Lichtgewicht, snel, economisch uitgerust. Dat klinkt niet slecht, toch? Maar wat een fitnessfiets precies is, kun je waarschijnlijk het beste uitleggen in vergelijking met andere fietsen. En wat is precies een crossfiets? En waarom zijn beide een beetje in de vergetelheid geraakt door de triomf van de gravel bikes - en dat is onterecht? Laten we deze stijlvolle racers eens nader bekijken! Overigens wordt de crossfiets vaak ten onrechte op één hoop gegooid met de cyclocrossfiets, waarover hieronder meer.
En waarom is dat?
De snelkoppeling:
Wat is een fitnessfiets - Wat je moet weten over fitnessfietsen of crossfietsen
.
U kunt een fitnessfiets vaak vinden onder de naam crossfiets, maar de twee soorten fietsen zijn meestal niet helemaal identiek. Voor een betere oriëntatie zullen we eerst de fitnessfiets beschrijven in vergelijking met andere fietsen. Daarna nemen we de belangrijkste kenmerken van deze praktische alleskunner onder de loep.
Wat is het verschil tussen fitnessfietsen en andere soorten fietsen?
In andere categorieën is dit onderdeel verderop in de koopgids te vinden. Maar omdat fitnessfietsen soms echt moeilijk te onderscheiden zijn van andere soorten fietsen, beginnen we voor één keer met deze vraag.
Fitnessfiets vs. mountainbike vs. racefiets
.
Een fitnessbike ligt vrij dicht bij een mountainbike hardtail en bij een klassieke racer, min of meer is het een mix van beide. Eigenlijk is een fitnessbike een terreinfiets. Voor de leek is deze afkomst echter moeilijk te onderscheiden, want hij krijgt een strak stuur (of een flatbar) in plaats van het herkenbare racestuur (of dropbar) op het fietspad. Hier zijn de fietstypes in directe vergelijking:
Fitnessfiets
|
Mountainbike hardtail
|
Road bike
|
Een rechte, rugvriendelijke zithouding
|
Sportieve zithouding
|
Diepe, langgerekte zithouding
|
Tyren geschikt voor matig terrein
|
Brede, antislip off-road banden
|
Super smalle, snelle banden
|
licht
|
relatief zwaar
|
ultra-licht
|
Gericht op off-road snelheid
|
Gericht op off-road
|
Gericht op snelheid
|
Geen schorsing
|
goed geveerde, geveerde voorvork
|
bijzonder stijf en efficiënt
|
Afhankelijk van het model, trekking versnellingen, kleinere MTB versnellingen of grind-specifieke versnellingen
|
Mountainbike schakelgroepen met een groot bereik, tegenwoordig vaak 1x shifters
|
Typische racefiets schakelgroepen
|
Vlakke balk
|
Flatbar (meestal zeer breed)
|
Dropbar
|
Geschikt voor zowel snelle duurtrainingsritten als plezierige rondjes, een alledaagse fitment, ook een touring fitment, rijdt op asfalt en off-road
|
Geschikt voor off-road avonturen
|
Geschikt voor topsnelheid op gladde ondergrond
|
Is een fitnessfiets altijd een crossfiets?
Er is geen haarfijne definitie die voor altijd onderscheid maakt tussen fitnessfietsen en crossfietsen. Vaak overlappen de kenmerken van de twee soorten fietsen elkaar min of meer. In het algemeen is een fitness- of crossfiets een perfect trainingsmiddel en tegelijkertijd een goedkope alledaagse fiets. Hij is goed bruikbaar op gematigd terrein en scoort ook punten voor zijn lage gewicht. In beide richtingen krijg je een prestatiegerichte fiets, een echte sportfiets, geen comfortabele cruiser.
Dikwijls hangt de precieze invulling van de fietsen gewoon af van de fabrikant of de twee termen crossfiets en fitnessfiets worden gelijkgesteld. Bij elk nieuw modeljaar hebben de kenmerken de neiging in de ene of de andere richting te verschuiven. Daarom is de volgende lijst niet in steen gebeiteld en gelden de kenmerken niet voor alle fabrikanten, modellen en modeljaren.
