Duitsland heeft talrijke goed uitgebouwde fietspaden. Zelfs in verre landen wachten spectaculaire routes op u en uw fiets. Wie echter bijzonder vergaande doelen nastreeft, doet er goed aan op een fiets te rijden die urenlang comfortabel trapt, waarop u uw bagage kunt opbergen en die onderweg niet stukgaat. Geen enkele andere fiets voldoet zo perfect aan al deze eisen als een trekkingfiets. Maar wat maakt een trekkingfiets nu precies?
De afkorting:
Wat een trekkingfiets is - Dingen om te weten over toerfietsen
Trekkingfiets, toerfiets, expeditie fiets - wat is wat?
De drie soorten fietsen trekkingfiets, toerfiets en expeditie fiets vallen onder de noemer "trekkingfiets", je kunt ze gemakkelijk sorteren van klein naar groot. Het is echter niet de grootte van de fiets die hier van belang is, maar de grootte van de route die voor je ligt.
Een toerfiets is perfect voor alledaagse ritten en kleinere toertochten. Hij is goed uitgerust en populair bij forenzen, maar is ook leuk tijdens fietstochten en tochten van een dag of twee.
Een toerfiets is perfect voor alledaagse ritten en kleinere tochten.
Een trekkingfiets is precies goed voor actieve vakanties en fietstochten.Hij is robuust gebouwd en comfortabel om te rijden, op een langeafstandsfietsroute of meerdaagse tochten bent u goed uitgerust.
Een expeditiefiets is ontworpen voor echte avonturiers. Deze fietsen worden meestal in fabrieken gemaakt, en wat kwaliteit en betrouwbaarheid betreft, zijn ze van topklasse. Op deze fietsen reizen extreme bikers de wereld rond, toeren ze door Mongolië of rijden ze van Mexico naar Vuurland.
De verschillen vervagen echter, afhankelijk van de fabrikant en het model, of ze worden synoniem gebruikt, dus u moet altijd kijken naar de exacte specificaties van de fiets om te weten te komen wat hij kan.
Trekking op de fiets of bikepacking gebeurt steeds vaker met fietsen met een drop bar, d.w.z. een racestuur. Meer informatie hierover vindt u in onze Gravel bikes.
De uitrusting van een trekkingfiets
Een trekkingfiets is gebouwd om het grootst mogelijke comfort op de weg te bieden. Daarom wordt aandacht besteed aan ergonomie. Bovendien zijn de fietsen uitgerust om elk terrein aan te kunnen. Daarom beknibbelen ze niet op versnellingen of de grootte van de remschijven, maar voegen ze liever een paar gram gewicht toe aan de fiets om hem duurzaam en comfortabel te maken om op te rijden!
- Versnellingen op een trekkingfiets
Terwijl de versnellingssystemen op andere fietsen de laatste tijd kleiner zijn geworden, blijft alles op de trekkingfiets zoals het was. Veel versnellingen zijn troef! Een trekkingfiets heeft een breed scala aan derailleurversnellingen, zodat u uw fiets kunt aanpassen aan wisselend terrein, hellingen of dalingen. Een 3x10 versnellingssysteem met 30 versnellingen is hier niet ongewoon.
- De beste remmen voor een trekkingfiets
Trekkingfietsen gebruiken (bijna) uitsluitend schijfremmen. Hun betrouwbare remwerking is gewoon onmisbaar op lange tochten. Aangezien ze ook veilig afremmen in natte omstandigheden, remmen ze ook veilig als u in een stortbui terechtkomt. Schijfremmen veroorzaken ook geen slijtage aan de velgen, wat een enorm voordeel is op lange tochten, omdat velgen waar velgremmen aan knagen maar een beperkte kilometerstand hebben.
- Comfortabel op de weg: ergonomisch stuur en zadel
Op een trekkingfiets ben je lange tijd onderweg. En daar wil je comfortabel en pijnvrij van genieten, toch? Daarom hebben deze fietsen meestal comfortabele zadels, en zijn de handvatten en het stuur ergonomisch gevormd. U kunt de hoek van de stuurpen op een trekkingfiets vaak aanpassen om uw rijpositie nog comfortabeler te maken. Met stuurkrukken kunt u de positie van uw armen tijdens het fietsen variëren, wat vermoeidheid voorkomt. Als het zadel op uw fiets niet goed aanvoelt, is het makkelijk om het te vervangen. Lees meer in onze fietszadel koopgids.
