Een lekke band is veruit de meest voorkomende soort lekke band, en zelfs met een gloednieuwe fiets kun je in een mum van tijd zonder lucht komen te zitten. Kleine, vervelende puntige voorwerpen liggen immers overal op de loer, klaar om zich in een band te boren. Met een fietspomp kunt u in zo'n geval uw fiets gemakkelijk weer aan de praat krijgen. Er zijn echter verschillende ventielen, dus je kunt niet zomaar een luchtpomp kopen. Er zijn ook verschillende soorten pompen. Wij hebben alle informatie over luchtpompen voor fietsen voor u verzameld.
Een goede luchtpomp is het belangrijkste accessoire voor je fiets, want ook al heb je geen gaten in de binnenband, fietsbanden verliezen na verloop van tijd altijd wat lucht. Als de bandenspanning niet optimaal is, maak je het jezelf op de fiets onnodig moeilijk, want een band met te weinig spanning heeft meer rolweerstand, hij "kleeft" als het ware aan de weg. Dan moet je meer spierkracht gebruiken om je motor van de grond te krijgen. Met een optimale bandenspanning rolt een fiets moeiteloos. Daarom moet u een fietspomp hebben en de bandenspanning regelmatig controleren.
Hoe koop je de juiste fietspomp
Fietspompen zijn niet allemaal hetzelfde. Er zijn duidelijke verschillen: grote vloerpompen bijvoorbeeld kunt u het beste thuis laten, terwijl kleine minipompen graag met u meegaan op tournee. Lucht kan ook op verschillende manieren worden toegevoerd, ofwel zuigt de pomp gewoon lucht aan uit de omgeving, ofwel blaast een CO2-patroon samengeperste lucht in de slang. Tot dit punt heeft u een vrije keuze, maar als het op het ventiel aankomt, bepalen uw wielen de toon, want de boring in de velg bepaalt welk ventiel de binnenbanden moeten hebben, en dit bepaalt welke pomp u kunt gebruiken.
Standpomp
Een grote standpomp voor fietsen verplaatst snel grote hoeveelheden lucht. Met een dubbelslag-vloerpomp kunnen zelfs volledig lege banden in een mum van tijd weer worden gevuld. Omdat u de pomp met twee voetsteunen aan de grond vastzet, staat hij stabiel, wordt de luchtpomp via een flexibele slang op de motor aangesloten en kunt u meteen aan de slag. Aangezien deze pompen niet afhankelijk zijn van een beetje meer of minder massa, hebben zij gewoonlijk een manometer en verschillende kleppen, zodat zij universeel kunnen worden gebruikt en u de hoeveelheid lucht nauwkeurig kunt regelen. Er zijn twee gaten op de ventielkop, het grootste is voor autoventielen, het kleinere past op buizen met Dunlop of Sclaverand ventielen. Met de juiste adapters kunnen deze pompen ook ballen of luchtmatrassen opblazen. Deze wielpompen zijn ook te vinden onder de term voetpomp
Wie had trouwens gedacht dat uitgerekend een vloerpomp een cultobject zou worden? De SKS race compressor is de pomp waaraan alle andere moeten worden afgemeten en een echte klassieker in de fietscultuur. De legendarische luchtpomp is te vinden bij alle wielerwedstrijden en heeft elke test in producttests en alle belangrijke fietsmagazines gewonnen.
Minipomp
Praktische tests hebben het duidelijk bewezen: De beste fietspomp is degene die je bij je hebt als je hem nodig hebt. Daarom zijn de klassieke fietshandpompen meer en meer gekrompen. Vandaag de dag passen deze mini handpompen in de zakken van je fietstrui of in een kleine frametas. Sommige fabrikanten leveren riemen bij hun minipompen, zodat u ze aan uw frame kunt bevestigen. Zo heb je altijd je reserve lucht bij de hand. Deze pompen zijn ook verkrijgbaar met een manometer. Ze passen vaak op een bepaald fietsventiel, zodat u bij de aankoop op het ventiel moet letten of de bijbehorende adapters tegelijk moet bestellen. Er zijn echter ook minipompen die op alle soorten kleppen passen. Minipompen zijn handbediende luchtpompen, wanneer ze lucht uit een patroon blazen worden ze CO2-pompen genoemd.
CO2 pomp
Heeft u geen zin om zelf te pompen? Een CO2-pomp zal graag het handwerk voor u doen. Veel minipompen hebben een kleine cartridge die in een handomdraai perslucht in uw banden pompt. Deze fietspompen zijn natuurlijk erg handig, maar ze hebben één nadeel: als de cartridge leeg is, werkt er niets meer. Je hebt hier twee opties: Neem altijd reserve CO2-patronen mee, of kies een combinatiepomp die ook in manuele modus werkt. Deze fietspompen kunnen ook universeel gebruikt worden, maar er zijn ook modellen die voor een specifiek ventiel ontworpen zijn.
