Hoe meer je jezelf en je motor uitdaagt, hoe meer beschermingslagen je aan moet brengen. Het belangrijkste stuk harnas is de helm, geen twijfel mogelijk. Een gebroken arm is pijnlijk maar beheersbaar. Een hoofdwonde daarentegen, is meestal geen grap. Een geschikte helm is de beste manier om u te beschermen tegen schedelbrommen.
Halfhelm, integraalhelm of combinatiehelm
Ruwweg zijn er drie verschillende soorten MTB-helmen die van belang zijn voor mountainbikers: Halfhelmen, integraalhelmen of de combinatie van beide. Halfhelmen bedekken de bovenkant van het hoofd, de zijkant van de schedel en het achterhoofd. Volledighelmen, downhillhelmen of integraalhelmen beschermen ook het gezicht bij een val met een massieve kinbeugel. Bij sommige helmen kan deze kinbeugel naar wens worden bevestigd of verwijderd; deze combinatiehelmen zijn bijzonder populair bij veelzijdige motorrijders die in alle disciplines uitkomen. Zelfs downhill bikers die de lift niet gebruiken voor de weg naar boven hebben met zo'n helm meer frisse lucht bergop, maar de grootst mogelijke bescherming bergaf.
Mountainbike helmen voor downhill
Wanneer je downhill rijdt, veeg je niet alleen over het zwaarste terrein, wie downhill rijdt is op zoek naar de rush van snelheid! Zoveel snelheid vereist maximale bescherming, dus hebben downhillhelmen en helmen voor freeriders aanzienlijk meer materiaal dan andere helmvarianten. Als je niet meteen voor een integraalhelm wilt gaan, moet je op zijn minst een halfhelm kopen die ook de nek bedekt. Zorg ervoor dat de MTB-helm compatibel is met een nekbrace, als je die hebt.
Enduro helm
Endurohelmen houden het midden tussen een integraalhelm en een XC-helm. Ze reiken tot ver in de nek, bedekken het voorhoofd, de slapen en de bovenkant van het hoofd, en een breed schild beschermt de ogen. Endurohelmen bieden goede bescherming voor off-road motoractie, zolang je niet te veel snelheid opbouwt.
MTB-helm voor XC en marathon
Bij het marathon- of crosscountryfietsen tellen de gereden kilometers, niet de gevlogen hoogtemeters. Hier blijft het risico van hoofdletsel over het algemeen binnen de perken, zodat de helmen voor mountainbikers die lange afstanden afleggen, niet zo uitgebreid zijn als andere modellen. Ze bedekken de bovenkant van het hoofd en de slapen, maar zijn niet zo laag bij de nek, waardoor ze beduidend lichter zijn dan andere MTB-helmen. Zoals de meeste mountainbikehelmen hebben ze een schild dat het gezichtsveld beschermt tegen de zon en vegetatie.
Belangrijke tips voor het kopen van een MTB helm
Er zijn een paar punten die u moet overwegen bij de aanschaf van een nieuwe MTB-helm.
Hoe bestel je een MTB-helm in de juiste maat
Om er zeker van te zijn dat u een mountainbikehelm bestelt die bij u past, moet u de omtrek van uw hoofd meten. Meet met een meetlint of draad vanaf het voorhoofd over de slapen naar het breedste deel van het achterhoofd, het resultaat van de meting is uw hoofdomtrek. U kunt dan de juiste hoofdomtrek kiezen uit onze MTB fietshelmen in de winkel tijdens het bestelproces. De meeste helmen passen over een lengte van enkele centimeters, ze zijn onderverdeeld in verschillende helmmaten van 50 tot 64 cm. Hoewel veel fabrikanten hun helmen indelen in maten als S, M, L of XL, moet u ook altijd letten op de centimeteraanduidingen, want anders dan bij kleding worden de maten voor fietshelmen niet uniform toegewezen. Als u uw helm koopt volgens de centimeterspecificaties, zal hij zeker passen.
