Het regent nooit in Californië, maar hier wel. Je hebt dus de juiste kleding nodig, tenzij je een mooi-weer-fietser bent en alleen de deur uit durft als de lucht in alle richtingen stralend blauw is. Maar zelfs dan kan het geen kwaad om een regenjack in je aktetas te hebben voor de avondlijke woon-werkverplaatsing, want je weet maar nooit....
Ja, u leest het goed, er zijn fietsregenjacks die zo klein en licht zijn dat ze in uw business bag of in het zijvak van uw rugzak passen en dus altijd paraat zijn als het onverwacht begint te regenen. Er zijn ook speciale regenjacks voor mountainbikers of toerfietsers, alsook herenjacks en regenjacks voor dames. Maar wat kan een echt goed fietsregenjack doen?
De snelle weg naar het perfecte fietsregenjack:
Rain jacks voor mountainbiken en urban biking
Rain jacks zijn zowat het enige fietsaccessoire waarbij mountainbike- en racefietsproducten niet veruit het meest voorkomen. Er zijn veel mountainbikejacks, maar nog voor de regenjacks voor racefietsers zijn er jacks voor alledaagse fietsers. U hebt dus heel wat keuze, ongeacht het type fiets dat uw voorkeur geniet.
- Regenjacks voor mountainbiken
Zoals alle mountainbike-uitrusting, verschillen MTB-regenjacks van andere fietskleding op twee belangrijke manieren. Ze zijn wijder uitgesneden, zodat ze comfortabeler zijn en goed passen bij de relaxte MTB-look, plus diverse beschermers passen er losjes onder. Bovendien zijn de stoffen robuust en scheurvast, zodat ze goed tegen vallen bestand zijn.
Rainjacks in hoodie-stijl zijn momenteel helemaal in bij de mountainbikers. Ze hebben geen rits over de hele lengte, maar alleen een korte rits bij de halslijn en een grote buikzak. En natuurlijk een dikke kap.
>100%, Fox of Loose Riders leveren MTB regenjacks, net als Leatt, Oneal of Place Fear.
- Regenjacks voor stadsfietsers en toerfietsers
Regenjacks voor toerfietsers en penders zijn er in vele soorten. Er zijn recht gesneden jassen voor mannen, getailleerde jassen voor vrouwen, korte jassen die boven de heup eindigen of lange regenjassen die tot aan de dij reiken
Dunne en lichtgewicht fietsregenjacks zijn perfect voor fietstochten en kunnen zelfs worden verpakt in een kleine zadeltas zadeltas. Zo heb je altijd je regen bescherming bij je.
>Regenjassen voor vrije tijd en fietstochten zijn hier in de online winkel verkrijgbaar van Vaude, IXS of Basil.
- Regenjacks voor racefietsers
Lichtgewicht, slank, gestroomlijnd. Je had zeker niet anders verwacht op het gebied van wielerkleding voor op de weg. Regenjacks voor racefietsers passen naadloos in strakke racefietsoutfits.
>De bekende racefiets merken Assos en Endura maken onze uitstekende racefiets regenjacks.
Dit is wat een goed regenjack voor fietsers maakt:
Wielrenjacks voor mannen en vrouwen
Fietsregenjacks zijn er voor dames en heren, ze verschillen in snit en er zijn natuurlijk typische dameskleuren zoals roze of rood en herenkleuren zoals blauw of groen. De kleurkeuze voor een regenjack moet echter niet alleen gebaseerd zijn op het geslacht, vooral bij slecht weer is een goed zichtbare signaalkleur een stuk levensverzekering.
Fietsjacks zijn er in de gewone maten voor vrouwen en men, ook enkele unisex jassen zijn inbegrepen.
Het perfecte fietsregenjack is een formaliteit:
Om te kunnen zitten en de handen naar het stuur te strekken, hebben fietsbovenkanten een bijzonder lange rug. Regenjacks voor fietsen beschermen ook uw rug tegen tocht, nieuwsgierige blikken en, natuurlijk, regen. Hier hangt de "flap" graag wat verder over je billen, zodat hij al het opspattende water kan opvangen. Als u op een fiets zonder spatborden rijdt, houdt dit u in ieder geval wat droger.
Je strekt je armen naar het stuur toe als je fietst, dus de mouwen van fietsjacks zijn langer dan andere mouwen. Zo reiken ze nog tot aan de pols. Dit is vooral praktisch bij regenjacks voor op de fiets, omdat de mouwen van je pullover dan niet onder de jas vandaan steken en nat worden.
