De regen komt van boven. De spray van je voorband komt van voren. De spray van de weg komt van onderen. Alles bij elkaar - bah! Vooral voor je voeten. Fietsoverschoenen houden je voeten droog en maken fietsen niet alleen leuker, ze minimaliseren ook het risico op blessures en verlengen de levensduur van je fietsschoenen. Maar wie heeft die praktische schoenovertrek nu echt nodig?
.
Er zijn met name drie groepen fietsers die het veel gemakkelijker hebben met overschoenen. Sportieve fietsers die ook bij slecht weer de prestaties van hun fietsschoenen willen behouden zijn er één. Ten tweede zijn er de trekkingfietsers, want als je lang onderweg bent, wil je droog blijven. En last but not least: forenzen zitten niet graag de hele dag met natte voeten aan hun bureau.
U kunt overschoenen ook vinden onder de termen fietsgaiters, schoenovertrek of schoenovertrek, schoenbeschermer of schoen-beschermer. In beide gevallen wordt hetzelfde bedoeld. Fietsoverschoenen zijn geen schoenen in de ware zin van het woord, het zijn beschermhoezen die over de fietsschoenen worden getrokken in koude en natte omstandigheden.
1. Overschoenen voor trekkingfietsers
Trekkingbikers en gravelbikers hoeven niet per se fietsschoenen te dragen - sportschoenen, wandelschoenen of trekkingsandalen, alles kan op langeafstandsfietsroutes. Als je uren in het zadel zit om de volgende etappebestemming te bereiken, kun je elk moment verrast worden door een stortbui. Helaas is dat bij deze schoenen extra lastig, omdat je voeten altijd wat bewegingsruimte hebben. Als de schoenen nat zijn, schuren ze bij elke trapbeweging. Dit leidt tot blaren, schaafwonden of drukpunten - geen goede omstandigheden om de volgende dag weer met plezier te trappen! Een paar overschoenen zorgt ervoor dat u er met een schone huid uitkomt. Hier zijn zachte overschoenen zonder zool bijzonder praktisch, omdat ze niet veel wegen en gemakkelijk kunnen worden meegenomen in de frametas of zelfs in de stuurtas.
2. Fietsoverschoenen voor sportieve fietsers
.
Als je een sportieve fietser bent, d.w.z. je doet je rondjes op een racefiets of je rijdt rond op een MTB, dan zijn natte voeten niet alleen vervelend, ze kunnen een echt veiligheidsrisico worden. Verdampingskoeling is hier het echte probleem, omdat wat nat is snel afkoelt. In de zomer, als het verzengend heet is, is dat misschien oké, maar anders zijn koude spieren niet alleen minder efficiënt, ze reageren ook minder goed. Overschoenen die je voeten droog houden zijn daarom niet alleen comfortabel, ze voorkomen een prestatieknik en voorkomen spiervezelscheuren, verrekte enkels, of erger.
Overschoenen voor racefietsers: Als je eenmaal een paar wegfietsschoenen hebt gevonden die echt goed aanvoelen en je prestaties op de wegfiets ondersteunen, wil je ze het hele jaar door dragen. Maar als het nat en koud is, worden deze lichte, dunne schoenen vaak overweldigd. Met overschoenen kun je de levensduur van je fietsschoenen aanzienlijk verlengen, want nattigheid kan het hightech materiaal aantasten. Daarom moet je een paar lichtgewicht overschoenen zonder zolen in je tas hebben als je traint voor wielrennen op de weg.
Overshoes voor mountainbikers: Bij het off-road rijden moet je vaak snel reageren, de uitbarstende mountainbike met één been stabiliseren of je fiets een stukje duwen. Dit is waar warme voeten in een overschoen met een gripvaste buitenzool een echt voordeel zijn!
3. Fietsoverschoenen voor alledaagse fietsers
.
Als je elke dag op de fiets stapt om naar kantoor, universiteit of zelfs school te rijden, komen waterdichte overschoenen echt van pas. Niet alleen is het moeilijk werken met natte voeten, natte leren schoenen of sneakers hebben ook de neiging om te ruiken ... laten we het noemen ... suboptimaal. Al met al dus nogal ongunstig op kantoor.
Maar geen nood, dat kunnen we verhelpen. De overschoenen die u hier in onze online shop kunt kopen, passen over de meeste alledaagse schoenen. Bij slecht weer kunt u dus gewoon een extra laag over uw favoriete schoenen aantrekken en droog aankomen, waar u ook bent. Als u vanuit de fietsenstalling een stuk moet lopen, gaan overschoenen met een zool langer mee; als u uw overschoenen voor de zekerheid in uw tas wilt bewaren, kunnen de modellen zonder zool klein worden opgerold. Een andere mogelijkheid is een fietsregenbroek met overschoenen die je over je schoenen kunt trekken
De belangrijkste informatie over fietsoverschoenen:
- U kunt de praktische schoenovertrekken kopen voor fietsschoenen met kliksysteem en fietsschoenen met normale zolen.
- De meeste overschoenen zijn zwart en effen. Ze zijn echter ook verkrijgbaar in heldere kleuren en met reflecterende elementen. Zo wordt u extra goed gezien bij slecht weer.
- Sommige versies zijn niet per se geschikt om op te lopen, omdat ze volledig van stof zijn. Als je in de overschoenen wilt lopen, zorg er dan voor dat ze de juiste zolen hebben
- Overschoenen zonder zolen hebben als voordeel dat je ze klein kunt oprollen en in je tas kunt stoppen. Zo kun je ze altijd bij je hebben bij wisselvallig weer en kun je, net als armwarmers en beenwarmers, een extra laag toevoegen als dat nodig is om je warm en droog te houden.
- Veel overschoenen zijn gemaakt van neopreen. Dit houdt je niet alleen droog, neopreen is ook winddicht en zorgt voor enige warmte.
- Voor regelmatige fietstrainingen in het koude seizoen zijn fietsschoenenwinterschoenen het betere alternatief.
- Het afgeslankte alternatief voor overschoenen zijn tenenwarmers (ook tenenhoezen). Als je altijd gekweld wordt door koude tenen, kun je deze praktische mini's aantrekken, ze beschermen de punt van de voet tegen kou en wind.
- Fietsschoenen beschermen trouwens niet alleen je voeten, ze verlengen ook de levensduur van je fietsschoenen. Natheid zou op den duur niet alleen het bovenmateriaal broos en breekbaar maken, maar ook de sluitingen zouden na een paar keer baden kunnen breken.
- U vindt niet alleen verschillende versies hier in de online shop, de schoenbeschermers voor fietsers zijn ook verkrijgbaar in veel verschillende schoenmaten.