Tussen haakjes, er zijn zelden MTB-helmen voor vrouwen en helmen voor mannen, de meeste MTB-helmen zijn unisex modellen en dus geschikt voor alle geslachten. Er zijn echter kinderfietshelmen en ook MTB-helmen speciaal voor kinderen. Hier in onze online winkel kunt u krijgen mini-size MTB helmen in vele maten en kleuren.
Investeer in beproefde merkonderdelen
Het hoeven niet altijd de beste en duurste merkproducten te zijn; voor veel fietsaccessoires is een budgetvriendelijke optie prima geschikt. Dit geldt echter niet voor een helm, en zeker niet voor een mountainbikehelm. Hoe langer en vaker je op je downhiller, enduro of XC-fiets rijdt, hoe slechter een inferieure helm kan aanvoelen. Een merkhelm van hoge kwaliteit toont zijn superioriteit pas echt wanneer je erop landt. Hoe meer topveiligheidstechnologie je dan om je heen hebt, hoe beter. Hier in de winkel kunt u helmen kopen van topmerken zoals Giro, 100%, Fox, Bell, IXS en Giant bestellen.
Standaarden, producttesten en zegels
Er zijn tal van normen die nagaan of een fietshelm aan bepaalde veiligheidsnormen voldoet. De EU-norm EN 1078 geeft aan dat voldaan is aan de wettelijke eisen voor fietshelmen. Voor kinderhelmen geldt de uitgebreide EU-norm EN 1080. Aangezien veel mountainbike-uitrusting uit de VS komt, kunt u kijken naar de testnormen ASTM F1952-15 en ASTM F2032-15. Deze zijn nog strenger, omdat ze speciaal zijn ontwikkeld voor downhill-helmen en BMX-helmen. Om nog meer veiligheid te garanderen, laten sommige fabrikanten hun fietshelmen nu zelfs testen volgens de EU-normen voor motorhelmen . Bovendien dragen veel helmen een TÜV-zegel en het CE-keurmerk. In de BMO online shop vindt u ook de winnaars van de talrijke oorlogstests waarbij helmen aan de tand werden gevoeld.
Wasbaar interieur
Lager in dit artikel vindt u meer informatie over het materiaal waarvan een mountainbikehelm is gemaakt. Op dit punt nog dit: zorg ervoor dat de binnenbekleding wasbaar is. Zo heeft u altijd een hygiënische en reukloze hoofdbescherming.
Nekbrace, GoPro en bril
Het is fijn dat je je hoofd wilt beschermen. Maar het echte zwakke punt ligt iets dieper. Een nek brace beschermt uw nek en keel tegen ernstig letsel. Om ervoor te zorgen dat de helm en de nekbrace op elkaar passen, vindt u de overeenkomstige opmerking in de specificaties van de helmen in onze winkel.
De meeste MTB-helmen werken goed met brillen en zonnebrillen, en mountainbikehelmen in het bijzonder hebben extra mounts en geleiders voor de elastische riemen van brillen.
Veel mountainbikehelmen hebben ook bevestigingspunten voor helmcamera's, je wilt tenslotte je spectaculairste sprongen vastleggen voor het nageslacht, toch?
Ventilatie
Als een trailhelm of een crosshelm gewoon een massieve schaal zou zijn, zou het zweet er snel in grote hoeveelheden onderdoor stromen. Om dit te voorkomen, hebben helmen voor met name mountainbikes talrijke ventilatieopeningen. Deze openingen laten frisse lucht in de helm stromen, kanalen leiden het aangename briesje rond uw hoofd, en de lucht stroomt vervolgens aan de achterkant van het hoofd weer uit de helm. Om de luchttoevoer te kunnen regelen, zijn deze openingen soms voorzien van kleppen waarmee u de circulatie kunt regelen.
Gewicht
Een MTB-helm moet zo licht mogelijk zijn. In het beste geval kun je gewoon vergeten dat je überhaupt een helm draagt. Net als bij fietsen daalt het gewicht naarmate de prijs stijgt, maar de investering is het waard.
