Zwaartekracht is je zwaarste tegenstander? Als mountainbiken echt hoog gaat, is een diepe val soms niet ver weg, dus moet je zoveel mogelijk lichaamszones beschermen tegen verwondingen. Hier vind je beschermende kleding voor je fietsavonturen, en we leggen uit welke beschermers je wanneer moet kopen, dus
Je wilt je uitleven tijdens het fietsen? Om ervoor te zorgen dat het uw rijstijl is die breekt en niet uw botten, moet u zeker fietsbeschermers dragen. Na de helm zijn allerlei soorten beschermers de belangrijkste bescherming tegen verwondingen bij het fietsen. En letsel ligt overal op de loer, het hoeft niet altijd een val te zijn, gewoon van het pedaal glijden kan al veel pijn veroorzaken! Afhankelijk van wat u in gedachten hebt, kunt u in onze winkel een grote verscheidenheid aan beschermers kopen. Het assortiment varieert van lichte kniebeschermers en scheenbeschermers voor veeleisende tochten tot martiale beschermjacks voor actie in het fietspark of bij downhill races.
Is er beschermende kleding voor verschillende MTB-stijlen?
Soms worden beschermers bestempeld als beschermers speciaal voor enduro-rijders of alleen voor downhill. Laat dit u niet in verwarring brengen, ze zijn eigenlijk geschikt voor alle rijstijlen. Fabrikanten geven vaak aan of het gaat om grote pads voor de meer blessuregevoelige stijlen van Enduro en Downhill of BMX of dat ze eerder licht en zacht zijn en geschikt voor duursporten als XC of Marathon . De enige fatale fout die je kunt maken is helemaal geen beschermende kleding te dragen!
Wat zijn de beste beschermers voor jou?
Welke beschermers voor u geschikt zijn, hangt af van uw fietsplannen, niet zozeer van de fiets waarop u rijdt. Chillen op een vette fully vereist minder opvulling. Voor de zwarte afdaling in het bikepark op een oude hardtail heb je alle beschermers nodig die je op BMO kunt kopen. Als algemene regel geldt dat je beter één te veel beschermingslagen kunt hebben dan te weinig!
Fabrikanten onderwerpen hun beschermende fietskleding overigens aan de meest venijnige hardheidstests, zodat ze er zeker van kunnen zijn dat de beloofde beschermende werking ook daadwerkelijk gegarandeerd is. Daarom worden motorbeschermingsjacks bijvoorbeeld getest volgens de DIN-norm voor motorbeschermende vesten.
Net als andere fietskleding is beschermende kleding voor volwassenen verkrijgbaar in verschillende maten. U kunt de juiste maat kiezen van S tot XXL tijdens het afrekenproces. Zodat u uw kroost zonder zorgen hun eerste pogingen op de MTB kunt laten doen, zijn er beschermers voor kinderen in speciale kindermaten.
Fietsbeschermers van boven naar beneden
Om u te helpen weten wat u moet gebruiken om welk deel van uw lichaam te beschermen, zetten wij ze van top tot teen voor u op een rijtje
- Fietshelm: Logisch. Je hoeft het niet verder uit te leggen, of wel? Of je een mountainbikehelm of een volledige gezichtshelm draagt, hangt af van je niveau van zelfbedreiging.
- Nekbrace: De nekbrace beschermt de nek, keel en sleutelbeenderen, want een blessure aan de halswervelkolom is niets om grapjes over te maken. De nekbrace kan het verschil maken tussen je volgende bezoek aan het fietspark en een rolstoel!
- Beschermersvesten en -jacks: Buik, borst en rug worden omhuld door een beschermersvest . Een beschermend vest bedekt ook de schouders en armen. Er zijn hier grote verschillen tussen vet gepantserde vesten en zachte protector shirts.
- Beschermingsrugzak: voor een dagtocht, rugzakken met ingebouwde vulling zijn erg praktisch, omdat ze niet alleen uw eten vervoeren, maar ook uw rug beschermen. Het beschermende effect van deze rugzakken is echter nogal diffuus, omdat zij niet zo stevig op het lichaam zitten als andere beschermers. Maar voor niet-opgewonden ritten bieden ze enige bescherming en zijn ze in ieder geval beter dan helemaal geen bescherming.
- Rugbeschermers: Ze werken eigenlijk als een rugbeschermer, alleen zonder opbergruimte. U vindt ze in onze winkel bij de beschermende jassen.
- Beschermers voor ellebogen en onderarmen: Deze beschermers pakken je ellebogen en onderarmen, hier zegt de naam het natuurlijk al. Deze beschermers zijn verkrijgbaar in zachte versies en als harde beschermers. Omdat je instinctief een val met je armen maakt, zijn deze beschermers echt belangrijk. Ze zijn ook praktisch wanneer u rijdt in gebieden met dichte begroeiing, omdat u dan met uw armen takken opzij kunt duwen zonder uzelf te verwonden.