De fitnessfiets
- Dicht op de racefiets, dus behoorlijk op de weg gericht
- Draagt een racefiets schakelgroep of trekking groep
- de geometrie is gebaseerd op de racefiets, maar duidelijk "afgezwakt"
- smalle, snelle banden
- meer filigraan
- weinig bandenprofiel
- weinig uitrusting, licht en goedkoop
De crossfiets
- een goede mix van off-road- en wegcapaciteiten
- Mogelijk uitgerust met een kleinere MTB-schakelgroep
- bredere banden
- grover profiel
- iets zwaarder en robuuster
- stabiel genoeg om op oneffen ondergrond te rijden
- weinig uitrusting
Fitnessfiets - fixie/singlespeed
Ook bij onze fixies en singlespeed fietsen kunt u lezen dat u hier een fiets koopt met een zeer beperkte uitrusting. Deze fietsen zijn echter gereduceerd tot het hoognodige voor stadsritten. Een fitnessfiets heeft de minimale uitrusting voor off-road ritten, er is een verschil! In de stad en op verharde wegen kun je het stellen zonder versnelling en zonder een krachtig remsysteem. Beide zijn absoluut onmisbaar in het terrein en daarom hebben fitnessfietsen deze onderdelen aan boord.
Waarom kun je niet gewoon een stadsfiets, gravelfiets of trekkingfiets kopen?
Op een stadsfiets of trekkingfiets zit je waarschijnlijk wat rechterop dan op een fitnessfiets. Het belangrijkste verschil tussen deze fietsen en een fitnessfiets zijn de functies. Fietsen voor de stad en biketrekking zijn meestal uitgerust met alles wat de fietsonderdelen markt te bieden heeft: Verlichting, spatborden en bagagedragers zijn aanwezig. Ze zijn dus aanzienlijk zwaarder en ook logger. Op de fitnessfiets zitten alleen de schroefogen en kun je zelf stuk voor stuk bepalen wat je mee wilt nemen.
Fitnessbikes waren eigenlijk de voorloper van de tegenwoordig zeer populaire gravelbikes. Beide gebruiken frames van racefietsen, maar met bredere banden en een bijbehorend versnellingssysteem zijn ze veel breder inzetbaar. Het belangrijkste verschil is nog steeds de drop bar. Naast het wegstuur wordt een gravelbike vaak geleverd met de hele toeruitrusting af-fabriek.
> Hier kun je fitnessfietsen vergelijken met stadsfietsen, trekkingfietsen en gravelfietsen.
Een crossfiets moet niet verward worden met een cyclocrosser!
Een cyclocrossfiets is een off-road uitgeruste racefiets, hij is geoptimaliseerd voorcyclocrosswedstrijden. Hij heeft een agressieve geometrie en levert pure aandrijving, dus is hij het meest geschikt voor hoge snelheden in korte wedstrijden op onverharde ondergrond. Voor al het andere, d.w.z. dagelijks rijden, toeren of duurtraining, is hij eerder niet bedoeld.
> Ter vergelijking, ga hier naar onze cyclocrossers.
Ook niet verwarren: Fitness Bike ≠ Fitness Bike!
.
Het hangt ervan af waar je rijdt, maar veel fietssites of online fietsenwinkels verwijzen niet naar de snelle, minimaal uitgeruste fietsen als fitnessfietsen waar we het hier over hebben! Vaak worden indoor fietstrainers ook fitnessfietsen genoemd! Vooral als het gaat om een ergometer, die van je fiets geen indoor trainingstoestel maakt, maar een eigen zadel en handvatten heeft, een klassieke fietstrainer, wordt hier vaak de term fitnessfiets gebruikt.
De uitrusting van een fitnessfiets
- Groepen voor fitnessfietsen
Om ervoor te zorgen dat crossfietsen ook op bospaden of zandwegen goed uit de voeten kunnen, zijn er op sommige modellen off-road versnellingsgroepen uit de MTB-sector.Koopt u echter een snelle fitnessfiets die sterk op racefietsen is gericht, dan zal eerder een road bike groep worden gemonteerd. Het aanbod van beschikbare versnellingen is in deze categorie bijzonder groot. Er zijn geen naafversnellingen, daar zijn de fietsen duidelijk te sportief voor, maar je hebt de keuze uit modellen met ruime 3 versnellingen die afkomstig zijn uit de trekkingsector, snelheidsgerichte racefietsgroepen (soms met compacte cranks) en MTB-groepen die zich vooral kenmerken door een breed scala aan versnellingen.
U komt er gemakkelijk achter wat de juiste versnelling is door te bedenken wat u van plan bent met uw fiets.Voor trainingsrondjes, toerrijders en forenzen is een trekkingversnelling het meest geschikt. Als je meer van ruw terrein en beklimmingen/afdalingen houdt, zoek dan een fiets met een MTB-groep. Ga je voor stevige ritten op teer, dan is een fitnessfiets die dicht bij een racefiets ligt de beste keuze.
