Je hebt waarschijnlijk je eerste ritjes op flats gemaakt, we hebben tenslotte allemaal leren fietsen op ongecompliceerde platformpedalen. Maar naarmate de inspanningen serieuzer worden, de ritten langer en de snelheden hoger, vraagt iedereen zich uiteindelijk af of clipless pedalen misschien toch niet beter zijn...
Wielrenners komen meestal snel uit bij schoenplaatjes, mountainbikers en trekkers zijn al lang tevreden met de prestaties van flatjes. Maar als je eenmaal de onvergelijkbare efficiëntie en veilige grip van de vaste verbinding hebt ervaren, zul je niet meer zonder je pedalen met een klik willen. Dan heb je alleen nog de juiste schoenen nodig en je bent klaar om te gaan!
Maar welke MTB-schoenen zijn de beste?
Mountainbikeschoenen met een kliksysteem zien er meestal wat gestroomlijnder uit dan fietsschoenen zonder klik. Dat komt omdat deze fietsschoenen vooral worden gedragen als je snel wilt gaan in plaats van acrobatisch, dus als je rijdt op een XC-MTB of een race- of marathon mountainbike Natuurlijk zijn dergelijke indelingen altijd generalisaties, want de verbinding tussen de piloot en de fiets daarentegen maakt veel fietsstunts mogelijk waarbij de fiets zonder klik afscheid zou nemen.
Er zijn verschillende fabrikanten die mountainbikeschoenen produceren in alle gangbare schoenmaten . Er is ook een grote verscheidenheid aan pasvormen, zodat je fietsschoenen kunt vinden die goed passen en niet knellen of schuren. Het maakt niet uit of je brede of smalle voeten hebt, het brede assortiment zorgt ervoor dat je de juiste schoenen vindt. Bij de productkenmerken van veel van onze modellen staat aangegeven of ze een normale pasvorm hebben of meer geschikt zijn voor brede of smalle voeten. U kunt hier in de online shop ook gemakkelijk filteren op schoenmaat, en u kunt ook specifiek zoeken naar fietsschoenen voor mannen en vrouwen
De kenmerken van mountainbikeschoenen met klik
.
De kenmerken van fietsschoenen voor mountainbikers zijn een geslaagde mix van de voordelen van prestatiegerichte wegfietsschoenen en casual vlakke schoenen voor MTB's.
Het uiterlijk
MTB-schoenen met een kliksysteem lenen graag de gladde, aerodynamische vorm van het wegwielrennen. Dit geeft ze een gestroomlijnde, nauwsluitende pasvorm die uitstekende prestaties het beste ondersteunt. Je kunt ook comfortabele sneakers kopen met een kliksysteem in de zool. U vindt in dit assortiment veel verschillende sluitsystemen, die de fietsschoen perfect aan uw voeten aanpassen. Er zijn draaisluitingen met een kabel, bandjes met klittenband, ratelsluitingen zoals op skischoenen, maar ook eenvoudige schoenveters.
De perfecte schoenzolen voor een sterk uiterlijk
.
Fietsschoenen moeten natuurlijk perfect trappen. Mountainbikeschoenen hebben bovendien altijd minstens bruikbare loopeigenschappen. Je kunt comfortabel en vooral veilig lopen als je je fiets moet duwen of dragen. Daarom heeft de buitenzool voldoende profiel voor slipvrij lopen. Je kunt in deze fietsschoenen korte afstanden lopen zonder uit te glijden, zelfs off-road en op een natte of losse ondergrond bieden de schoenplaatjes voldoende grip. Voor een veilige stap zijn veel buitenzolen gemaakt van een gripvast synthetisch compound dat ook enige demping biedt. Ter hoogte van de tenen en hielen voorkomt een verstevigde kap te snelle slijtage.
Om niet te veel energie te verliezen bij het trappen, is de zool van een fietsschoen wat stijver dan je gewend bent van andere schoenen. Hierdoor blijft je voet recht en kun je de spierkracht van je hele been overbrengen op de weg.
Het kliksysteem is verzonken in de zool. Er zijn verschillende schoenplaatjes afhankelijk van de fabrikant, meestal zijn ze bevestigd met twee schroeven. Er zijn hier twee mogelijkheden: U kunt fietsschoenen kopen bij de fabrikant die uw pedalen heeft gemaakt. Dan passen de voorgemonteerde schoenplaatjes op de pedalen. Of je koopt je mountainbikeschoenen zonder schoenplaatjes, in dat geval worden de schoenplaatjes bij de pedalen geleverd, of je bestelt ze apart bij pedaalaccessoires en schroeft ze daarna zelf op de schoen.
Een zachte inlegzool zorgt voor het nodige draagcomfort.
De bovenschoen
Terwijl de zool bepaalt hoe goed een schoen werkt, is het afhankelijk van de rest van de schoen of deze goed aanvoelt. Om de mountainbikeschoen comfortabel te laten aanvoelen, vind je binnenin een zachte en anatomisch gevormde binnenlaag. Vaak innovatieve microvezels en vormvaste schuimen worden hier gebruikt, die ademend zijn, snel drogen en dus zorgen voor een aangenaam draagcomfort.
