Het maakt niet uit of je op een racefiets topsnelheden najaagt, op een fully door het bos ploegt of op een e-bike een meerdaagse fietstocht langs de kant van een landweggetje maakt, goed zicht is absoluut onmisbaar. Alleen als je altijd volledig zicht hebt, kun je veilig inschatten wat er op je afkomt en dan op tijd reageren! Als het weer niet om een zonnebril vraagt en een fietsbril te veel voor je is, is een fietsbril een goede optie. Waarom?
Wat een zonnebril is, is waarschijnlijk voor iedereen wel duidelijk. Ook een fietsbril is inmiddels een bekende term (vroeger waren fietsbrillen vooral skibrillen of duikbrillen) Maar wat is een fietsbril eigenlijk? En waarom heb je die nodig op een fiets of e-bike? Het antwoord is vrij eenvoudig en wordt vooral duidelijk op een e-bike. Eén blik op de snelheidsmeter vertelt je - je gaat hard. Dit heeft twee belangrijke gevolgen voor je gezichtsveld:
- De meeste muggen kunnen zich niet snel genoeg bij jou in veiligheid brengen.
- Het is absoluut essentieel voor je veiligheid dat je je tijdig bewust bent van je omgeving.
Een goede fietsbril helpt je daarbij. Het is een mechanische bescherming die stenen, stof en takken van je ogen weghoudt. De kleur van de glazen kan een positieve invloed hebben op uw zicht in verschillende lichtomstandigheden. UV-bescherming is misschien onzichtbaar, maar beschermt uw ogen effectief tegen blijvende schade. Ook regen kan uw zicht verpesten. Bij regenachtig weer zijn fietsbrillen die ook het contrast bij weinig licht verbeteren niet alleen een paraplu voor je ogen en een modeaccessoire, maar een belangrijk stuk veiligheid!
Maar wat kan een fietsbril voor jou doen?
Maar wat kan een fietsbril voor u doen?
Hoe de glazen van een fietsbril werken
.
Glazen, lens, scherm, lens - veel termen, één item! De meeste moderne fietsbrillen hebben geen twee glazen, maar één lens. Dit heeft twee grote voordelen: Uw gezichtsveld wordt niet beperkt door het montuur van de bril, zodat u in alle richtingen vrij zicht heeft. Bovendien kan de wind in het midden en rond de neus niet doordringen, zodat deze bril u bijzonder doeltreffend beschermt. De glazen zijn meestal gebogen, zodat ze het gebied rond de ogen zo breed en dicht mogelijk bedekken. Deze kromming scheidt overigens het kaf van het koren! Hoogwaardige fietsbrillen bieden bovendien een helder zicht zonder vervormingen in de periferie, en dus een bijzonder nauwkeurig overzicht van mogelijke gevaren.
Welke kleur moeten de glazen van een fietsbril hebben?
Aan de kleur kun je zien of je een zonnebril voor je hebt, of dat het een bril is die bijvoorbeeld contrasten benadrukt.
- Grijze glazen verminderen schittering, ze laten kleuren natuurgetrouw overkomen.
- Ook blauwe lenzen zijn geschikt voor het verminderen van zonnestraling, ze verbeteren het contrast en maken oneffenheden in de grond beter zichtbaar.
- Bruine en zwarte lenzen komen meestal voor op zonnebrillen. Ze filteren op betrouwbare wijze zonnestraling, hoeveel hangt af van de kleurkracht.
- Gele glazen verbeteren het visuele contrast in de schemering of bij bewolkt weer.
- Tinten in amber en roze benadrukken contrasten bijzonder goed bij zwakke zon of op bewolkte dagen.
- Clear lenzen (of "clear") bieden UV-bescherming en natuurlijk mechanische bescherming.
De kleur van de glazen geeft u een indicatie waarvoor de bril geschikt is, maar u moet altijd de specificatie van de bril lezen, want de eigenschappen van de tinten verschillen per fabrikant!
Maar u moet altijd de specificatie van de bril lezen, want de eigenschappen van de tinten verschillen per fabrikant!
UV-bescherming
|
Elke hoogwaardige bril heeft een beschermende filter die uw ogen beschermt tegen schadelijke UV-straling. Vaak staat er "100% UV-bescherming" of "UV400". Beide betekenen dat de bril UV-A- en UV-B-straling filtert tot de algemeen aanbevolen waarde van 400Nm.
