Bij een val beschermt een jas met ingebouwde beschermers niet alleen uw ruggengraat, maar ook het grootste deel van uw bovenlichaam. In de meeste beschermende jassen zijn ook de schouders, borst, onderarmen en ellebogen dik ingepakt om valpartijen op te vangen. In onze winkel vindt u lichtgewicht shirts met een ingebouwde beschermlaag voor veeleisende enduro tochten, maar natuurlijk kunt u ook expansieve protector jacks krijgen voor downhill en freeride gebruik!
Of u nu kiest voor een protector jack voor downhill of freeride gebruik, u vindt het juiste jack voor u.
Of u een beschermend jack of een beschermend vest koopt, is deels een kwestie van smaak, maar de beslissing hangt ook deels af van uw rijstijl. Wij gebruiken de termen voorlopig als synoniem, behalve in de rubriek "Protectorjacks en protector waistcoats". U vindt de beschermende harnassen ook onder de naam mountainbikegilet of MTB-jack, wat natuurlijk niet betekent dat u ze niet op een BMX of een gravelbike kunt dragen!
U kunt deze informatie hier vinden:
Voelen beschermjassen niet raar aan?
Je herinnert je misschien je eerste pogingen op inline skates? Met een kromme kinderhelm en totaal gênante kniebeschermers met een afbeelding van een grijnzende hond erop. Plus schurende elleboogbeschermers die je armen afsnijden en polsmanchetten. Ergens heeft een goedbedoelende persoon je verteld dat ze je polsen niet beschermen tegen breken, maar dat ze er alleen voor zorgen dat het een gladde breuk is die goed geneest. Nou, heel erg bedankt! We begrijpen dat je niet echt op bent voor beschermers.
Maar er is een pad dat op je wacht... de buckelpiste met het geweldige uitzicht... de nieuwe kom in het skatepark. Wil je er echt doorheen scheuren, ongeacht de gevolgen? Merk je dat je weerstand tegen beschermers vervaagt?
De MTB-beschermers van vandaag zijn verfijnd tot in het kleinste detail, het comfort verbetert met elk nieuw model. De protector waistcoats zijn gemaakt van elastische stoffen, zodat u veel bewegingsvrijheid heeft. Vaak zijn er openingen onder de armen die u nog meer bewegingsruimte geven, en ze zorgen ook voor een goede ventilatie. Over ventilatie gesproken: Protector vesten zijn gemaakt van ademende stoffen. Vaak gaat het om moderne synthetische vezels die transpiratievocht actief afvoeren naar het oppervlak van het protectorvest. Deze techniek wordt het "wicking effect" genoemd en wordt nu vaak gebruikt in functionele kleding. Het zorgt ervoor dat de huid aangenaam droog aanvoelt en dat het lichaam onder de beschermer niet afkoelt door verdampingskoeling.
Veel van de gepantserde vesten zijn wasbaar, wasbaar of zelfs machinewasbaar, zodat de stankoverlast binnen de perken blijft.
De sterke delen van de protectorjacks zijn onderbroken ter hoogte van de gewrichten, zodat u uw armen kunt buigen en uw schouders vrij kunt bewegen.
De innovatieve kunststoffen, schuimsoorten en stoffen die voor de MTB-jacks en -gilets zijn gebruikt, zijn ook licht; zo licht dat je in het beste geval je beschermende harnas gewoon vergeet.
De fit van de beschermende vesten wordt ook voortdurend verbeterd. We hebben ze, zoals alle fietskleding, in verschillende maten in de online shop, ze zijn verkrijgbaar voor vrouwen, mannen en kinderen. Hoe stijver de harnasgordels zijn, hoe meer mogelijkheden ze bieden om ze individueel aan te passen en ze aan uw lichaam aan te passen. Meer hierover leest u in de rubriek <a href="#ladies">Groot, klein, dames, heren en kinderen</a>
Laten we even kort samenvatten waarom mountainbike beschermers gewoon niet gek zijn:
- Ze zijn flexibel, zodat u zich ondanks de beschermende jas goed kunt bewegen
- Ze zijn ademend; als er zweet uitloopt, komt dat door de geconcentreerde fietsactie, niet door het MTB jack
- Ze zijn (gedeeltelijk) wasbaar
- ze zijn licht en dus comfortabel om te dragen
- er zijn verschillende pasvormen en maten
Beschermende vesten beschermen het bovenlichaam bij fietsongelukken
Er is nu perfecte beschermende kleding voor elk deel van je lichaam. Net zoals een helm uw hoofd beschermt, voorkomt een beschermend vest ernstige verwondingen aan het bovenlichaam. U kunt uw beschermende kleding naar eigen behoefte samenstellen en het beschermende vest combineren met scheenbeschermers, enkelbeschermers en een nekbrace. Het materiaal en de functie van de beschermende onderdelen is in beide gevallen gelijk. Er zijn zachte kussens die een val opvangen en resistente kunststofplaten die de kracht van een puntimpact over een groter oppervlak verdelen. Er zijn echter verschillende vormen waarin de kreukelzone langskomt:
Rugbeschermers
Pure rugbeschermers worden op hun plaats gehouden met riemen rond de buik en schouders, en op de rug beschermt een hardschalige beschermer de gevoelige ruggengraat. Deze beschermers zijn een goed begin, maar als u al beschermende kleding aantrekt, kan het eigenlijk direct al iets meer zijn. De minimale versie van rugbeschermers is een beschermer rugzak. Hier is een beschermende laag in een rugzak verwerkt, die ten minste de ruggengraat beschermt, maar qua pasvorm en beschermend effect niet te vergelijken is met een speciaal beschermend vest.
