Het dragen van geschikte functionele kleding tijdens het fietsen is duidelijk zinvol, omdat de juiste stof op uw huid ervoor zorgt dat u zich helemaal comfortabel voelt. Ontdek hier dat fietskleding niet alleen functioneel maar ook stijlvol kan zijn, wanneer u welke kleding en welke accessoires voor welk doel de juiste zijn.
Waarom heb ik speciale kleding nodig voor het fietsen?
Zoals bij elke andere sport is er speciale kleding voor wielrennen. Natuurlijk kun je ook in een spijkerbroek en een T-shirt op het zadel gaan zitten en op de pedalen trappen, maar er is een reden waarom je speciale kleding voor fietsers kunt kopen. Vooral als het gaat om broeken en topjes, moet u zich fietsende outfits veroorloven, de reden hiervoor is gemakkelijk te verklaren:
- Fietstopics zoals jassen, shirts of truien zijn anders gesneden dan gewone kleding of andere sportkleding. Op de fiets, zit je en strek je armen naar voren. Als bovenkanten je niet genoeg bewegingsruimte geven in de schouder, kunnen ze in het ergste geval je armen afsnijden en je laten inslapen. Daarom zijn wielertops wijd uitgesneden in de schouder. Bovendien zijn de mouwen en de rug langer, zodat alles goed ingepakt blijft, zelfs in zittende positie.
- Fietsbroeken hebben vaak een meer of minder uitgesproken padding in het zitgedeelte, wat voor meer comfort op het zadel zorgt. Bovendien mogen fietsbroeken geen dikke, interne naden hebben, omdat die tijdens de constante trapbeweging zouden schuren.
- Kleding van ruim rekbare stoffen is het meest comfortabel op de fiets
Maar niet alleen comfort is belangrijk; fietskleding vervult - heel terloops - ook andere functies.
Veiligheid
Het belangrijkste is natuurlijk uw veiligheid. Om ervoor te zorgen dat u bij een val niets overkomt, is er een heel scala aan kleding en beschermers om u te beschermen. Denk hierbij aan helmen en beschermers voor knieën en ellebogen, maar ook handschoenen en brillen zorgen voor een blessurevrije rit. Zelfs als u gewoonlijk liever discreet gekleed gaat, mag uw fiets- of wandelkleding iets kleurrijker zijn, want zo wordt u beter gezien. Daarom worden er vaak reflectoren in fietskleding verwerkt om u beter zichtbaar te maken als u 's nachts of in de schemering rijdt. High-visibility is hier het nieuwerwetse modewoord.
Warmte
Het is niet alleen in de winter dat speciale kleding je warm houdt. Want als je eenmaal bent afgekoeld door de wind of tegenwind, is fietsen niet leuk meer. Als je een fietser voor het hele seizoen bent, zijn fietsondergoed, thermische kleding en dikke fietshandschoenen onmisbare items om in je garderobe te hebben.
Droogheid
Wordt u wel eens overvallen door een regenbui en bent u doorweekt? Dan had je waarschijnlijk geen zin meer om te fietsen. Er is speciale fietskleding die je in dergelijke situaties droog houdt. Maar niet alleen regenkleding houdt je huid droog. Speciale, ademende stoffen in fietskleding beschermen je tegen zweterige kleding en transporteren het vocht dat je afgeeft gewoon naar buiten.
Stijl
Probeerbaar is niemand volledig onverschillig over hoe hij of zij er tijdens het fietsen uitziet. De verschillende fabrikanten van wielerkleding weten dit en ontwerpen allerlei verschillende stijlen. Van de kleurrijke en in het oog springende look tot de elegante volledig zwarte verschijning, er is een ontelbare verscheidenheid. Hierdoor voelt u zich niet alleen comfortabel tijdens het fietsen, maar bent u ook onderscheidend. Bovendien kunt u uw kleding visueel aanpassen aan uw fiets. Vooral mountainbikers en racefietsers zijn herkenbaar aan hun onmiskenbare stijl, zelfs zonder fiets.
Robuustheid
Een spijkerbroek is waarschijnlijk voor veel dingen gemaakt, maar als het op fietsen aankomt, bereikt de stof wel heel snel zijn grenzen. Wielerkleding is ontworpen om bijzonder robuust te zijn op de verschillende contactpunten (b.v. de billen). Dit maakt de kleding zeer duurzaam en zorgt voor zorgeloos fietsen, zelfs als het er een beetje hard aan toe gaat.
