De vraag of het beter is om met vaste voeten te trappen of op brede, platte pedalen verdeelt de wielerwereld in twee kampen. Als u in deze discussie op neutraal terrein wilt blijven, kunt u met combinatiepedalen van de voordelen van beide systemen profiteren. Alle soorten pedalen hebben voor- en nadelen, die wij hier aan u zullen voorstellen. U kunt ook te weten komen wat slimme pedalen zijn en wat de verkeersregels over pedalen te zeggen hebben.
De pedalen brengen uw trapkracht over op de ketting, zodat uw fiets vooruit komt. Zonder pedalen? Je moet duwen...
Fietspedalen hebben het over het algemeen zwaar te verduren! Je trapt erop, je staat erop, je kijkt er niet naar om en toch eis je een betrouwbare service! Bijna geen enkel ander onderdeel van uw fiets wordt aan zulke krachten blootgesteld als de pedalen. Als je je een weg naar boven vecht in een zadel, rust je hele lichaamsgewicht op hen. Daarom zijn pedalen absoluut zwaar uitgevoerd wat betreft hun constructie en materialen. En voor één keer maakt het niet uit of je op een racefiets, een downhill-fiets, een e-bike of een crossmotor rijdt. De pedalen moeten tegen een stootje kunnen, de rest is (bijna) irrelevant.
Wat ben je van plan?
Er zijn in principe drie soorten pedalen: klikpedalen, platformpedalen en een mix van beide.
Platformpedalen
Platformpedalen komen voor onder verschillende namen:
- Vlakt
- Kooien
- Pootjes
- Beer pootjes
- Blokpedalen
- Norm pedalen
De pedalen verschillen dan enigszins, maar het systeem is hetzelfde, je hebt een min of meer vrijdragend loopvlak waarop de schoen grip vindt zonder vast te zitten. Vlakke of platformpedalen is de algemene term. Blokpedalen hebben een vlak oppervlak waarop ribbels of een schuurpapierachtige coating voor grip zorgen.Kooien hebben een gripvaste rand van metaalstrip. Poten en berenpoten verwijzen naar fietspedalen die zich met pinnen, d.w.z. kleine puntjes, in de zool van de schoen vastbijten en zo zorgen voor een goede krachtoverbrenging en veel grip. Omdat de voet flexibel is maar toch een goede grip heeft, zijn pedalen met pootjes en kooien de populairste mountainbikepedalen. Mountainbikers die van uitdagend terrein houden, rijden vooral graag op deze pedalen. Eerst de schoen losmaken van het MTB-pedaal tijdens een gemiste sprong zou kostbare tijd kosten en de biker onnodig in gevaar brengen.
Voordelen van platformpedalen:
- flexibele standaard
- de voeten zijn vrij om te bewegen, dus het zijn meestal MTB pedalen en vooral populair bij alledaagse fietsers, trail bikers, enduro rijders, freeriders en op crossmotoren
- er zijn geen speciale schoenen nodig
De nadelen van platformpedalen:
- Versterkte krachtoverbrenging
- minder controle over de motor
Klikpedalen
U vindt klikpedalen ook onder de volgende namen:
- Clickis
- Systeempedalen
- Kleppen
Hoe sneller een sporter op zijn fiets wil stappen, hoe waarschijnlijker het is dat hij op clipless pedalen gaat rijden. Klickis bieden gewoon meer grip, vooral op nat wegdek, wat de veiligheid op de motor ten goede komt. De directe krachtoverbrenging verhoogt ook de efficiëntie, uw trapkracht wordt optimaal overgebracht op de aandrijving, want u kunt niet alleen trappen, maar er ook aan trekken. Terwijl wegrenners de betere krachtoverbrenging waarderen, zijn mountainbikers blij met de perfecte controle die de verbinding tussen MTB en fietser biedt; MTB-pedalen met klik zijn vooral populair onder marathon- en XC-rijders.
De bevestiging van de adapterplaten van de fietsschoen aan het fietspedaal kan via verschillende systemen gebeuren. Veel systemen grijpen aan met een "klik", vandaar de naam klikpedalen. Met name op mountainbikes klikken sommige clipless pedalen niet vast; de schoenen worden door sterke magneten op het pedaal gehouden. Bij een val zijn uw voeten sneller vrij en kunt u zich met uw benen ondersteunen.
Maar de voeten zijn niet volledig star aan de fiets bevestigd, er is meestal enige bewegingsvrijheid voordat de schoenen van de pedalen komen, deze bewegingsvrijheid wordt "float" genoemd. Om de voet los te maken van het pedaal, moet u de hiel naar buiten draaien. De kracht waarmee de schoenen ontkoppelen, kan bij veel pedalen individueel worden ingesteld. Om de pedalen te kunnen vastklikken, moeten de schoenen een adapterplaat hebben, dus speciale fietsschoenen zijn een must. Deze adapterplaatjes heten cleats, ze zitten al in de schoenen, of je moet ze achteraf in een uitsparing in de zool schroeven
Road fietsers in het bijzonder waarderen de compromisloze krachtoverbrenging die alleen clipless pedalen kunnen bieden, dus clickies zijn klassieke racefiets pedalen.
Voordelen van cliploze pedalen:
- perfecte krachtoverbrenging
- hoge controle door een directe verbinding met de fiets
De nadelen van klemloze pedalen:
- bijzondere schoenen zijn een vereiste
- Zowel de adapterplaat van de schoenen als de pedalen moeten schoon worden gehouden, anders zal de schoen niet goed vastklikken
- als je te laat loslaat, kunnen er lelijke valpartijen ontstaan
- Rijden met clipless pedalen vergt enige oefening, het moet geleerd worden
- het wordt snel glad op de adapterplaat wanneer u loopt; daarom is voorzichtigheid geboden tijdens het duwen
Combinatie pedalen kunnen beide
Als u niet kunt kiezen tussen fietspedalen met of zonder klik, combi pedalen zijn een goede keuze. Ze hebben een kliksysteem, maar toch genoeg materiaal rond de buitenkant dat je er ook met gewone schoenen grip op hebt.