- Brakes voor fitnessfietsen
Als off-road sportfietsen hebben fitnessfietsen meestal schijfremmen. De hoge remkracht kan in elk geval geen kwaad, of je nu off-road rijdt of extra hard gaat op een racefiets. Minder dure fietsen hebben mechanische schijfremmen, duurdere modellen hebben meestal hydraulische schijven. Hier is de remkracht nog beter, waardoor je met minder handkracht meer vertraging kunt bereiken.
.
Veel fabrikanten gebruiken frames van andere gebieden voor hun fitnessfietsen. Een trekkingfiets wordt een fitnessfiets met afgeslankt materiaal en snellere banden. Een racefiets met bredere banden, plat stuur en minder bereik wordt comfortabeler, veelzijdiger en ook een fitnessfiets. Zelfs een hardtail mountainbike kan doorgaan voor een crossfiets met smalle banden. Je fiets wordt bijzonder licht en makkelijk hanteerbaar als je jezelf trakteert op een carbon frame. Dan is de fiets heel licht, rijdt en accelereert hij gemakkelijker, en is tillen kinderspel.
Aangezien fitnessfietsen een sportief karakter hebben, zijn ze meestal gebouwd op een diamantframe, er zijn geen versies voor mannen of speciale vrouwenfietsen.
Veel fitnessfietsen rollen op 28 inch banden. De bandbreedte varieert tussen 35 mm en 42 mm, zodat de fiets voldoende demping en grip heeft voor losse ondergrond, gravel of bospaden. Er zit genoeg profiel op de banden om je van de verharde wegen af te helpen.
Aangezien fitnessfietsen meestal gebouwd zijn voor hoge snelheden, werken de geo en de banden in de richting van acceleratie, goede tractie en soepelheid. Dat de wendbaarheid daarbij in het gedrang komt, wordt geaccepteerd.
Voor zowel crossfietsen als fitnessfietsen koop je een lichte, veelzijdige fiets. Hij kan zowel in de stad als in het dagelijks leven worden gebruikt, voor trainingsdoeleinden of off-road. De zithouding is sportief maar niet te laag, de gereduceerde uitrusting maakt de fietsen niet alleen licht maar ook betaalbaar.
Is een fitnessfiets de juiste fiets voor jou?
Ben je op zoek naar een veelzijdige, sportieve fiets? Wil je spontaan beslissen welke ondergrond, routes of gebieden je wilt rijden? Wil je je geen zorgen maken over onderhoud en service? Moet u uw fiets naar de kelder of naar kantoor dragen? U wilt niet dat de aankoop u arm maakt? Wil je een volledige toeruitrusting kunnen monteren wanneer nodig?
Straat of onverharde weg, hitte in de zomer of ijzige wegen in de winter, woon-werkverkeer of trainingsrondje, topsnelheid of familie-uitstapje - je fiets moet zoveel mogelijk kunnen?
Dan is een veelzijdige, lichte en snelle fitnessfiets precies de fiets voor jou!
De kenmerken van een fitnessfiets:
- Goedkoop in aanschaf
- weinig onderhoud nodig
- veelzijdig in gebruik
- Stads- en off-road
- geschikt voor wisselende ondergronden
- kan naar wens extra worden uitgerust
- lichtgewicht
- sportieve maar comfortabele rijpositie
- prestatiegerichte fiets
Hoe rijdt een fitnessfiets?
.
Je hebt het hierboven al gelezen, fitnessfietsen zijn niet precies aan te wijzen. Sommige fietsen zijn in hun geo en uitrusting erg op snelheid gericht, andere zijn meer off-road en daardoor een beetje (maar slechts een beetje!) traag. Waar het hier om gaat is de basis, namelijk het frame.
Het frame bepaalt de zithouding, al kun je natuurlijk altijd de reikwijdte aanpassen met een geslingerde zadelpen en een langere of kortere steel.
Het framemateriaal is ook van invloed op het gevoel en het rijgedrag van de fiets. Fitnessfietsen zijn verkrijgbaar met frames van staal, aluminium of carbon. Een stalen frame is wat zwaarder, maar het materiaal heeft goede zelfdempende eigenschappen en geeft licht mee. Een stalen frame is ook een aankoop voor het leven; mocht het breken, dan kan het gelast worden. Bij aluminium en carbon is dat niet mogelijk, maar deze twee materialen zijn lichter en de frames zijn weinig torsie en stijf en daardoor bijzonder energiebesparend om op te rijden.