En nogmaals, je strekt je armen naar het stuur als je op de fiets zit, dus normale jassen hebben de neiging je schouders af te snijden. Fietsjacks laten je genoeg ruimte op dit punt. Dit is heel belangrijk bij regenjacks, want als het regent wordt het vaak koeler. Hoe meer lagen u onder de regenjas draagt, hoe strakker en oncomfortabeler uw schouders zullen zitten in de verkeerde jas!
Fietsregenjacks hebben twee capuchonopties: een veel te grote capuchon of helemaal geen capuchon. De enorme kap moet natuurlijk over uw fietshelm passen. Als de ontwerper geen capuchon toevoegt, gaat hij ervan uit dat je die toch niet zult gebruiken omdat de helm voldoende regenbescherming biedt.
- Versterkte mouwen en borst
Omdat de wind van voren komt, hebben veel fietsjacks een verstevigde voorkant. Dit houdt de armen en de borststreek voldoende warm, maar de rug wordt goed geventileerd.
Tussen haakjes, een fiets-regenjack werkt ook prima tijdens het wandelen, winkelen of bij de bushalte. Hier, is de speciale snit niet te opvallend. Andersom is het moeilijker. Een regenjack voor bos en weiland vernauwt en stelt de verkeerde lichaamsdelen bloot. Het is daarom aan te raden een speciaal fietsjack aan te schaffen als u regelmatig op de fiets stapt en dit jack dan gewoon draagt als het regent.
>.
Het waterkolom ding - wat is een waterdichte fiets regenjas?
In de eerste plaats moet een sportregenjack natuurlijk waterdicht zijn. De stoffen worden daarom in het laboratorium getest om na te gaan hoeveel waterdruk een stuk van de stof kan weerstaan. Het resultaat wordt gegeven in mm waterkolom U vindt deze informatie bijvoorbeeld in de beschrijving van de jassen hier in de online winkel.
Hoe hoger de waarde, hoe waterdichter de jas. Vanaf 1300 mm wordt een stof beschouwd als waterafstotend, vanaf ongeveer 4000 tot 8000 mm wordt een jas beschouwd als waterdicht, u bent helemaal veilig met een jas die 20 000 mm waterkolom of meer heeft. Overigens worden niet alleen fietsregenjacks op deze manier beoordeeld, de meetprocedure geldt ook voor tenten en andere uitrusting die droog moet blijven.
De stoffen zijn zo gemaakt dat waterdruppels zich aan de bovenkant ophopen, maar waterdamp van binnenuit naar buiten kan stomen.
Dit maakt de jas ademend,zweet hoopt zich niet op en de huid voelt aan de binnenkant aangenaam droog aan.
Tussen haakjes, voorzichtigheid is geboden als je met de rugzak in de stromende regen op pad wilt. De rugzak oefent druk uit en schuurt precies daar waar de regen het hardst neerdwarrelt - op je schouders en rug. Alleen een bijzonder dicht regenjack is hiertegen bestand. Rugzakbanden masseren vocht in andere jassen tot ze doorweekt zijn.
Welke regenjacks zijn er?
Hardshell jassen
Hardshell jassen hebben een stevige, robuuste bovenlaag en meestal een losse voering. Deze jassen worden vaak gekenmerkt door zeer goede waterdichtheid maar ze zijn niet rekbaar.
Softshell jassen en all-weather jassen
Een softshell jas is zacht, rekbaar en, afhankelijk van de dikte van het materiaal, verwarmt hij voldoende, zelfs bij koud weer. Dit maakt het de perfecte fietsjas voor alle seizoenen en alle weersomstandigheden. Aangezien softshell regenjacks vaak alleen waterafstotend en niet waterdicht zijn, moet u bij het dragen van zo'n fietsregenjack voorzorgsmaatregelen nemen in geval van een regenbui.
Ultra-light jassen
Lichtgewicht en een kleine voetafdruk zijn de kenmerken van een superlicht sportjack. Om de jacks met weinig materiaal zo dicht mogelijk te maken, worden bij ultralichte regenjacks verschillende coatings en membranen op één enkele laag stof aangebracht. Het doel is een jas die vederlicht is en niet veel plaats inneemt als de zon schijnt, maar die je toch droog houdt.
De lagen van een regenjas
Er zijn twee mogelijke manieren om verschillende functionele lagen te combineren tot een jas die er van buiten slim uitziet en van binnen lekker droog aanvoelt.
