Geen enkele andere helm biedt zoveel veiligheid als een integraalhelm, want alleen een integraalhelm beschermt uw hoofd, slapen, nek en gezicht. Bovenal moeten uw kin en mond altijd voldoende afstand hebben tot stenen, het stuur of grind achter de dikke beschermstang. Je wilt toch niet dat iedereen naar je favoriete hobby kijkt omdat je een paar tanden mist? Hier kun je lezen hoe je een geschikte integraalhelm bestelt, welke merken coole helmen maken en waarom een integraalhelm wordt aanbevolen voor de MTB-disciplines downhill, freeride of enduro.
Ok, tijd voor de hoofdfilm: Je raast naar beneden op je downhill bike. Het pad is smal, maar je hebt je motor onder controle. De bergwind waait om je neus, adrenaline pompt door je aderen - zo voelt vrijheid. Telkens weer doen wortels of stenen je vork stuiteren, je voelt de beweging in je armen, in je schouders. Maar jij en je motor vormen een perfecte eenheid en vegen er soepel overheen. Er is een bocht voor je, het ziet er niet te krap uit, iedereen die remt is bang, je neemt de bocht op snelheid! Het grind heeft zich opgehoopt in de bocht, eerst glijdt het voorwiel eraf, dan breekt het achterwiel af en je vliegt... vliegt... en landt op je gezicht. Vanaf hier kunt u verder lezen op het punt waar a, de helikopter komt en de pret voorbij is omdat u geen helm droeg; of b, u opstaat, uzelf schudt, uw integraalhelm een keer dankbaar aantikt en weer op de fiets stapt. Je begrijpt waar we naar toe willen: Hoe actiever uw ritten, hoe meer u profiteert van de juiste veiligheidstechnologie. Voor bikers die downhill of enduro rijden en alle freeriders onder u, een integraalhelm is een must!
Hoe koop je de juiste integraalhelm
Het is echt niet moeilijk om de juiste fietshelm te bestellen. Denk na over wat u met uw helm wilt kunnen doen en meet uw hoofdomtrek, en u kunt aan de slag.
De constructie
Eerst zullen we uitleggen wat u krijgt voor uw geld: Als het gaat om de constructie van integraalhelmen voor fietsers, hebben bekende fietsmerken zoals FOX, Oneal, Giro of 100% afgekeken van motorrijders, en de helmen voor fiets en motor lijken echt verwarrend veel op elkaar. Volgelaatshelmen voor motorfietsen zijn echter de meer uitgeklede versies, omdat zelfs de zwaarste downhiller niet zo snel kan gaan als een motorfiets. De technologie binnenin de helmen is wel gelijkaardig.
- Aan de buitenkant zorgt een glad plastic omhulsel voor de juiste look, hier kunnen de ontwerpers zich helemaal uitleven.
- De binnenschaal is gemaakt van piepschuim, het absorbeert een impact.
- In de helm zitten dikke pads die de helm beschermen. Ze zijn er niet alleen om een impact op te vangen, veel helmen worden geleverd met pads van verschillende diktes, zodat u uw nieuwe helm perfect op uw hoofd kunt afstemmen.
- De pads binnenin de helm dempen de helm.
- De pads zijn gemaakt van een ademende stof die zweet absorbeert. In toenemende mate zijn de vezels ook geurwerend. Meestal kunnen de pads ook in de wasmachine worden gewassen, zodat uw hoofd lekker fris blijft.
- De wangbeschermers kunnen gemakkelijk worden verwijderd van de meeste integraalhelmen. Dit maakt het voor eerste hulpverleners gemakkelijker om een gewonde helmdrager te verzorgen of de helm te verwijderen.
- Onder de kin wordt de helm op zijn plaats gehouden door een kinband . Deze riemen hebben verschillende sluitingen; veel helmen hebben dubbel-D sluitingen, ratelsluitingen of magnetische sluitingen die met één hand kunnen worden geopend.
- Een integraalhelm heeft, afhankelijk van het model, veel of weinig ventilatieopeningen, vaak kunnen deze openingen ook naar behoefte worden geopend of gesloten, zodat u de luchttoevoer naar wens kunt doseren.
- Een grote vizier beschermt niet alleen uw gezichtsveld tegen de zon, maar houdt ook takken en bladeren uit de buurt van uw ogen.
- Bij een hybride integraalhelm is de kinbeugel afneembaar. Zo werkt het: stop de kinbeugel in je rugzak - trap bergop; bevestig de kinbeugel aan je helm - trap bergaf.
- De meeste integraalhelmen hebben een klem voor de elastische band van een bril of een gleuf die dient als geleider voor de elastische band op de rug.
- De lichtste integraalhelmen wegen vanaf 600 gram op de weegschaal. Moderne materialen zoals carbon of kevlar zorgen er bij elk nieuw modeljaar voor dat het gewicht van de helm met een paar gram afneemt. Goedkopere en oudere modellen wegen meestal iets meer.