Wanneer is het tijd voor een nieuwe helm?
Een gecrashte helm moet altijd worden vervangen, anders gaan mountainbikehelmen meerdere jaren mee. Maar door beweging, wrijving en UV-straling raakt het materiaal vermoeid en wordt het op een gegeven moment tijd voor een nieuwe helm. Afhankelijk van de kwaliteit en de rijeigenschappen is een nieuwe helm na ongeveer drie tot vijf jaar aan de beurt.
Na drie tot vijf jaar is een nieuwe helm aan de beurt.
Dit is hoe je MTB helm perfect past:
- Draai eerst de ring die de breedte van de helm regelt helemaal omhoog. De meeste helmen hebben een draaivergrendeling achter in de nek. Dit geeft u genoeg ruimte om de andere aanpassingen te doen.
- Binnenvulling: Sommige MTB-helmen worden geleverd met vullingen in verschillende diktes waarmee je je helm kunt aanpassen. Probeer gewoon uit welke pads de helm comfortabel laten passen. Het moet goed contact maken met uw hoofd, maar het mag niet knellen.
- Kinbanden: stel eerst de klemmen zo in dat de kinbanden driehoeken om uw oren vormen, daarna kunt u de lengte van de kinbanden aanpassen. Sluit het kinbandje en kort de bandjes in zodat u ongeveer twee vingers tussen de kin en de bandjes kunt laten glijden.
- Verstel de breedte: de breedte van de helm wordt nu opnieuw verkleind met de draaiknop. De helm moet nu goed op het hoofd zitten, maar niet drukken.
- Een MTB-helm heeft meestal toch al veel materiaal aan de achterkant van het hoofd, zodat er geen gevaar is dat de helm te ver in de nek wordt geduwd. Het is belangrijk dat de helm horizontaal op uw hoofd zit, de onderrand moet aan de voorkant ongeveer twee tot drie vingerbreedten boven de wenkbrauwen beginnen, anders kan de helm uw gezicht niet voldoende beschermen.
Helmmateriaal en MIPS
Zoals elke fietshelm bestaat ook een MTB-helm uit een kunststof schaal, een polystyreen schaal en het draagsysteem met hoofdring en stoffen kussentjes alles binnenin.
Eerst biedt de buitenste kunststof schaal ruimte voor individueel design en uw favoriete kleur. Ten tweede, het is glad. Als je op de helm landt, glijdt hij over de grond en blijft niet hangen. Dit beschermt uw nek tegen letsel. Het omhulsel van polystyreen verdeelt de impact over het hele oppervlak en vangt zo de val op. Veel MTB-helmen hebben ook een MIPS-laag. Het MIPS-systeem zorgt ervoor dat de twee buitenste lagen van de helm langs elkaar glijden, waardoor schokken nog beter worden geabsorbeerd.
De stoffen pads die aan de binnenkant van de MTB-helm zijn bevestigd, hebben verschillende functies: Met pads van verschillende diktes kunt u niet alleen uw helm aanpassen, de pads zorgen ook voor een comfortabel gevoel tijdens het dragen. Zo absorbeert de stof zweet, zodat de helm niet nat en zweterig aanvoelt. Om te voorkomen dat uw helm na korte tijd gaat stinken, worden vaak antibacteriële vezels gebruikt. Bovendien kunnen de pads worden gewassen. Maar dat is nog niet alles: de kleine kussentjes dempen ook de impact van een botsing.
U kunt de pads opnieuw bestellen bij onze helm accessoires als ze rafelen na veelvuldig wassen.
Hier in de fiets online winkel vindt u ook alle andere beschermers en heel veel fietskleding. Veel plezier met snuffelen! Trouwens, als de bestelde helm je niet past, kun je hem 100 dagen lang terugsturen!
Let op: wij kunnen geen aansprakelijkheid aanvaarden voor informatie over wetten en normen!