- Veel jassen hebben gewoon verschillende lagen stof die in elkaar gestoken zijn. Voor jassen van hard shell worden bijvoorbeeld vaak binnenvoeringen van netstof of lichtgewicht stof ingenaaid, die comfortabeler aanvoelen tegen de huid dan de stevige buitenstof. U kunt deze jasconstructie eigenlijk altijd herkennen, want de lagen zijn slechts op enkele naden aan elkaar verbonden, anders "hangt" er nog een jas van een andere stof in de regenjas. Deze jassen hebben meestal uitstekende waterkolomwaarden, maar in ruil daarvoor brengen ze iets meer materiaal met zich mee.
- Hoe dunner en lichter een regenjack moet zijn, hoe minder lagen stof de constructie aankan. Daarom worden hier verschillende lagen stof niet samengevoegd, maar wordt één enkele laag behandeld tot zij de gewenste eigenschappen heeft. De vezels krijgen een chemische afwerking of er worden membranen op de stof gelijmd, de stof wordt gecoat en "gelamineerd". Dan is een enkele laag stof genoeg om een jas te maken die ademend, winddicht en toch waterdicht is
.
Deze lagen zijn vaak niet eens zichtbaar, maar ze doen wel hun werk: ze houden je lekker droog bij de volgende stortbui. Het bekendste waterdichte membraan is Goretex, maar ook andere gepatenteerde functionele lagen worden in fietsjacks gebruikt.
Om ervoor te zorgen dat de jas echt waterdicht is, wordt hij meestal door de fabrikant geïmpregneerd, d.w.z. hij krijgt een bad of een sproeidouche met een kleverige vloeistof die hem extra afsluit. U kunt deze impregnatie na een wasbeurt verversen met een geschikte spray.
Dit is waar het kritiek wordt - de naden, ritsen en ventilatieopeningen van uw regenjack
.
Als u niet in een fladderende poncho wilt rijden, bestaat een regenjack uit meerdere delen, want alleen op die manier kan een nauwsluitende constructie worden bereikt. Het nadeel hiervan is dat zwakke punten in het regenafstotende oppervlak onvermijdelijk zijn. Naden, sluitingen en ventilatieopeningen onderbreken het waterdichte oppervlak en moeten daarom met bijzondere zorg worden behandeld. De naden zijn gelast of gelijmd. ritsen kunnen ofwel waterdicht worden gemaakt door een speciale constructie, of ze verdwijnen onder een stoffen flap, die dan verantwoordelijk is voor de waterdichtheid.Ventilatiegaten zijn ofwel zo geplaatst dat er geen water kan binnendringen in de binnenkant van het fiets-regenjack, d.w.z. onder de armen of onder een klep, ofwel kunnen ze naar behoefte worden geopend en weer gesloten.
Regenponcho's zijn trouwens ook beschikbaar voor fietsers. Ze zijn niet echt stijlvol, zelfs hun aërodynamica is van een nogal dubieuze aard, maar ze hebben het onovertroffen voordeel dat ze je rugzak en benen kunnen bedekken. Droger dan dit wordt het niet! De Nederlandse fietswinkel Basil levert zulke regencapes.
En nu we het toch over visueel uitdagende fietskleding hebben: Je blijft helemaal droog in een regenpak zoals de Place Fear DFL Suit of de Onesies van Edura en Dirtlej.
Hoe krijg je je regenjack weer schoon - de juiste verzorging van een fiets-regenjack
.
Je fietst al de hele dag in de motregen door het fietspark en nu kun je je fietsjack nauwelijks onderscheiden van de modder op de grond? Voordat je je jack in de wasmachine stopt, moet je zeker de wasvoorschriften checken! Functionele jacks hebben de neiging een beetje kribbig te zijn als het op schoonmaken aankomt, de membranen verdragen niet elk wasmiddel en de volledige centrifugeercyclus. Vaak moet je een regenjack na het wassen behandelen met een geschikt waterdicht makend middel om het weer volledig bruikbaar te maken.
.
Het regent, het regent en alles wordt nat - behalve jij!
Een regenjack is helaas niet genoeg voor langere reizen. Maar met een extra paar regenbroek en handschoenen kun je zelfs in het slechtste weer comfortabel fietsen. En als overshoenen uw voeten droog houden, kunt u in elk weertype genieten van het fietsen. U vindt de juiste rain gear hier in onze online shop.