Welke speciale fietskledij heb ik nodig?
Zoals u ziet, zijn er allerlei redenen om voor fietskleding te kiezen. De keuze aan speciale producten is nog groter. Dus natuurlijk is de vraag, wat heb je echt nodig, wat is misschien goed om te hebben en wat is echt speciaal?
Essentials of cycling clothing
Er is fietskleding die gewoon iedereen die graag in het zadel zit vaak nodig heeft - van de zwaarste mountainbiker tot de snelste racefietser. Een geschikte fietshelm is natuurlijk een absolute must. Maar ook andere kledingstukken maken je leven op de fiets een stuk aangenamer, bijvoorbeeld een regen- en windjack. Het moet altijd bij u zijn wanneer u een korte of lange rit op de fiets plant. Regenbroeken zijn ook een aankoop waard, vooral voor langere tochten, maar ook voor dagelijks gebruik. Fietshandschoenen, die je beschermen bij een val en ook meer comfort bieden, zijn ook zeer aan te bevelen voor casual cycling.
Belangrijke basisprincipes voor elke fietser:
- Fietshelm
- Fietshandschoenen voor zomer en winter
- Fietsjack of regenjack
- Regenbroek
Goed om te hebben
In deze categorie vallen artikelen die nuttig zijn bij regelmatig fietsen. Zo zijn er speciale fietsbroeken, met of zonder zitvlakvulling. Zij maken vooral langere fietstochten veel comfortabeler. Een trui, in T-shirt-stijl of klassiek met achterzakken, is ook zeer aangenaam op de huid wanneer u langer dan een uur fietst. Hetzelfde geldt voor brillen. Hoewel een gewone zonnebril prima is, glijden speciale sportbrillen minder af en beschermen ze uw ogen beter tegen de zon en vreemde voorwerpen. Speciale fietszonnebrillen zijn zo ontworpen dat de veren onder een helm passen zonder drukplekken achter te laten. Bovendien zijn sportzonnebrillen meestal uitgerust met splintervrije glazen, die uw ogen beschermen tegen splinters bij een val. Sokken die geen zweet opzuigen zijn belangrijk voor een goede ondersteuning in de schoen en dus voor efficiënt trappen. Tot slot vallen armwarmers en beenwarmers in deze categorie - ze houden armen en benen warm bij koud weer.
Fietsuitrusting voor wie regelmatig op de fiets zit:
- Padded shorts
- Fietstruien of jerseys
- Fietszonnebril
- Fietssokken
- Mouwen en beenwarmers
- een pet die onder de helm past
- Overschoenen
Speciaal
Andere wielerkleding is vooral in trek bij frequente renners of voor specifieke disciplines. Dit zijn bijvoorbeeld fietsschoenen met of zonder kliksysteem, beschermers voor mountainbikers of ondergoed. Als u niet alleen regelmatig, maar meerdere keren per week trapt, of echt lange tochten plant, kunnen deze dingen uiterst nuttig zijn.
Speciale uitrusting:
- Fietsschoenen met of zonder kliksysteem
- Beschermers of broeken en topjes met ingebouwde beschermers
- Fietsondergoed
- Multi-functionele sjaals
Zijn er verschillende fietskledij voor mannen en vrouwen?
Net zoals er in de normale streetwear verschillende collecties zijn voor vrouwen en mannen, geldt dat ook voor fietskleding. Hoewel mannen en vrouwen in principe dezelfde kleding dragen, zijn er grote verschillen in stijl en snit. Er zijn ook verschillende voorkeuren tussen mannen en vrouwen als het gaat om kleurencombinaties. Natuurlijk is er ook fietskleding voor kinderen.
Het is heel belangrijk dat uw fietskleding u echt past. Als ze knellen, schuren en knellen, is fietsen niet zo leuk. Te grote kledingstukken zijn ook een belemmering, omdat ze vervelende kreuken veroorzaken. Om ervoor te zorgen dat u stukken vindt die bij uw stijl passen en die u mooi vindt, is er een ruime keuze van verschillende fabrikanten in onze merkenshops.
Wat is het ui-lagen systeem?