De tint van het glas heeft overigens geen invloed op de UV-bescherming die een bril biedt!
|
Gepolariseerde glazen
|
Gepolariseerde glazen bieden een goede bescherming tegen verblindende straling, ze filteren vooral de sterke straling van reflecties op wateroppervlakken of ramen en maken zo de omgeving beter zichtbaar.
|
Anti-Fog
|
Met name sinds gezichtsmaskers deel zijn gaan uitmaken van het dagelijks leven, kennen veel brildragers het probleem: de glazen beslaan door de lucht die ze inademen. Tijdens fietstrainingen kan het probleem nog groter worden, omdat zweet voor extra vocht zorgt dat op de brillenglazen kan condenseren. Een anti-condens coating voorkomt dat uw brillenglazen beslaan.
|
Zelfkleurende lenzen
|
Zelfkleurende glazen reageren op inkomende UV-straling en veranderen binnen enkele seconden van kleur. Als je door een schaduwrijk deel van het bos rijdt, worden de glazen lichter, en als je daarna weer in de zon komt, worden ze donkerder, zodat je altijd optimale lichtomstandigheden hebt. Veel fietsers zweren bij meekleurende glazen bij wisselende lichtomstandigheden en onstabiel weer, anderen vinden de veranderingen in helderheid irritant. Om erachter te komen of deze fietsbril voor jou comfortabel is, helpt maar één ding: uitproberen!
|
Gespiegelde glazen
|
Gespiegelde glazen houden in de eerste plaats uw incognito; de reflecterende laag heeft geen invloed op het zicht. Deze verfijning van de glazen dient louter esthetische doeleinden.
|
Gehardde lenzen
|
Off-road motorrijders in het bijzonder raken hun bril graag met stenen of takken, wat de lenzen kan beschadigen. Zelfs als je niet altijd een geschikte hoes voor je bril bij de hand hebt, komen er snel krassen op het oppervlak. Dit kan niet alleen uw zicht schaden, maar ook de UV-bescherming. Getemperde glazen zijn robuuster en daardoor minder gevoelig, ze gaan veel langer mee.
Maar ook geharde glazen mogen alleen met speciale reinigingsdoekjes worden schoongemaakt!
|
Waterafstotende glazen
|
Als je tijdens het fietsen in de regen terechtkomt, zal een fietsbril je zicht aanzienlijk verbeteren - op voorwaarde dat de regendruppels snel van de lens kunnen rollen. Brillen met een waterafstotende coating zorgen ervoor dat vocht er snel zijdelings afrolt, vandaar het zogenaamde pareleffect.
|
Curved lenses
|
Gebogen brillenglazen bedekken het gebied rond de ogen goed, zodat er geen stof kan binnendringen, zelfs regenwater of zijdelingse straling zal uw zicht niet vertroebelen.
|
Gespiegelde lenzen
|
Zijreflecties of licht dat van boven komt, kunnen uw zicht voor korte tijd volledig wegnemen. Een spiegelende bril kan dit verhelpen.
|
Hoe vind je de perfecte fietsbril?
.
Voor een optimale bescherming van uw ogen moet een fietsbril een zo groot mogelijk oppervlak bedekken. Hij moet zo gevormd zijn dat hij u op betrouwbare wijze beschermt tegen de wind, maar tegelijkertijd moet hij voldoende lucht doorlaten zodat u niet te veel zweet onder de bril.
Het montuur of brilmontuur van een fietsbril moet verschillende doelen vervullen:
- Ze moeten bijzonder licht zijn, want alleen dan kun je de fietsbril langdurig comfortabel dragen.
- De meeste sportbrillen hebben beugels die versteld kunnen worden. Dit is vooral belangrijk voor fietsbrillen, omdat u de bril dan comfortabel samen met uw fietshelm kunt dragen. Als je in de specificaties leest dat de veren "koud vervormbaar" zijn, heb je niet eens de hulp van een opticien nodig om ze te verstellen, je kunt ze zelf een beetje buigen. Zo kun je ook onderweg de contactpunten van de bril variëren, mochten ze ooit knellen.
- Comfortabele neuskussentjes zijn iets breder, zodat ze meer contactoppervlak bieden en minder druk uitoefenen. Ze zijn ook gemaakt van een materiaal dat comfortabel aanvoelt op de gevoelige huid van het gezicht. Ten derde kunt u gemakkelijk zweet, make-up of stof afvegen.