Een protector shirt maakt je een doos
Veel beschermers voor het bovenlichaam worden geleverd als een nauwsluitend shirt . Zij worden vaak vermomd als een basislaag, d.w.z. een onopvallende beschermlaag voor eronder. Over de top wordt een mountainbiketrui gedragen. Pads op strategisch belangrijke plaatsen zoals de schouders, borst of boven de heupbeenderen beschermen lichaamsdelen die het risico lopen te breken
Robocop zegt hallo - protector jassen en protector vesten
Een compleet pantserjack ziet er al snel martiaal uit, de look gaat duidelijk in de richting van space warrior, maar daar staat tegenover dat het ook maximale veiligheid biedt. Iets minder uitgebreid zijn protectorvesten of borstpantser.
- Een borstschild bestaat uit twee platen, een ter bescherming van de rug, een ter bescherming van de borststreek. Gewoonlijk zijn ook de flanken bedekt. De borst- en rugpanelen worden bijeengehouden met verstelbare banden over de schouders en rond de taille.
- Een beschermend vest dat de buik en rug bedekt, heeft ook schouderschilden of korte mouwen die ook de bovenarmen beschermen.
- Een protectorjack met lange mouwen heeft extra lange mouwen, meestal is er een extra beschermplaat over de ellebogen en onderarmen.
Zachte beschermers en harde schaal beschermers
Alleen een harde schaalbeschermer is echt veilig. Hier worden de zachte kussentjes binnenin het beschermend vest verstevigd door plastic plaatjes aan de buitenkant van het kledingstuk. Als u af en toe ruw afdaalt op een vlakke ondergrond, volstaat een zachte protector in een protectorhemd. Als je na een korte vlucht nog steeds over een puinveld rolt en dan wordt geremd door een boomstam, zou een hardshell-beschermer een goede keuze zijn. Je snapt wat ik bedoel: Hoe groter de kans op letsel, hoe meer bescherming de moeite waard is.
Beschermingsvest vs. beschermingsvest
Een simpele vraag leidt hier tot de juiste beslissing: Hoe wild en gevaarlijk zijn je plannen? Als je op je fiets stapt, laat je geen middel onbeproefd? Koop dan een protectorjack, dat u over een groot gebied kan beschermen. Houdt u van vloeiend trailbiken met af en toe een sprongetje? Dan volstaat een protectorvest of een protectorshirt.
Terwijl u op pad bent, kunt u een jack dragen dat u over een groot oppervlak beschermt.
Terwijl een MTB-jack u uitgebreid beschermt en ook de schouders, armen, ellebogen en zelfs de polsen dik inpakt, beschermt een bodywarmer vooral de borstpartij en de rug.
.
Beschermende jassen voor groot, klein, dames, heren en kinderen
.
Beschermende vesten mogen niet afzakken of insnijden, een goede pasvorm is enorm belangrijk. Daarom is beschermende kleding verkrijgbaar in verschillende maten of kan zij op maat worden gemaakt. Met name zachte beschermers, die eruit zien als opgeblazen T-shirts, zijn in veel verschillende maten verkrijgbaar. Als een bovenlichaamsbeschermer in verschillende maten verkrijgbaar is, kunt u bij het online bestellen uw maat kiezen. Hiervoor gelden dezelfde maten als voor kleding, d.w.z. S, M, L of XL. De Junior versies voor kinderen zijn ook verkrijgbaar in verschillende maten. Modellen voor mannen en vrouwen of unisex versies zijn ook verkrijgbaar in de winkel.
.
Vooral bij hard-shell beschermers kunt u de pasvorm perfect aanpassen met clips, klittenband en riempjes. Dan passen ze als een handschoen.
Welke protector jas is geschikt voor enduro, downhill of trail biking?