Maar er zijn ook haakjes of toe caps die je kunt gebruiken om je pedalen te pimpen. Deze haken klemmen de neus aan de voorkant vast en verbeteren de grip. Pedal straps werken op dezelfde manier. Beide zijn vaak te vinden op stijlvolle fixies. Een mix van metalen kooien en leren riemen is populair op retro racefietsen.
Met 3 vragen vindt u in een oogwenk het juiste pedaal:
- Klikpedalen of platformpedalen?
- Wat voor soort gebruik moet het fietspedaal zijn? Beide soorten pedalen zijn verkrijgbaar voor mountainbikes en racefietsen, en u kunt ook clipless pedalen kopen voor trekkingfietsen. Alle andere fietsen gebruiken meestal blokpedalen.
- Van welk materiaal moeten de pedalen gemaakt zijn? Het materiaal heeft een grote invloed op het gewicht van de fietspedalen, en de keuze voor aluminium, staal, magnesium of kunststof wordt direct weerspiegeld in de prijs.
Slimme pedalen van Garmin
Waarom nemen we de stroom niet direct daar waar hij wordt opgewekt? Dat, of iets dat erop lijkt, was waarschijnlijk het denkproces dat leidde tot De slimme pedalen van Garmin . De clipless pedalen hebben geïntegreerde vermogensmeters die waarden meten zoals de duur van de pedaalomwentelingen of de krachtverdeling. Op die manier geven ze een accuraat beeld van uw rijgedrag en helpen ze u om maximaal te presteren. Natuurlijk zijn deze pedalen niet goedkoop en je moet niet vergeten om op tijd batterijen toe te voegen. Voor wedstrijdsporters en ambitieuze hobbybikers zijn deze pedalen echter uitstekende trainingshulpmiddelen.
Wetenswaardigheden over fietspedalen:
Passen alle pedalen op mijn fiets?
Of het nu gaat om een mountainbike, stadsfiets, racefiets of trekkingfiets, de schroefdraad tussen pedaal en crank is gestandaardiseerd. 9/16 inch pedalen vind je op de meeste fietsen, 1/2 inch vooral op BMX-fietsen. Er is echter een rechts en een links pedaal, de draden zijn anders gedraaid!
Wat wegen fietspedalen?
Lichte racefiets pedalen wegen ongeveer 240 gram, een paar stevige enduro platform pedalen met pinnen weegt ongeveer 500 gram. Natuurlijk, het hangt allemaal af van het materiaal. Klemloze pedalen zijn meestal de lichtere optie.
Wat? Geen pedalen op de nieuwe fiets?
Je hebt een nieuwe fiets gekocht, hij wordt geleverd en dan dat - zitten er geen pedalen in de doos! Brutaal? Nee, het is niet brutaal, de fietsfabrikanten kunnen niet voorzien of u liever op Klickies of op platte fietsen rijdt, en daarom worden vooral bij hoogwaardige en sportieve fietsen geen pedalen in de doos geleverd. Hoe ervarener de fietser, hoe groter de kans dat de bijgeleverde pedalen toch in de vuilnisbak belanden, en daarom zien fietsfabrikanten er steeds vaker van af pedalen bij te leveren. Het geld dat op die manier wordt bespaard, wordt vervolgens besteed aan andere onderdelen.
Het StVO heeft hier iets over te zeggen...
Dit is het gedeelte dat stijlbewuste motorrijders helemaal niet graag horen - oranje lichtgevende reflectoren aan de zijkanten van de pedalen, die naar voren en naar achteren schijnen, zijn verplicht op fietsen. Voor de goede orde.
De pedalen, het pedaal - wat is goed?
Er zijn hier eigenlijk grote discrepanties, dus om u te helpen als een wielerprof over te komen, vertellen we u de juiste term. Volgens het Duden woordenboek is de juiste term both! The pedal, the pedals is de officiële variant, maar omdat veel mensen spreken van the pedals, the pedals is dit ook in de woordenlijst opgenomen. Je kunt dus niet fout gaan! Voethefboom is trouwens de enige andere naam voor pedaal.
Hier kunt u pedalen vinden
In onze online winkel onder de categorie Pedalen vindt u een enorme selectie van verschillende modellen. Klikpedalen, platte pedalen, platformpedalen met riemen en nog veel meer. De hoogste kwaliteit pedalen zijn hier beschikbaar voor elke smaak, bekende fabrikanten zoals Crankbrothers, Acros, SQLab, Shimano, Cinelli of Race Face bouwen uitstekende pedalen voor MTB en racefietsen. Natuurlijk leveren we altijd pedalen die bij uw fiets passen, dus ze zijn er in veel verschillende kleuren, rood, blauw, zwart of helemaal kleurrijk, er is geen limiet aan uw kleurigheid hier
Wij zorgen ook voor de juiste fietsschoenen. U kunt kopen mountainbike schoenen met een klikplaat en met normale zolen en ook road bike schoenen met en zonder schoenplaatjes, maar de meeste racefiets schoenen komen met schoenplaatjes vanuit de fabriek. Op BMO kunt u echter ook schoenplaatjes vinden, dat wil zeggen schoenplaatjes voor achteraf montage en andere accessoires voor uw pedalen.