Omdat fitnessfietsen geen vering hebben, leveren ze een zeer directe, onvervalste, sportieve rit. De besturing is ook direct en gevoelig.
De banden hebben een grote invloed op de rijervaring. Over het algemeen is er iets meer bandenspeling op de fitnessfiets en de crossfiets, zodat je banden van verschillende breedtes kunt monteren voor minder rolweerstand of meer veerkracht en grip.
Koopt u een model met een 1x MTB versnelling, dan weegt uw fiets nog minder, maar het bereik van de versnellingspook is nog steeds voldoende voor veel verschillende ondergronden. Een racefietsversnelling zet je spierkracht zonder verlies om in snelheid. Een fiets met een trekkinggroep is een hardnekkige kilometervreter.
De kenmerken van een fitnessfiets:
- Goed off-road of snel, afhankelijk van je oriëntatie
- licht en gemakkelijk te hanteren
- opbouwt snelheid op
- sportief om te rijden
- voldoende bandenspeling voor een bandbreedte naar keuze
- onvervalst, scherp rijgevoel
- directe besturing
- de bandbreedte van de versnelling is afhankelijk van de geïnstalleerde versnellingspook
Wat zijn de voordelen van een fitnessfiets of crossfiets?
Een fitnessbike maakt indruk door zijn ongecompliceerde veelzijdigheid.Met zijn lichte, veelzijdige frame en robuuste onderdelen is hij ontworpen voor alle rijders die een sportieve fiets willen kopen maar op zoek zijn naar afwisseling. Racefiets of MTB? Je hoeft je hier niet te binden, een fitnessfiets kan het allebei.
Weinig, ongecompliceerde onderdelen betekenen ook meestal dat de fietsen een goedkope aanschafprijs hebben, weinig onderhoud vergen en niet bijzonder schadegevoelig zijn.
De directe relatie met de racefiets maakt crossfietsen en fitnessfietsen snel en zeer efficiënt. Wil je wat meer vering, zoek dan naar veel bandenspeling of upgrade naar een verende voorvork.
Een crossfiets is een fiets met veel vering.
Een crossfiets heeft (waarschijnlijk) de bevestigingspunten op het frame voor de achterdrager, watervoorziening, spatborden enzovoort. Als je ze nodig hebt, kun je ze monteren. Als je ze niet meer nodig hebt, kun je ze natuurlijk weer losschroeven, zodat je fiets in één klap een paar kilo kwijtraakt en veel sportiever en lichter rijdt.
De voordelen van een fitnessfiets:
- Lichtgewicht
- Zeer veelzijdige allrounder
- betaalbaar
- sportief
- efficiënt
- weinig onderhoud
Hoeveel kost een fitnessfiets?
.
De berekening is heel eenvoudig: weinig onderdelen betekent minder kosten. Fitnessfietsen zijn afgeleid van racefietsen, maar gelukkig zonder de topprijzen die racefietsen vaak vragen. Je vindt hier geen gekke dure toponderdelen, dus de fietsen zijn verkrijgbaar tegen redelijke prijzen. Natuurlijk zijn er high-end fitnessfietsen die de prestaties van een racefiets naadloos combineren met de veelzijdigheid van een gravelbike. Maar ook met een goedkope fiets kun je succesvolle trainingsrondjes rijden. Wat zijn de aanschafkosten?
Fitnessfietsen zijn de beste keuze.
Fitnessbikes zijn erg goedkoop, veel instapmodellen kosten ruim onder de 1.000 euro. Ze zijn ideaal voor gelegenheidsfietsers die tijdens weinig voorkomende ritten willen genieten van een snelle, sportieve rit. Het eenvoudige ontwerp, dat niet veel afstelling en onderhoud vergt, is hier een ander voordeel.
Als je regelmatig op de fiets wilt stappen, er dagelijks op wilt vertrouwen of echt wilt trainen, moet je iets meer uitgeven.In het middensegment tussen 1000 euro en 2000 euro krijg je een echt goede fiets. Je koopt een betrouwbare schakelgroep, waarschijnlijk ook hydraulische schijfremmen en een robuust aluminium frame.