Hierop is het moeilijk een algemeen antwoord te geven. Een voorzichtige downhill rijder heeft wellicht geen maximale bescherming nodig. Een absoluut onverschrokken 10-jarige op een 24 inch bos-en-weide mountainbike is alleen goed beschermd in een junior protector vest met alles erop en eraan. U hoeft alleen maar goed te kijken naar uw rijstijl en u zult snel de juiste mountainbike protector waistcoat vinden. Over het algemeen worden stevige protectorjacks aanbevolen voor extreme sporten, zoals freeride, enduro en downhill. Voor ruwe XC en trail biking kunnen beschermende vesten of zachte beschermers voldoende zijn. Op de dirt bike of BMX hangt het ervan af of je meer op het circuit wilt rijden en een paar traptreden wilt nemen, of dat je er echt voor wilt gaan in het bike- of skatepark
.
In het algemeen geldt: in het ergste geval is een teveel aan beschermingslagen altijd beter dan een te weinig!
Hoe protector vesten werken
Hier is het slechte nieuws: een beschermend vest kan je niet volledig beschermen tegen verwondingen. Maar het kan grote schade voorkomen. Het kan botbreuken in bloeduitstortingen veranderen en grote stukken leer in schaafwonden. Daartoe heeft het opvulling op de plaatsen die graag het eerst in contact komen met Moeder Natuur. Er zijn verschillende materialen die de pads verschillende beschermende eigenschappen geven.
De onderdelen van een protector vest
Net als andere fietskleding worden protector waistcoats dicht op het lichaam gedragen. Daarom zijn ze vaak, althans gedeeltelijk, van stof gemaakt. Rechte baselayer protectors zien er op het eerste gezicht uit als eenvoudige shirts. Daarin zijn stoffen genaaid die een goede vochtregulatie mogelijk maken zodat zweet zich niet ophoopt onder het shirt.
.
Bij protectorjacks die als toplaag gedragen moeten worden, heeft de stof vaak nog een andere functie. Hier worden gladde stoffen gebruikt, zodat ze onderweg niet blijven haken aan takken of lange grassen. Bovendien moeten deze stoffen bijzonder slijtvast zijn, zodat u ze niet meteen doorslijt.
Voor de echt harde stunts zijn er MTB-beschermers die uit talrijke harde plastic onderdelen bestaan. Het concept is vergelijkbaar met dat van het harnas van een ridder - robuuste platen beschermen het lichaam, flexibele verbindingen zorgen voor mobiliteit. Alleen wordt hier natuurlijk geen ijzer gebruikt, maar lichtgewicht en resistente kunststof elementen.
De stukken plastic zijn natuurlijk in de eerste plaats bedoeld om bescherming te bieden, en in de tweede plaats, als ze bedoeld zijn als toplaag, kunnen ze langs het oppervlak glijden. Op die manier wordt het lichaam bij een val niet abrupt afgeremd, het blijft glijden en absorbeert dus niet de volledige kracht van de val, maar zet deze weer om in beweging.
De kunststof panelen zijn uiteraard bedoeld om bescherming te bieden.
De kunststof panelen zijn vaak onderbroken, zodat er toch voldoende frisse lucht onder de bovenlichaamsbeschermer komt.
Veel beschermers bevatten elastische pads die lijken op dik neopreen of schuim. Deze speciale schuimsoorten worden bij een botsing samengedrukt en dempen zo de kracht van de botsing. In hard shell-beschermers dienen zachte materialen bovendien als schokabsorptie tussen het lichaam en de hard shell.
Er zijn verschillende zachte pads, hier is voorzichtigheid geboden. De meeste schuimsoorten pluizen op en nemen hun oude vorm weer aan na een impact, maar er zijn ook hoogtechnologische schuimsoorten die verharden bij een impact om het lichaam nog beter te beschermen. Beschermende vesten met deze kussentjes erin beschermen u efficiënt, maar na een botsing zijn ze nutteloos en moeten ze worden vervangen. Zij worden hoofdzakelijk gebruikt in motorkleding; zij worden zelden aangetroffen in fietsgilets of MTB-bovenlichaamsbeschermers, maar zij bestaan wel. Ze zijn zeker aan te bevelen voor bijzonder adrenaline-rijke ritten. Of u uw beschermer al na één crash in de prullenbak moet gooien, staat in de gebruiksaanwijzing.
Belangrijke testnormen testen de beschermende werking
Er is momenteel geen aparte testnorm voor fietsbeschermende vesten, dus laten fabrikanten hun producten volgens andere normen testen. Zodat u met een gerust hart naar de volgende kloof kunt rollen, zijn de gepantserde vesten getest volgens de veiligheidsnormen voor motorfietsen CE EN 1621-2 . De twee veiligheidsniveaus die motorfietsbeschermers verder kenmerken, zijn ook terug te vinden in MTB-beschermers.
