkt, de motor ziet er niet overbeladen uit. Hij is echter niet echt comfortabel omdat hij geen vering heeft. Zijn uitrusting en geometrie zijn ontworpen voor topsnelheid, dus hobbelig terrein verandert snel in een duwende passage.
.
Een echte racefiets is dus geschikt voor u als u aan racefietstraining wilt doen, of als u zich thuis voelt in een stad met goed uitgebouwde wegen.
Een cyclocrossfiets is geschikt voor u als u wilt deelnemen aan cyclocross-wedstrijden, of er in ieder geval voor wilt trainen.
Een gravelbike daarentegen is volledig bruikbaar in het dagelijks leven. Hij vervoert je naar kantoor, neemt je boodschappen mee in de fietstassen of roetsjt met je over een grindpad naar de camping als je aan het bikepacken bent. Gravelmotoren zijn niet te beroerd om volledig te worden uitgerust met spatborden, verlichting, bellen en bagagedragers. Hij is voor u als u het uiterlijk van een racefiets wilt combineren met een dosis praktische alledaagsheid.
De functies in een oogopslag:
- Een lichtgewicht racefiets werkt het best op een glad wegdek, het geeft je een sportieve fietshouding en is gemaakt voor hoge snelheden
- een cyclocrossfiets is geschikt voor de gelijknamige wedstrijden of korte, intensieve trainingsrondjes
- Een gravelbike combineert de stijl van een racefiets met alledaagse geschiktheid, hij is vaak van alle gemakken voorzien
Hoe rijdt een racefiets?
Dämpfer zul je bij een racefiets tevergeefs zoeken, want waar topsnelheden moeten worden gehaald, mag geen energie in de vering verdwijnen.
Klassieke racefietsen zijn vaak van alle gemakken voorzien.
Klassieke racefietsen hebben slanke frames van stalen buizen, en je kunt nog steeds stalen racefietsen kopen bij sommige fabrikanten. Ze wegen iets meer, maar ze zijn onverwoestbaar en hebben een licht zelfdempend effect omdat het materiaal een beetje meegeeft. De meeste racefietsen zijn gemaakt van aluminium of carbon. Aluminium is lichter dan staal, koolstof weegt nog minder, en beide materialen scoren ook met een uitstekende efficiëntie, want ze geven nauwelijks mee.
De agressieve geometrie stuurt je in een sportieve voorwaartse buiging, daar zorgt de lange reikwijdte wel voor. Racefietsen hebben meestal een langere wielbasis, wat zorgt voor een soepele rit, zelfs bij hoge snelheden.
De geometrie is ook een goede keuze.
De banden kunnen ook bijdragen aan het rijcomfort, zoals u hierboven hebt kunnen lezen. Racefietsbanden kunnen variëren van glad, smal en snel tot geprofileerd, breed en comfortabel. Hoe meer volume uw banden hebben, hoe meer spierkracht ze vragen, maar in ruil daarvoor belonen ze u met een betere demping.
Rijcomfort is het sleutelwoord.
Een overzicht van de rijeigenschappen:
- Een racefiets rijdt sportief en snel
- een cyclocross fiets rijdt agressief, wendbaar en dynamisch
- een gravelbike scoort met souplesse en comfort
Wat zijn de voordelen van een racefiets?
Als je een fiets met weinig gewicht wilt kopen, kun je prima uit de voeten met een racefiets. Om het in een notendop te zeggen: Racefietsen zijn de lichtste fietsen die er zijn. Of het nu gaat om een gravelbike, een racefiets of een cyclocrossfiets - ze houden allemaal van topsnelheden. De smalle banden verminderen de rolweerstand en maken efficiënt trappen mogelijk.
Opzicht is een kwestie van smaak, maar racefietsen hebben stijl, dat is zeker!
De voordelen op een rijtje:
- voor hoge snelheden
- licht
- hoge rij-efficiëntie
- Roadbikes en cyclocrossers zijn gespecialiseerde sportmachines
- Grind kan in het dagelijks leven worden gebruikt en is robuust
Hoeveel kost een racefiets?
De prijsklassen van de drie fietscategorieën zijn moeilijk te vergelijken, omdat de nadruk ligt op verschillende kenmerken. U leest er meer over in de kopersgidsen voor racefiets, gravel bike of cyclocross.
Waar moet je op letten als je een racefiets koopt?
Wijl cyclocrossers zeldzaam zijn, heb je veel keuze als het op racefietsen aankomt. Gravel fietsen zijn momenteel aan een onstuitbare triomftocht bezig; er zijn veel verschillende modellen, en het is niet ongewoon dat ze uitverkocht zijn. De juiste fiets kopen in een online winkel is niet zo moeilijk, beantwoord gewoon de volgende vragen en je bent al een stukje dichter bij de perfecte racefiets.
- Wat bent u van plan met de motor te doen?
Wilt u alleen af en toe een kort ritje maken, wilt u trainen voor een wedstrijd of wilt u elke dag naar uw werk fietsen? De gebruiksgebieden zijn gevarieerd, vooral sinds de gravelmotoren op de weg zijn.
Voor dagelijks fietsen en toertochten is een gravel bike het beste.
Voor trainingen en snelle tochten (die een trainingskarakter hebben) heb je een wegfiets nodig, zeker als je vooral op de weg rijdt.
Voor korte, pittige trainingen, ook buiten de weg, zijn er cyclocrossfietsen.
Hoe langer je ritten, hoe meer je moet investeren. Voortdurend gebruik scheidt het kaf van het koren als het op fietsonderdelen aankomt; kwaliteit heeft zijn prijs, maar gaat veel langer mee.
- Hoe langer je rijdt, hoe meer je zou moeten investeren.
Voor een racefiets zijn kasseien misschien het einde, maar een gravelbike zal geen probleem hebben. Bekijk de oppervlakken van uw fietstochten voordat u op kopen klikt!
Koop een racefiets van de beste fabrikant
.
We hebben veel verschillende racefietsen voor u in onze winkel, sommige zijn geschikt voor dagelijks gebruik en comfortabel, andere zijn pijlsnel en gewichtsgeoptimaliseerd. Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de fietsen goed is, zijn ze afkomstig van bekende fietsmerken, maar er is nog steeds een brede prijsklasse, zodat iedereen, van koopjesjagers tot semi-professionals, zijn droomfiets kan vinden. Hier vindt u fietsen van Trek, Cannondale, Rondo, Bombtrack of Orbea onder andere.
Wij zorgen ook voor de juiste fietsaccessoires zoals racefietshelm, bibshort en fietsschoenen.
Weet u niet welk type fiets geschikt is voor u? Hier bij BMO, is het makkelijk om te vergelijken. We leggen uit wat mountainbikes, stadsfietsen en stadsfietsen, trekkingfietsen, crossmotoren, racefietsen en e-bikes kunnen doen. Plus, we helpen je een coolekinderfiets voor je kleintje te kopen. Lees onze koopgidsen en je weet welke fiets je gelukkig zal maken!