- Een praktische complete set
Wanneer u een trekkingfiets koopt, heeft die waarschijnlijk al alle extra onderdelen die u zich maar kunt wensen - van de fender tot de verlichting en de zijstandaard. Natuurlijk heeft een trekkingfiets ook één tot drie dragers, één achteraan en lowriders vooraan op de vork. Indien uw motorfiets niet over deze onderdelen beschikt, zijn waarschijnlijk ten minste de bevestigingspunten beschikbaar. Dan kunt u alles los kopen bij onze fietsaccessoires en het erop schroeven.
Duurzame componenten
Zoals elke andere fiets is ook een trekkingfiets ontworpen om zo weinig mogelijk te wegen. Mogelijk is hier echter het beslissende woord. Er wordt niet gemarchandeerd over elk grammetje; als het erop aankomt, krijgen de duurzamere onderdelen altijd voorrang. Natuurlijk moet uw fiets zo weinig mogelijk wegen. Maar als je hem volstouwt met je bikepacking-uitrusting, zal een remsysteem dat bijvoorbeeld een paar gram meer weegt, niet veel verschil maken. Het is belangrijker dat hij onderweg niet de geest geeft.
Betrouwbaarheid telt!
Het allerlaatste wat je nodig hebt op een fietstocht is pech, toch? Daarom zijn met name trekkingfietsen ontworpen met het oog op absolute betrouwbaarheid. Duurzame frames en betrouwbare onderdelen hebben hier de hoogste prioriteit.
Trekking frames voor mannen en vrouwen
Een trekkingfiets brengt u in een sportieve maar comfortabele positie. Dit betekent dat u ontspannen en licht voorovergebogen zit. Niet rechtop zoals op een stadsfiets, niet zo laag als op een racefiets of MTB.
Trekkingframes zijn meestal diamantframes met een hoge bovenbuis, maar er zijn ook veel modellen met trapezoïdale frames, waarbij de bovenbuis centraal tussen de trapas en het zadel zit. U kunt ookklassieke damesfietsen kopen met een lage instap met trekkingmateriaal!
De frames zijn gemaakt van aluminium of staal. Carbonframes zijn zeldzaam in de trekkingsector.
Aluminium frames zijn licht van gewicht en hebben een goede stijfheid, waardoor ze zeer efficiënt zijn. Staal frames zijn zwaarder, maar het materiaal geeft iets mee op een oneffen ondergrond, waardoor het rijcomfort iets groter is.
Expedities.
Expeditiefietsen hebben altijd stalen frames, de reden daarvoor is nogal spannend: een stalen frame kan na een breuk weer aan elkaar worden gelast. U zult dus niet ergens in the middle of nowhere stranden, want zelfs in het meest afgelegen gebied is met een beetje geluk wel iemand met een lasapparaat te vinden.
Een trekkingfiets heeft een verende voorvork
.
Op de meeste trekkingfietsen vindt u een verende voorvork. Ze dempen uw rit op oneffen ondergrond, en schokken worden niet doorgegeven aan uw armen en schouders. Zo bent u gevrijwaard van voortijdige vermoeidheid of pijnlijke spanning. Trekkingfietsen hebben geen framedemper; die zou te veel energie absorberen en de fiets onbruikbaar maken voor lange afstanden. Voor extra comfort is een geveerd zadel meer geschikt.
.
De banden van een trekkingfiets
Trekking banden overbruggen vakkundig de kloof tussen comfort, grip en efficiency. Een brede band biedt goede demping, maar het grotere contactoppervlak creëert meer rolweerstand, zodat u meer spierkracht moet gebruiken om hem in beweging te krijgen. Een mollige band heeft meer grip op wisselende ondergronden dan een gladde band, maar heeft ook meer energie van u nodig om vooruit te rollen. Daarom zijn trekkingbanden meestal zo'n 40 tot 50 mm breed, hebben trekkingbanden een duidelijk, maar niet te grof profiel.
.
Er is een breed scala aan e-bikes voor toertochten
.
Wilt u zichzelf onderweg een beetje op weg helpen, dan zult u blij zijn te weten dat er een ruime keuze is aan trekking e-bikes! De fietsenmarkt biedt een enorm aantal touring e-bikes in allerlei uitrustingsvarianten en uitvoeringen. Bij deze fietsen wordt veel belang gehecht aan een grote actieradius van de accu, zodat u ook lange fietstochten kunt maken zonder te hoeven stoppen om aan het stopcontact op te laden.
Een elektromotor is soms erg handig bij het inpakken van de fiets, want met een tent, slaapzak en eten kun je al snel een grote (en zware!) hoeveelheid bagage verzamelen!