Het wordt gemeten hoeveel kracht er nog onder de protectorjas terechtkomt, d.w.z. hoeveel kracht er op uw lichaam wordt uitgeoefend in geval van twijfel. Twee veiligheidsniveaus geven aan hoeveel bescherming de protector heeft, niveau 2 is zelfs veiliger dan niveau 1.
Nek brace
Je draagt een mountainbikehelm, je draagt een veiligheidshesje. Daartussen is je nek blootgesteld - geen goed idee. Een nek brace beschermt dit gevoelige deel. Aangezien fabrikanten ervan uitgaan dat iemand die een protector draagt waarschijnlijk ook een nekbrace zal dragen, zijn de meeste protectorjacks en -gilets compatibel met een nekbrace.
Beschermingsjacks voor fietsers in de wintersport
U houdt van bergsporten en bent in de winter in de sneeuw en in de zomer in het bikepark te vinden? Logisch dus dat je je afvraagt of je MTB protector waistcoat misschien ook heel goed in de sneeuw zou kunnen werken, want protectors worden ook steeds populairder onder skiërs en vooral snowboarders. Helaas is hier geen duidelijk antwoord op. De belangrijkste reden hiervoor is de houding die je aanneemt op de fiets. Op ski's sta je rechtop, op een fiets zit je ver voorovergebogen. De beschermers zijn aangepast aan uw lichaamshouding om u zoveel mogelijk comfort te bieden. Als ze gemaakt zijn voor een heel ander soort sport, kunnen ze knellen. Skibeschermers hebben twee eigenschappen die ze voor fietsers nogal ongeschikt maken: ze zijn warmte-isolerend, wat op de fiets in de zomer erg zweterig kan zijn. Bovendien hebben skitruien vaak een stuitbeschermer, d.w.z. een verlengd rugpand. Maar omdat je veel op de motor zit, zit dit stuk vest gewoon in de weg van je zadel.
Als u uw uitrusting toch voor verschillende sporten wilt gebruiken, kunt u gewoon uitproberen hoe het fietsjack aanvoelt op de planken en vice versa. Voor alle zekerheid dient u vooraf de gebruiksaanwijzing te bekijken; daar vindt u meestal een verwijzing naar het doel waarvoor het goede stuk is goedgekeurd.
Ga staan, zet je kroon op, en laten we gaan!
Ja, zo kan een val gaan - mits je een beschermer droeg. Dan is de kans groot dat zelfs een ernstig ongeluk geen vreselijke gevolgen zal hebben.
U moet trouwens een nieuw protectorvest kopen als de stoffen versleten zijn, de klittenbanden of ritssluitingen niet meer goed zitten of de pasvorm door veelvuldig wassen niet meer goed te lijmen is. Een nieuw fietsbeschermer vest kan ook nodig zijn na een val. Als de harde plastic onderdelen zichtbaar gebroken zijn, kan de beschermer u duidelijk niet langer veilig beschermen. De zachte schuimen kunnen ook blijvend vervormen; hier hangt het af van de exacte materiaalmix. Na een val moet u nagaan of uw fietsbroek nog bruikbaar is of dat u een nieuwe moet bestellen. In het algemeen moet u uw mountainbikevest na ongeveer 5 jaar vervangen, omdat materiaalmoeheid ertoe kan leiden dat het u niet meer voldoende beschermt.
Wij hebben veel protectie vesten en beschermende jassen voor u om uit te kiezen op BMO, hier vindt u alleen de beste merken die top kwaliteit leveren en ook vertrouwd worden door de bekende fiets profs. Bedrijven zoals 100%, Fox Racing, TLD Troy Lee Designs of Oneal zijn er maar een paar van.
Maar het hoeft niet altijd de duurste optie te zijn - beter een goedkope beschermer dan helemaal geen! In onze Sale is er een uitstekend koopjespotentieel, hier kunt u merkartikelen op de kop tikken die zijn vervangen door nieuwe modellen en daarom bijzonder voordelig zijn.
Wij bieden u ook vele andere beschermers aan! Wij hebben beschermersbroeken, armbeschermers, knie- en scheenbeschermers en nekbeschermers voor u in de aanbieding. Daarnaast is er natuurlijk de perfecte fietshelm of volledige gezichtshelm voor elke MTB discipline! Er zijn protector waistcoats die bedoeld zijn om te worden gedragen als basislagen d.w.z. onder kleding gedragen, maar ze bestaan ook als toplagen, d.w.z. als de bovenste laag van kleding. Afhankelijk van welke bovenlichaamsbeschermers u kiest, kunt u hier natuurlijk ook de andere lagen kopen. Er zijn shirts en fietsjacks voor mannen en vrouwen in de winkel, maar ook het bijbehorende ondergoed, dat zorgt voor een comfortabel gevoel onder het harnas
Wij wijzen u erop dat wij geen bindende uitspraken kunnen doen over normen en wetten, alle informatie hierover is dan ook altijd zonder garantie!