Wanneer het op buitensporten aankomt, is de onion look de beste manier om je te kleden. Dit houdt in dat men veel dunne kledingstukken over elkaar aantrekt in plaats van slechts een paar dikke. De vele kleine luchtkamers tussen de lagen zorgen dan voor een behaaglijke warmte. Wanneer u voldoende opgewarmd bent, kunt u de lagen geleidelijk uittrekken. Maar wees voorzichtig, je moet niet zomaar wat kleren over elkaar heen leggen. Er zijn in principe drie verschillende lagen:
- Basislaag: Een laag dun textiel van boom- of merinowol; bijvoorbeeld een vest of T-shirt.
- Insulerende laag: Dikkere stoffen zoals fleece zorgen voor warmte; bijvoorbeeld in de vorm van een trui.
- Weerlaag: laat weersinvloeden zoals regen en wind buiten; meestal in de vorm van een jas.
Wat is het verschil tussen waterdicht en waterafstotend?
Als het nat wordt, houdt de pret op, tenminste als je niet de juiste outfit draagt. Goed dat er ook de juiste kleding voor regen is. Maar wat is het verschil tussen een waterdicht, een waterafstotend en een waterdicht jacket? Een waterdichte jas is absoluut waterdicht. Dit betekent dat of u nu drie minuten of dertig minuten, of zelfs enkele uren in de regen staat, er geen vocht van buiten naar binnen kan komen.
.
Bij textiel dat als waterdicht of waterafstotend wordt omschreven, duurt de bescherming tegen vocht niet zo lang. Ze zijn meestal goed bestand tegen een regenbui, maar als het enkele uren onophoudelijk regent, kan de nattigheid langzaam naar binnen kruipen. De waterkolom op de jas geeft aan hoe waterdicht hij is. Tot 8.000 mm waterkolom wordt een kledingstuk als waterafstotend beschouwd; boven 8.000 mm waterkolom is het waterdicht. Houd er rekening mee dat waterdichte kleding mogelijk niet vaak kan worden gewassen of af en toe opnieuw moet worden geïmpregneerd.
Bijzonder interessant voor fietsers zijn fiets regenjassen, fiets regenbroeken en waterdichte schoenhoezen.
Welke speciale materialen zijn er?
Elke fabrikant vertrouwt op verschillende stofcombinaties voor gebruik tegen zweet, wind, regen en voor comfort, en daarom hebben sommige bedrijven zelfs hun eigen textielnamen gecreëerd. Aangezien er voor elk weer de juiste kleding is, verschilt ook de precieze samenstelling van het textiel naar gelang van het gebruiksgebied. Een zomertrui bijvoorbeeld moet bescherming bieden tegen de zonnestralen, een regenjack tegen het binnendringen van vocht. Net als bij andere functionele kleding komen ook bij fietskleding synthetische vezels veel voor. Polyester, elastaan, lycra, microvezel en nylon worden zeer vaak gebruikt. Merinowol (en ook andere wol) wordt vooral gebruikt voor fietskleding in de winter. De vezels worden afzonderlijk of in combinatie gebruikt.
Zijn er verschillende fietskledij voor verschillende doeleinden?
Bij fietsen bepaalt het beoogde gebruik hoe de fiets eruitziet en welke eigenschappen hij heeft. Het is zeer vergelijkbaar met fiets kleding.
Fietskleding voor mountainbikers
Mountainbikers houden van casual, dus de shorts en T-shirts zijn wijd uitgesneden en het ontwerp is meestal absoluut geschikt voor dagelijks gebruik. Aan de loszittende shorts, broeken en topjes is nauwelijks te zien dat het om functionele kleding gaat, maar de verborgen kenmerken van mountainbikekleding zijn wel degelijk praktisch. De materialen zijn bijzonder robuust en scheurvast en er is aandacht besteed aan platte naden die niet schuren.
Kleding met ingebouwde protectoren is vooral nuttig voor de zwaardere disciplines zoals enduro of downhill. Hier zijn er broeken met stuitbescherming, bovenstukken met rugbeschermers of sokken met dikke voering om enkels of schenen te beschermen. Wat mountainbike-uitrusting betreft, zijn de grenzen tussen dames- en herenkleding nogal vaag, en de outfits passen eigenlijk altijd.