De buitenlaag is tegenwoordig meestal ook niet meer van leer. Synthetische materialen zijn simpelweg lichter, plus ze zijn ademend en drogen sneller. Verschillende membranen maken de schoenen waterdicht, er zijn ook speciale winterschoenen waarin een extra thermische laag is verwerkt.
Veel mountainbikeschoenen lopen tot onder de enkel, zodat je veel bewegingsvrijheid hebt. Sommige modellen omsluiten echter ook de enkel; deze modellen beschermen bijzonder goed tegen blessures en stabiliseren de voet.
Een overzicht van de kenmerken van een MTB fietsschoen met kliksysteem:
- Tight-fitting of snug-casual, je kunt MTB schoenen in beide stijlen kopen
- Verschillende sluitingen maken de schoenen aanpasbaar
- Ademende binnenvoering
- ruwe buitenlaag
- mogelijk waterdicht membraan
- grippy zool met grof profiel
- de schoenplaatjes zijn verzonken in de zool
Al met al kun je rekenen op een prestatiegerichte schoen, wat betekent: geen grammetje te veel, een stijve zool die een efficiënte krachtoverbrenging biedt en veel comfort.
MTB-systeempedalen - stevige grip met voldoende bewegingsvrijheid
.
Wanneer je systeempedalen op je enduro, trailfiets of XC racer monteert, wil je efficiënt trappen en je fiets in topvorm hebben. Met de verbinding die de schoenplaatjes maken, is dit natuurlijk gegarandeerd. Maar als het moeilijk wordt, moet je in een oogwenk wegspringen en minstens één voet aan de grond hebben. Daarvoor hebben de pedalen een ontgrendelingsmechanisme dat schoen en pedaal scheidt als je je voet opzij draait. Ook als je aan het eind van het parcours van de fiets wilt afstappen, laat je de voet los met een zijwaartse draai van de hiel.
Maar vooral bij mountainbiken krijg je enige bewegingsvrijheid, zodat je in technisch zwaar terrein fijn kunt reageren op de eisen van de ondergrond, en pas bij grote afwijkingen gaat de fietsschoen uit. Deze tolerantie wordt ook wel "float" genoemd, en je kunt de release hardheid of trapspanning zelf instellen, afhankelijk van het model en de fabrikant.
Voor wat extra zekerheid laten sommige mountainbikeschoenen niet alleen los als je je voet opzij draait, maar ook als je een ruk omhoog geeft.
Stel de hardheid van de release en de positie van de schoenplaatjes af
.
Om ervoor te zorgen dat je in lastige situaties ten minste één voet snel op de grond hebt, kun je de release hardheid van je clickies aanpassen. Misschien moet je een beetje experimenteren en blijven aanpassen, want je moet de sweet spot vinden die genoeg grip biedt, maar vroeg genoeg uitklikt bij een val. Net als een comfortabele positie van de plaat in de schoen, is de afstelling vooral een kwestie van ervaring. Je kunt de schoenplaatjes een beetje draaien en duwen voordat je de schroeven definitief aandraait.Zo kun je met nieuwe schoenen je favoriete voetpositie vinden.
Maak je schoenen schoon - in ieder geval van onderen!
Heb je op de paden gelopen, door plassen geploegd en je volgepropt met modder? Als je klaar bent met het schoonmaken van de aandrijving van je fiets, geef dan je pedalen een douche en maak je schoenplaatjes schoon. Als het vuil in de schoenplaatjes echt droog en aangekoekt is, krijg je het misschien niet meer allemaal uit het mechanisme. Het is beter om de pedalen en schoenen op dezelfde dag schoon te maken. Aangekoekte schoenplaatjes hebben geen betrouwbare grip, en zand en stof slijten de metalen onderdelen ook snel.
Fietsschoenen voor gravel en trekking
Veel fietsers die op zoek zijn naar fietsschoenen voor systeempedalen voor hun gravelbike of trekkingfiets komen op een gegeven moment uit bij mountainbikeschoenen. Ze zitten niet zo strak als racefietsschoenen en zijn daarom wat comfortabeler tijdens lange tochten. Je kunt ook veel beter lopen in deze schoenen. Als je tijdens een fietstocht niet alleen in het zadel wilt zitten, maar ook wat wilt winkelen in de stad of bezienswaardigheden wilt bezoeken, heb je niet per se een tweede paar schoenen in je bagage nodig.
Oefening baart kunst!
Voordat je voor het eerst op pad gaat met mountainbikeschoenen "met een klik", moet je zeker een paar oefenrondjes plannen. Rechtstreeks de trail op of het fietspark in, dat kan wel eens verkeerd aflopen! Waarom? De fiets houdt je benen vast. Als je niet gewend bent om los te komen, zit je al snel aan de verkeerde kant van de fiets. Gun jezelf voldoende tijd om aan de fiets te wennen, oefen het afstappen met één hand op een lantaarnpaal of een muur van een huis. Pas als je zeker weet dat je je voeten op elk moment en zonder na te denken kunt losmaken, ga je de natuur in.
Welke schoenen zijn perfect voor je MTB-tochten?
.
Met welke schoenen je uiteindelijk op je mountainbike stapt, hangt helemaal af van je voorkeuren. Kun je niet kiezen tussen clickis en flats, dan heb je nog combinatiepedalen. Als je meer wilt weten over de voordelen van de verschillende pedalen, kun je terecht in onze pedalen sectie voor meer informatie.