Als u een betrouwbare, robuuste fiets wilt kopen die ook nog eens comfortabel is om op te rijden, moet u voor onze trekkingfietsen
gaan.
Is een trekkingfiets de juiste fiets voor u?
Beginsel, een trekking fiets is een kilometervreter. Als u van fietstochten wilt genieten, is een trekkingfiets perfect voor u. Ook als u van actieve vakanties houdt en tijd in de natuur wilt doorbrengen, is een trekkingfiets de ideale metgezel.
Beginsel, een trekking fiets is een kilometervreter. Als u van fietstochten wilt genieten, is een trekkingfiets perfect voor u. Ook als u van actieve vakanties houdt en tijd in de natuur wilt doorbrengen, is een trekkingfiets de ideale metgezel.
Dankzij zijn constructie en banden kan hij overweg met veel verschillende ondergronden, wat zowel in de stad als op het platteland een groot voordeel is. Kasseien, zandwegen, bospaden of asfalt, een toerfiets komt overal vooruit.
Het is misschien niet zo snel als een racefiets, en ook niet zo off-road als een mountainbike, maar het is ook leuk om duurtraining te doen op twee wielen. Als je een betrouwbare fiets nodig hebt voor je dagelijkse woon-werkverkeer naar kantoor of de universiteit, is een comfortabele, betrouwbare fiets zeker ook niet verkeerd. Zijn all-round uitrusting is niet alleen praktisch op een lange tocht, maar maakt ook uw dagelijks leven gemakkelijker.
Modderbeschermers en banden met goede grip maken van toerfietsen echte all-weather-fietsen
.
Touringbikes en trekkingfietsen zijn er ook in vele E-bike uitvoeringen.
De functies in een oogopslag:
- betrouwbaar en robuust
- rijgbaar op alle oppervlakken
- best uitgerust
- weerbestendig
Hoe rijdt een trekkingfiets?
Een trekkingfiets is bedoeld voor lange ritten, het rijgedrag is navenant, hij scoort met een comfortabele zithouding en een goede rij-efficiëntie.
.
Het frame materiaal heeft een grote invloed op de rijeigenschappen, terwijl een aluminium frame lichter en stijver is en dus efficiënter, is een stalen frame zwaarder, maar het geeft een beetje mee als het hobbelig wordt, dus is het comfortabeler.
Brede banden maken ruwe oppervlakken glad, maar de banden rollen niet zo soepel als smallere wielen. Als u veel off-road rijdt en op onverharde wegen, kunt u gaan voor banden met veel profiel; als u vooral op trails en in de stad rijdt, zijn gladdere banden efficiënter. Speciale winterbanden geven u ook goede grip op sneeuw en ijs.
De handlebar heeft natuurlijk ook invloed op de handling. Ergonomisch plat stuur, d.w.z. een recht stuur met een kleine zwaai, maakt een goede controle over uw pad mogelijk. Met bar ends of trekkingsturen, ook wel vlindersturen genoemd, kunt u uw handen altijd in een andere positie brengen en zo een eenzijdige belasting vermijden.
>.
Een overzicht van de behandeling:
- comfortabel
- ergonomisch uitgerust, dus geschikt voor continu gebruik
- efficiënt of lichter, afhankelijk van het framemateriaal
- efficiënt of meer off-road, afhankelijk van de aard van de banden
- stil
- sportief tot comfortabel
Wat zijn de voordelen van een trekkingfiets?
Overal en altijd, als je een trekkingfiets in twee woorden zou willen samenvatten, zouden het waarschijnlijk deze twee zijn. Een trekkingfiets is een reisgezel, uw persoonlijk openbaar vervoer, een trainingshulpmiddel, een geduldige lastdrager.
Het werkt met zijn veelzijdige banden zowel op de weg als op het zandpad en dankzij de goede schakelgroepen bergafwaarts en bergopwaarts.
Er bestaat niet zoiets als slecht weer voor een echte trekkingfiets, want hij heeft mudguards die de regen opvangen voordat het in je gezicht landt.
Veel bagage is geen probleem, want hij brengt bagagerekken met een groot laadvermogen.
U hoeft zich ook geen zorgen te maken over roadworthy equipment omdat de meeste toerfietsen al in de fabriek zijn uitgerust met verlichting, reflectoren en bel.
Bij al deze praktische aspecten wordt het comfort niet verwaarloosd! Een toerfiets biedt een comfortabele, rechte zithouding. U hebt niet alleen een goed overzicht over het wegverkeer, maar u bent ook verzekerd van de mooiste uitzichten langs het fietspad. Anatomisch gevormde zadels en trekkingsturen laten u genieten van uw tijd in het zadel zonder enige spanning of pijn.