Racefiets kleding
In de racerij telt elke gram en elke milliseconde! Daarom zijn broeken en truien voor racefietsers nauwsluitend en glad, ze moeten zo weinig mogelijk luchtweerstand bieden. Om ervoor te zorgen dat het comfort niet wordt verwaarloosd, zijn voor wielerkleding voor op de weg vooral rekbare stoffen nodig. Er wordt meestal een onderscheid gemaakt tussen dames- en herenkleding als het gaat om nauwsluitende fietskleding voor wielrenners op de weg.
Wat zijn arm- en beenwarmers en waar zijn ze voor nodig?
Heb je ooit vroeg op de fiets gezeten en je flink in het zweet gewerkt toen het later warmer werd? Er zijn armwarmers en beenwarmers voor precies dat doel. Als het 's morgens nog heel fris is, doe je ze om. Als het warmer wordt, kun je ze gewoon een voor een uittrekken. Maar het is net zo logisch als andersom. Als u niet zeker weet of een korte trui te koud is, neem dan een paar armwarmers mee en u zit aan de veilige kant. Arm- en beenwarmers zijn zeer klein en licht, en passen daarom in elke jerseyzak of rugzak.
Heb ik speciale fietshandschoenen nodig en zijn er verschillende varianten?
Fietshandschoenen zijn niet zomaar handschoenen. Voor de winter zijn fietshandschoenen bijvoorbeeld extra warm en winddicht, omdat je handen bijzonder snel afkoelen aan het stuur. De handschoenen zijn dus knus en dik of hebben een bijzonder bestendig buitenmateriaal. Er is ook een laag aan de binnenkant van de hand die de grip op het stuur verbetert.
Maar fietshandschoenen zijn ook zinvol bij warm weer. Enerzijds zijn ze gewatteerd voor meer comfort, en anderzijds beschermen ze uw handen tegen schaafwonden bij een val. Bovendien zorgt hun gripvolle binnenkant voor een goede grip op het stuur.
Hoe verzorg ik mijn fietskleding?
Omdat elk kledingstuk van verschillende materialen is gemaakt, moet er ook een onderscheid worden gemaakt bij de verzorging van fietskleding. Bij elk artikel staat precies aangegeven hoe u het moet wassen, of u vindt de verzorgingsinstructies op hun websites. U moet regenkleding ook van tijd tot tijd opnieuw waterdicht maken, zodat de jassen en broeken u blijven beschermen tegen vocht van buitenaf.
Heb ik in de winter andere fietskleding nodig dan in de zomer?
Zomer en winter stellen in principe heel andere eisen aan uw fietskleding. Terwijl hij u in de zomer moet beschermen tegen te veel zonlicht, moet hij u in de winter warm houden. Als u het ui-lagen systeem gebruikt, kunt u gemakkelijk fietskleding voor zomer en winter combineren. Op een milde winterdag met motregen kunt u bijvoorbeeld uw zomerregenjack als bovenlaag dragen. Daaronder moet u echter winterspecifieke thermokleding dragen, zodat u niet bevriest.
Een opgave is echter om zomer- en winterfietskleding te combineren.
Maar één opdracht geldt voor beide uitersten: ademende fietskleding moet je droog houden. Het textiel transporteert dus actief de natuurlijke transpiratie en het vocht naar buiten. Regen of sneeuw kunnen echter niet door de toplaag heen en in de binnenkant komen.
Vind fietskleding in onze online winkel
Bij Bike Mailorder kunt u kiezen uit een groot aantal wielerkledingstukken. Als u niet helemaal zeker weet welke maat of pasvorm het beste bij u past, kunt u hier zonder enig risico bestellen. U hebt een retourrecht van 100 dagen op alle bestellingen en retourzendingen zijn gratis binnen Duitsland. Bekijk onze aanbiedingen en ontdek onze fietskleding voor alle fietsdisciplines! Om u te helpen snel en eenvoudig uw favoriete kledingmerk te vinden, hebben wij een groot aantal Merkenwinkels voor u beschikbaar. Daar vindt u onder andere fietskleding van five-ten, iXS, Fox of Platzangst. Bewezen outdoor outfitters zoals Vaude of Oneal zijn ook inbegrepen. Of u nu wilt afdalen, nieuwe snelheidsrecords wilt vestigen op het gravel of uw fietspad door een lagedrukgebied voert - wij kleden u aan!