Omdat sommige fabrikanten in hun fitnessfietsen ook carbon sleeën met first-cream groepssets opnemen, kun je de prijscontrole af en toe opdrijven tot boven de 10.000 euro. De fietsen die je aan de bovenkant van de schaal vindt, zijn meestal professionele racefietsen met off-road uitrusting. Ze zijn natuurlijk licht en off-road geschikt en voldoen dus aan twee van de basiseisen. Je moet alleen "goedkoop" wegstrepen. Normaal gezien eindigt de schaal voor fitnessfietsen en crossfietsen rond de 3000 euro. Hier vind je carbon frames, uitstekende groepssets uit de MTB-sector of goede racefietsgroepen. Uiteraard moeten er hydraulische schijfremmen op zitten, en kun je ook goede banden van de fabriek verwachten.
De prijsklassen in één oogopslag:
Waar moet je op letten bij de aanschaf?
- Waar wilt u fietsen? Hoe is de ondergrond?
Je hebt het hierboven al gelezen, fitnessfietsen staan vrij dicht bij racefietsen, crossfietsen zijn vooral gericht op mountainbikes. Dus als je graag stedelijke fietspaden en landweggetjes verkent, is een afgeleide racefiets de juiste fiets voor jou. Wil je door de stad rijden, dan is een mountainbike-afgeleide een goede keuze. Brede banden maken je fiets ook berijdbaar op vele ondergronden.
- Hoe vaak stap je op je fiets? Hoe lang rijd je?
Hoe langer je traint, hoe betrouwbaarder en soepeler je zult rijden op een goede fiets die iets meer heeft gekost. Als je je fiets slechts zelden en voor korte afstanden gebruikt, kan een goedkope fiets volstaan. De kwaliteit neemt toe met de prijs, dus de ervaring leert dat een fiets die iets meer kost meer plezier en minder gedoe oplevert.
- Rijd je graag comfortabel en rechtop?
Als je graag rechtop zit en een goed zicht rondom hebt, moet je niet per se een fitnessfiets kopen die te veel naar een racefiets neigt. Racefietsers steken hun neus bijna tot aan de stuurpen, niet elke fietser en niet elke rug kan dat zonder klachten! Een crossfiets met een gematigde geometrie zorgt nog steeds voor voldoende voortstuwing, maar zal veel comfortabeler rijden.
Een goed dempingssysteem is ook zeer gunstig voor je rijcomfort. Het kan uit verschillende elementen bestaan. Banden met een grote omtrek dempen slechte oppervlakken en bieden goede grip. Een stalen frame biedt enige flexibiliteit. Er zijn verende zadels en zadelpennen. Een verende voorvork is zeer zeldzaam op een fitnessfiets, maar ... jouw fiets - jouw regels!
Zonder vering rijdt je fitnessfiets kraakhelder, direct en snel.
- Is de verlaagde uitrusting voldoende voor jou?
Mudguards, verlichting en dergelijke vind je zelden op sportieve performance fietsen, en dat geldt ook voor fitnessfietsen en crossfietsen. Je kunt ze echter met een schroevendraaier zelf monteren.
- Wat is de juiste framemaat?
Wil je jezelf martelen op de fiets met een zweterig fitnessprogramma? Dat raden we niet af! De fiets moet je echter niet kwellen met een belabberde pasvorm, want dan worden je ritten erg oncomfortabel. Qua wielmaat is er weinig keuze; de meeste fitnessfietsen rijden op 28 inch banden. De frames zijn wel verkrijgbaar in S, M, L of XL. Ons blogartikel "Hoe vind je de juiste bandenmaat" helpt je bij het kiezen van de juiste fietsmaat.
Koop een fitnessfiets van de beste fabrikant
.
Hier in onze online winkel vindt u fitnessfietsen en crossfietsen van verschillende fabrikanten. We werken alleen met bekende fabrikanten, zodat we u fietsen van goede kwaliteit kunnen aanbieden waar merkloze producten simpelweg niet tegenop kunnen. Hier vindt u fietsen van Breezer, OctaneOne, All-City en Giant.
Als je nog steeds niet zeker weet welke fiets je moet bestellen, kun je hier op Bike Mailorder gemakkelijk verschillende fietscategorieën vergelijken. Onze koopgidsen zijn allemaal op dezelfde manier opgebouwd, zodat je snel antwoord vindt op al je fietsvragen. Zo kun je lezen of een mountainbike, een roadbike of een citybike de perfecte fiets is voor jouw fietsplannen. Of misschien rijdt u liever op een E mountainbike, een E stadsfiets of een E racefiets? Ook deze fietsen kun je hier online kopen. En als u nog op zoek bent naar fietskleding, reserveonderdelen of de juiste accessoires, dan kunnen wij u verder helpen. Veel plezier met snuffelen!