- Handschoenen: Voor veel fietsers maken handschoenen eerder deel uit van hun fietsuitrusting dan dat ze bescherming bieden. In feite is dit niet helemaal waar. Fietshandschoenenhandschoenen beschermen uw handen tegen schaafwonden bij een val, en er zijn er ook met harde plastic elementen op de rug van de hand om de gevoelige pezen te beschermen. Op een mountainbike moet je altijd de voorkeur geven aan lange handschoenen.
- Beschermershorts: De meeste beschermershorts zijn korte broeken, ze zijn verkrijgbaar als bovenlaag of als broek, die wordt gedragen onder bikingshorts . Hier zijn zachte kussentjes ingenaaid om de heupbeenderen, het stuitje en de dijen te beschermen.
- Knie- en scheenbeschermers: Kniebeschermers hebben hun grote uur bij een val. Scheenbeschermers daarentegen helpen ook als je niet van de fiets valt. Elke mountainbike heeft gripvaste pedalen, niet voor niets worden ze liefkozend paws genoemd. Het contact tussen poten en schenen is verdomd pijnlijk, vaak resulterend in lange en bloederige wonden. Met een scheenbeschermer krijg je er misschien een blauwe plek van, maar meer ook niet.
- Een enkelbeschermer: Een beschermer voor de enkels voorkomt niet alleen schaafwonden door pedalen en de natuur, maar stabiliseert ook de voet en beschermt tegen breuken.
Protectorsets zijn eerder zeldzaam, u kunt uw beschermende fietsuitrusting individueel samenstellen.
Onder of over?
Of u uw fietsbeschermers onder uw fietskleding draagt of erover, hangt af van het type beschermer, maar ook van uw persoonlijke voorkeuren. Sommige protector shirts zijn expliciet basislagen. Anderen zouden zich ongemakkelijk voelen zonder een onderkleed.
U vindt in de beschrijving van de artikelen hier in de online winkel informatie over de pasvorm en hoe ze te dragen, ook in de instructies voor gebruik, die bij onze beschermers zijn bijgesloten, wordt uitgelegd hoe ze te dragen. Bij sommige kunt u gewoon zelf bepalen hoe ze het beste aanvoelen, bij andere moet u de instructies van de fabrikant volgen zodat ze hun beschermende werking ten volle kunnen ontplooien. Hoe dichter de beschermers op het lichaam worden gedragen, hoe beter ze te wassen zijn.
Zachte beschermers
Dik neopreen of schuimrubber. Je kunt zachte beschermers zo zien. Ze vormen een dik kussen tussen u en uw landingsplaats. Ze zijn flexibel, dus passen ze zich aan uw bewegingen aan. Vaak zijn de materialen van zachte beschermers zelfs enigszins rekbaar en beperken ze uw bewegingsvrijheid niet. Daarom kunnen ze bijvoorbeeld in de onderkant van uw broek worden genaaid om uw stuitje te beschermen. Helaas zijn ze niet voldoende voor echt zware valpartijen, vooral op harde of rotsachtige ondergrond en op stenen worden zachte beschermers snel overbelast.
Harde beschermers
Hard-shell beschermers zijn als een hard plastic pantser. Om ze comfortabel op het lichaam te dragen, zijn ze aan de binnenkant extra gepolsterd. De zachte kussentjes verhogen dan niet alleen het draagcomfort, ze dienen ook als extra demping. Om ervoor te zorgen dat de bewegingsvrijheid niet wordt beperkt, worden de vaste panelen van bijvoorbeeld protectorvesten of armbeschermers ter hoogte van de gewrichten onderbroken.
Beschermers? Ik niet!
Omdat zelfs de beste motorrijder wel eens op zijn neus valt! Daarom heb je ook beschermkussens nodig. Als het op kussens aankomt, is het motto: je krijgt waar je voor betaalt. Beschermers van onze topfabrikanten zijn comfortabel om te dragen omdat de pasvorm perfect is aangepast aan de behoeften van mountainbikers, ze goed geventileerd zijn en niet te veel gewicht toevoegen. Fabrikanten zoals ION, 100%, of Fox leveren uitstekende kwaliteit. Als u niet te veel geld wilt uitgeven, kunt u terecht bij onze Sale waar u modellen van vorig jaar van bekende merken vindt zoals Race Face en Oneal voor spotprijzen.
Bij BMO vindt u een grote keuze aan beschermende kleding voor alle delen van uw lichaam. Wij hebben fietsbeschermers voor volwassenen en kinderen in alle mogelijke maten en pasvormen in onze online winkel, omdat ze moeten passen en comfortabel moeten zitten. Er zijn ook beschermers in verschillende beschermingsklassen, zodat je kunt kiezen tussen eenvoudige, lichte (en goedkope) beschermers voor tochten over gravel of je kunt een massieve allround beschermerset samenstellen voor downhill, enduro en BMX.