Eindelijk biedt een toerfiets een comfortabele, rechtop zittende positie.
Tot slot: trekkingfietsen gaan lang mee en zijn dus een solide aankoop en zeer duurzaam! Een trekkingfiets is geen modegril, dankzij zijn robuuste constructie kunt u er lang op rijden. Als u hem af en toe laat onderhouden, kunt u hem vele jaren houden en hoeft u niet om de paar jaar een berg fietsafval te produceren.
Hier is een tip voor alle ouders: omdat trekkingfietsen robuuste frames, goede remmen en banden met een goede grip hebben, zijn ze ideaal om een aanhangwagen te trekken. Als u uw kinderen in een aanhangwagen wilt stoppen, is een trekkingfiets de perfecte trekker! Ook op een trekkingfiets kunt u met een gerust geweten een kinderzitje bevestigen.
De voordelen van een trekkingfiets:
- kan op vele oppervlakken worden gebruikt
- geschikt voor hellingen
- groot laadvermogen
- comfortabel op fietstochten, praktisch in de stad
- best geschikt voor fietskar en kinderzitje
- robuust en duurzaam
Hoeveel kost een trekkingfiets?
Trekkingfietsen hebben een gematigde prijsklasse, de echt, echt dure fietsen vind je meestal onder mountainbikes en racefietsen. Daarom kunt u met een toerfiets veel fiets voor relatief weinig geld krijgen.
.
De instapklasse begint bij 500 euro en loopt op tot ongeveer 800 euro. Voor een trekkingfiets moet je rekening houden met iets hogere prijskaartjes dan voor een stadsfiets. In ruil daarvoor krijgt u een robuuste en comfortabele fiets waarmee u uw dagelijkse woon-werkverkeer betrouwbaar kunt afleggen en ook met plezier korte tochten kunt maken. De onderdelen zijn waarschijnlijk iets zwaarder, en het frame weegt ook iets meer. U kunt de fiets geleidelijk aan uw behoeften aanpassen met kleine modificaties en hem verbeteren met betere banden of een zadel van hoge kwaliteit.
Een trekkingfiets uit het middensegment kost zo'n 800 tot 1200 euro. De onderdelen en het frame worden duurzamer en lichter, de actieradius van de fiets wordt groter. Niet geheel onbelangrijk: de remsystemen worden beter. Als je in weer en wind op de fiets wilt stappen, moet je geen goedkopere fiets kopen.
Van 1200 euro tot ongeveer 1600 euro zijn er top trekkingfietsen verkrijgbaar met merkonderdelen die vele kilometers meegaan. Hydraulische schijfremmen en trekkingversnellingen met een groot bereik maken uw rit gemakkelijker. In deze prijsklasse vindt u ook gravelmotoren die erg leuk zijn op fietstochten. Als u lange tochten plant, moet u voor deze categorie gaan, want hoe hoger de prijs, hoe comfortabeler de rit en hoe duurzamer de fiets.
De kosten in een oogopslag:
- Trekkingfietsen zijn verkrijgbaar vanaf 500 en tot 800 euro
- Mid-range trekkingfietsen die je voor 800 tot 1200 euro kunt kopen
- Topfietsen voor grote fietstochten zijn beschikbaar vanaf 1200 euro
Trekkingfiets, mountainbike, racefiets, gravelbike en stadsfiets
.
Wat is precies het verschil tussen een trekkingfiets en andere soorten fietsen?
Trekkingfiets - Mountainbike
.
Beide soorten fietsen zijn geschikt voor off-road gebruik, maar hoe ruiger het terrein wordt, hoe meer de trekkingfiets op de achtergrond moet blijven. Een mountainbike is speciaal ontworpen om off-road te rijden. Een trekkingfiets kan ook vooruit op onverharde paden of bospaden, maar buiten een redelijk verhard pad is het einde van de weg.
.
Maar er zijn mountainbikes die ook een goed figuur slaan in de tour. U kunt ook gaan fietsen met een cross-country hardtail of een marathon hardtail. Maar geen van beide kan qua comfort tippen aan een trekkingfiets, en de praktische uitrusting zult u waarschijnlijk zelf moeten upgraden, als dat al mogelijk is.
Trekkingfiets - racefiets
.
Een racefiets en een trekkingfiets hebben absoluut niets met elkaar gemeen! Een road bike is licht en snel, waar een trekkingfiets goed uitgerust en comfortabel is.