- Wanneer u een helm koopt, let er dan op dat deze voldoet aan de CE-norm EN 1078 dan is hij uitgebreid getest en voldoet hij aan de veiligheidsnorm van de EU. TÜV-zegels of het GS-zegel staan ook voor geteste producten.
MIPS staat voor Extra Bescherming
Steeds meer fietshelmen hebben MIPS. MIPS staat voor Multi-directional Impact Protection System, het betekent dat er een laag tussen de twee buitenschalen van je fietshelm zit die ervoor zorgt dat de twee lagen langs elkaar kunnen glijden. Op deze manier worden bij een botsing de rotatiebewegingen die de hersenen ernstig kunnen beschadigen, verdeeld en verminderd.
Vind uw helmmaat
Om de juiste maat helm te vinden, heb je een meetlint of touwtje en een liniaal nodig.
- Plaats het meetlint of touwtje rond uw hoofd ongeveer 1cm boven uw wenkbrauwen
- Het meetlint mag niet langs de achterkant van uw nek glijden, het moet het breedste deel van uw achterhoofd omsluiten.
- Nu kunt u de helmmaat aflezen of opmeten met de liniaal.
- In onze winkel vindt u het keuzemenu hoofdomtrek voor elke helm. Zo kun je de helm van je dromen in de juiste maat vinden.
- Een integraalhelm mag niet wiebelen, maar ook niet knellen.
- Zoals bij veel fietsen en steeds meer fietsaccessoires het geval is, gaat de trend in de richting van unisex. Er zijn steeds minder fietshelmen voor vrouwen of mannen. Er zijn echter verschillende helmmaten en smallere of bredere pasvormen.
Zorg er bij het kopen voor dat de helm compatibel is met uw nekbrace, als u die heeft.
Een opmerking nog: helmen lopen vaak onzichtbare schade op bij een val, waardoor hun werking wordt aangetast. Als je ooit echt op je helm hebt gebonkt, moet je hem dus onmiddellijk vervangen!
Wie heeft er een integraalhelm nodig op een fiets?
Waar de adrenalinekick op de loer ligt, hoort een integraalhelm aan de start. DH, Enduro en Freeride zijn dan ook de fietsdisciplines waarvoor een integraalhelm absoluut zinvol is, want in geen enkele andere fietsdiscipline is er zoveel actie. In het algemeen hangt uw behoefte aan bescherming echter niet af van de motor waarop u zit, maar van uw rijstijl. Vooral MTB-nieuwelingen kunnen beter een extra beschermingslaag aantrekken dan te weinig. Daarom zijn er al volgelaatshelmen in kleine maten voor kinderen.
Van Leatt zijn er zelfs full-face fietshelmen voor de verschillende disciplines van downhill en enduro.
De onverslaanbare combo: integraalhelm en bril
Als je veel buiten bent, weet je wat het is - allerlei kleine dingen die in je ogen willen komen. Muggen, stof, takken, zonlicht. Maar vooral als mountainbiker eist je fiets je volledige concentratie - dan heb je natuurlijk een bril nodig. Ze zien eruit als skibrillen, maar zijn geoptimaliseerd voor gebruik het hele jaar door. Je kunt fietsbrillen kopen in allerlei kleuren, zodat ze bij je helm en je fietsoutfit passen. Ze zijn ook verkrijgbaar met getinte of heldere glazen. Om ervoor te zorgen dat de bril goed past en niet van zijn plaats glijdt, hebben de meeste integraalhelmen een klem aan de achterkant van het hoofd die de rubberen band van de bril op zijn plaats houdt. Trouwens, we hebben Google niet verkeerd gespeld, Goggle is Engels en betekent goggles.
Hoe vaak moet je een nieuwe integraalhelm kopen?
Als je niet op je hoofd valt, gaat een integraalhelm een paar jaar mee, net als elke andere fietshelm ook. Zoals hierboven vermeld, moet u een fietshelm die een klap heeft gekregen zo snel mogelijk vervangen, ook al ziet hij er nog heel uit
Maar zelfs een ongevalvrije helm wordt op een gegeven moment oud. Ten laatste wanneer de kinriemen rafelen, de rubberen delen barsten of kleven of de kleuren aan het oppervlak verbleken, verliest ook de rest van het materiaal steeds meer zijn beschermende werking. Dan is het tijd om in de online winkel rond te kijken voor een nieuwe integraalhelm! Hier bij Bike-Mailorder kunt u de perfecte hoofdbescherming krijgen voor adembenemende MTB-actie. Wij hebben de beste merken in de winkel, vind hier uw nieuwe integraalhelm van uw favoriete merk - eenvoudig te bestellen, snelle levering.
Let op: wij kunnen geen garantie geven met betrekking tot normen, TÜV of het GS-keurmerk!