- Net als alle sportbrillen zijn fietsbrillen breakproof. Dit geldt echter niet alleen voor het montuur, maar ook voor de glazen, die een val meestal zonder schade overleven.
- Of u kiest voor een fietsbril met montuur of zonder montuur is uiteindelijk een kwestie van smaak. De brillen zijn meestal allemaal stevig, licht en strak.
Vormbare veren
Sommige fietsbrillen hebben vormbare veren. Als je bij oudere brillen last hebt van drukpunten achter je oren, zijn zulke brillen een ware verademing. U kunt ze zo aanpassen dat ze comfortabel zitten en niet knellen, zelfs als u een fietshelm draagt. Als de bril onderweg toch oncomfortabel wordt, kun je de stand van de slapen veranderen en is de onaangename druk verleden tijd.
.
Fietsbril voor elke gelegenheid - de brillenset
.
U wilt maar één bril kopen, maar die moet alle aspecten van het fietsleven dekken? Dat is geen probleem. Veel fabrikanten zoals 100% of Oakley bieden fietsbrillen aan met vervangende glazen. Dat betekent niet dat je bij je bestelling de originele lens meerdere keren krijgt, zodat je hem kunt vervangen als hij stuk gaat (hoewel je natuurlijk voor veel van de brillen hier in de winkel vervangende lenzen kunt kopen als dat gebeurt). U krijgt verschillende paslenzen bij de bril, zodat u de bril kunt aanpassen aan veranderende lichtomstandigheden. Voor heldere maar bewolkte dagen is er bijvoorbeeld een heldere lens die mechanische bescherming en UV-bescherming biedt. Voor zonnige dagen krijg je een getinte lens die ervoor zorgt dat je niet verblind wordt. Een gele lens zorgt voor een beter contrast bij schemering en op bewolkte dagen. De samenstelling van de sets verschilt van fabrikant tot fabrikant. Afhankelijk van wat er bij zit, krijg je voor alle weersomstandigheden de juiste bril.
De brillen worden geleverd in een beschermend etui met vakjes voor de afzonderlijke lenzen. Zo heb je altijd je verschillende lenzen bij de hand en kun je ze onderweg verwisselen als dat nodig is.
Fietsbril op sterkte
Hoewel het ook lijkt, een sportbril met heldere glazen compenseert een visuele beperking niet. Wel kun je bij een opticien een sportbril of zonnebril op sterkte laten maken. Bij sportbrillen ligt dat iets anders. Hier zijn een paar modellen waaronder een bril gedragen kan worden.
Fietsbril, zonnebril of MTB-bril?
Er is een perfecte fietsbril voor elk type gebruik. Vooral op de racefiets of E-bike gaat het vaak om mechanische bescherming tegen lichte, rondvliegende voorwerpen, omdat beiden graag bijzonder snel zijn. Een lichte bril met een gemiddelde tint is hier precies goed. Voor tochten op de mountainbike is een robuuste bril die ook zonder schade bestand is tegen vallende stenen of aanvallende takken een goede aankoop. Voor off-road avonturen kunt u zelfs kiezen voor een dikke bril, omdat die het gebied rond de ogen goed afsluit en dus ook beschermt tegen modder en stof. Voor de wisselende lichtomstandigheden tijdens lange trektochten is een fietsbril met verschillende lensopties perfect. Als u alleen bij mooi weer een pleziertocht maakt, moet u in ieder geval zonnebril bij u hebben. Je kunt hier een ruim assortiment fietsbrillen bestellen, vervangglazen vind je in de rubriek accessoires, en de nodige opbergruimte vind je in de fietstassen.
fietstassen.
Om ervoor te zorgen dat elke fietsliefhebber en elke motorliefhebber de juiste oogbescherming vindt, zijn er hier veel verschillende fietsbrillen voor dames en heren, maar veel van onze fietsbrillen zijn unisex modellen waarmee vrijwel iedereen er goed uitziet. Over de maat hoef je je in de meeste gevallen geen zorgen te maken, veel brillen zijn er in één maat die zowel mannen als vrouwen perfect passen. Je kunt ook brillen vinden die kinderen kunnen dragen tijdens familiefietstochten.