Trekkingfiets - Grindfiets
.
Een gravelbike is een echt alternatief voor een trekkingfiets. Als u het strakke uiterlijk van een racefiets met drop-bar EN het praktische van een trekkingfiets wilt combineren, dan is een zeer modieuze gravel bike perfect voor u.
Trekkingfiets - Stadsfiets
.
Een toerfiets kan min of meer hetzelfde als een stadsfiets - comfortabel naar het werk, veilig door de stad, een praktische complete set functies, die allemaal van toepassing zijn op beide soorten fietsen. Een trekkingfiets laat zich bovendien van zijn beste kant zien op lange afstanden en fietstochten.
Waar moet je op letten als je een trekkingfiets koopt?
Met een paar simpele vragen kun je snel de juiste trekkingfiets of toerfiets voor jou vinden!
- Wat is de juiste framevorm?
Trekkingfietsen zijn er in veel verschillende vormen, dus u heeft hier een vrije keuze. Een fiets in golfvorm (met een lage instap) is bijzonder gemakkelijk en veilig om op te stappen. Deze frames zijn vooral goed als u een kinderzitje of veel bagage op de bagagedrager wilt vervoeren, omdat u uw been er niet langs hoeft te wurmen als u opstapt. Een ruitvormige fiets (met een hoge bovenbuis) is zeer stabiel en ziet er ook bijzonder sportief uit. Als de bovenbuis gecentreerd is tussen het zadel en de trapas, wordt het een trapezium frame genoemd en is het een goed compromis tussen comfort en sport.
- Welke uitrusting heb je nodig?
Trekkingfietsen hebben al veel onderdelen aan boord als je ze koopt, maar vaak kun je stuk voor stuk bepalen wat je echt nodig hebt voor onderweg. Fietsverlichting met dynamo of plug-in verlichting met batterij? Lowrider of alleen een achterrek? Veel of weinig veerweg in de vork? Hier heeft u de mogelijkheid om individueel te beslissen of u het motto "Minder is meer!" wilt volgen of voorzieningen wilt treffen voor alle eventualiteiten.
>
Als je elke dag op de fiets stapt, is het de moeite waard te investeren in een echt goed model. Vooral als u uw fiets nodig hebt voor transport, moet u ten minste in het middensegment winkelen, want hoe meer u uitgeeft, hoe duurzamer de onderdelen zijn en hoe beter ze werken.
Lange ritten op de verkeerde fiets zijn geen pretje! Je handen vallen in slaap, je rug doet pijn en pech is niet ongewoon. Hoe langer je fietst, hoe meer goede kwaliteit en een goede pasvorm lonen!
Als u ook off-road wilt rijden, moet u ervoor zorgen dat uw banden aan het terrein zijn aangepast en dat ze een goede demping hebben. Controleer de specificaties van de fiets om te zien hoeveel veerweg de voorvork heeft en of een trekkingzadel met vering is gemonteerd.
Een uitgebreid versnellingssysteem en hydraulische schijfremmen zijn ook nuttig in het terrein.
Als je ook off-road wilt rijden, moet je zorgen voor de juiste banden en goede demping.
- Welke framemaat past bij u?
De verkeerde framemaat kan, in het ergste geval, het voortijdige einde van de tour betekenen. We hebben in onze blog een gids voor het vinden van de juiste framemaat voor u. Het is makkelijk om een fiets te vinden die bij je past!
Vind een trekkingfiets van de beste fabrikant
.
Wij hebben toerfietsen en trekkingfietsen van vele fabrikanten in de BMO online shop. Dit betekent dat wij u een goede kwaliteit en een brede prijsklasse kunnen bieden. Hier kunt u fietsen kopen van Trek, Cannondale of Giant onder andere. We hebben ook exclusieve damesfietsen van Liv voor u om te winkelen.
U vindt ook alle bevestigingen waarmee u nog comfortabeler op weg kunt in onze online shop. En ook veel accessoires zoals bagagedragers, fietstassen en veilige fietshelmen.
U vindt alle accessoires die u nodig heeft in onze online winkel.
Weet u niet zeker welk type fiets geschikt is voor u? Hier bij BMO kunt u gemakkelijk vergelijken. We leggen uit wat mountainbikes, stadsfietsen en stadsfietsen, trekkingfietsen, dirtbikes, racefietsen en E-bikes kunnen. En we helpen je een coole kinderfiets te kopen voor je kleintje. Lees onze koopgidsen, en je weet welke fiets je gelukkig zal maken!