Pomp.
Schokpomp
Hoe vaker u een mountainbike laat vallen en pompt, hoe vaker u een schokdemperpomp moet gebruiken om de druk in de schokdempers te controleren en af te stellen
Ook trekkingfietsen hebben meestal verende voorvorken die het fietsen over lange afstanden bijzonder comfortabel maken. Deze schokdempers hebben een luchtkussen, zodat ze kunnen worden aangepast aan het gewicht, het terrein en de rijstijl van de rijder. Hier moet u de pasvorm fijn afstellen, zodat schokpompen zo precies mogelijk werken, ze zijn vastgeschroefd aan het ventiel en niet zomaar vastgeklemd of ingeplugd. Om de druk zo nodig naar beneden te kunnen bijstellen, hebben deze luchtpompen een ontlastklep waardoor u kleine hoeveelheden lucht uit de schokdemper kunt laten stromen. Kleppompen hebben altijd een digitale manometer of een manometer met wijzer.
Tubeless pomp
Banden zonder binnenband vereisen een speciale pomp voor montage en onderhoud. Een tubeless pomp blaast in korte tijd veel druk in de band, zodat de tubeless band in een oogwenk in de velg past en het afdichtmiddel blijft waar het hoort - in de band. Dit is meestal niet mogelijk met een gewone pomp, een goede vloerpomp kan voldoende druk opbouwen, maar als je jezelf trakteert op tubeless, is een geschikte fietspomp een lonende aanschaf.
Soms is een fietspomp niet genoeg!
Zeker als u vaak en langdurig fietst, bereikt u al snel de grenzen van zowel een stationaire pomp als een CO2-pomp . Vooral pendelaars die op hun fiets vertrouwen om naar het werk te gaan en hem daarom altijd gebruiksklaar willen houden, zitten met een duo van twee pompen aan de veilige kant. Een massieve vloerpomp is praktisch, hij pompt snel weer lucht in versleten banden, maar met zijn grote afmetingen en zware gewicht is hij absoluut ongeschikt voor op de weg. Naast een vloerpomp moet u ook een compacte handpomp aanschaffen die u altijd in uw tas hebt.
Als u een CO2-pomp hebt voor uw fietstochten, moet u een andere pomp hebben waarmee u thuis lucht in de fietsbanden kunt pompen zonder CO2-patronen te gebruiken.
Heb ik een manometer nodig?
Elke motor heeft een andere luchtvulling nodig. Een downhill-fiets rijdt met een andere bandenspanning dan een trail-fiets, een wegfietsband heeft meer spanning nodig dan een stadsfiets. De toegestane spanning hangt niet alleen af van het type fiets, maar ook van het merk en model van de banden en binnenbanden. Koud weer vereist ook een speciale bandenspanning, in de winter moet u een beetje laten leeglopen, zodat uw banden meer grip hebben. Een fietspomp met manometer meet de druk die al in je binnenband zit. Hoe u de juiste bandenspanning bepaalt, leest u in ons blogartikel "Hoe bepaal ik de juiste bandenspanning". De bandendruk wordt gemeten in Psi of Bar, dus veel pompen geven beide eenheden weer
.
Welk ventiel heeft mijn band?
Er zijn fietswielen en fietsbinnenbanden hoofdzakelijk met drie verschillende ventielen.
- Het Sclaverand ventiel, ook wel Presta ventiel of Frans ventiel genoemd
- het Schrader-ventiel, ook wel autoventiel genoemd
- het Dunlop-ventiel, ook flitsventiel of fietsventiel
Jouw pomp moet overeenkomen met de ventielen op je motor. Sommige fietspompen hebben ventielkoppen die geschikt zijn voor meerdere ventielen, voor veel pompen zijn er ook adapters. Voor hoogwaardige fietspompen kunt u combinatiekoppen kopen die op alle ventielen passen. Er zijn ook ventielen voor ballen en bevestigingen die u kunt gebruiken om uw fietsbanden op te pompen op de compressoren bij het benzinestation.
bevestigingen bevestigingen die u kunt gebruiken om uw fietsbanden op te pompen op de compressoren bij het benzinestation.
Bij BMO kunt u terecht voor fietspompen en accessoires
.
In onze online winkel vindt u veel luchtpompen voor uw fiets van diverse fabrikanten, zoals Blackburn, SKS of Lezyne en Topeak. Maar u kunt ook de nodige accessoires bestellen, zoals ventieladapters, CO2-patronen, luchtdrukmeters of harnassen.