Fixies zijn uitgevonden in New York. Agile fietskoeriers wilden hun fietsen niet op slot doen en weer van het slot halen telkens wanneer zij een levering deden. Daarom werden de fietsen teruggebracht tot wat absoluut noodzakelijk was om ze onaantrekkelijk te maken voor dieven. Vandaag de dag zijn fixies helemaal "in" en worden ze beschouwd als de cultfietsen bij uitstek. Als je er een hebt, sluit hem dan op!
De kortere weg:
Wat is een fixie - Dingen om te weten over fixies of singlespeeds
Fixies of singlespeed fietsen zijn sportieve fietsen, dat zie je meteen. Maar wat maakt ze zo speciaal?
Er zijn geen versnellingen!
Wat beide fietsen gemeen hebben is dat ze maar één versnelling hebben. Ze hebben geen versnellingen. De naam verraadt het al, Fixie is een afkorting voor "fixed gear". Singlespeed kan ook worden vertaald als "enkele versnelling". Daarom dragen deze fietsen ook de naam in het Duits Eingangrad. Deze eigenschap is kenmerkend, het is niet alleen merkbaar in de rijervaring, maar ook in het uiterlijk.
Drop bar of platte bar?
Sommige fixies en singlespeed fietsen hebben een drop bar, d.w.z. een racestuur, terwijl andere een gewoon recht stuur hebben, een flat bar. Wat je precies wilt rijden op je fixie is een kwestie van smaak. Een racestuur biedt vele greepposities. De remmen kunnen ofwel aan het bovenste stuur of aan de bocht worden bevestigd. Er zijn verschillende vormen van strakke sturen: Een riser bar gaat iets omhoog net na de klem op de stuurpen. Sommige hebben ook een zogenaamde back sweep, d.w.z. dat ze ook iets naar achteren gaan. Een straight bar is een eenvoudig, recht stuur.
Wat is een SInglespeed, wat is een Fixie?
Wat onderscheidt een singlespeed nu precies van een fixie? Een singlespeed heeft, net als alle andere fietsen, een freewheel. Dus als je stopt met trappen, kun je je benen stilhouden en ontspannen. Op een fixie heeft de achternaaf echter geen vrijloop, hij is stijf. Dus als je stopt met trappen, betekent het dat je je benen niet stil kunt houden. Met andere woorden, als je fixie rolt, moet je ook trappen - ervan uitgaande dat je je voeten op de pedalen houdt. Maar dat betekent ook dat je te maken hebt met de enige motor die achteruit kan gaan!
Bij een starre naaf is het dus ook mogelijk om te remmen door de crank te blokkeren (ook wel skidden genoemd) of door tegen de crank in te trappen. Met een enkele speeder is het echter niet mogelijk om op deze manier te remmen.
Welke soorten fixies zijn er?
Van radicaal sportief (Lo Pro) tot geschikt voor toertochten - de fixie is er in vele varianten. Je kunt al zien aan de verschillende sturen dat fixies sturen. Zoals ik al zei, fixies komen met racefietssturen, rechte sturen en riser bars. De geometrie past zich ook aan uw plannen aan en zorgt voor een goede voortstuwing of een wendbaardere rit.
Er is een verschil tussen fixies en racefietsen.
Er is echter één verschil met betrekking tot de remmen. Sommige fixies worden geleverd zonder gemonteerde remmen, terwijl op andere velgremmen zijn gemonteerd. Hoewel fixies zonder remmen kunnen worden afgeremd door op de pedalen te trappen of ze te blokkeren, zijn zij volgens het Duitse reglement inzake verkeersvergunningen (StVZO) niet toegelaten op de openbare weg. Ze mogen eigenlijk alleen worden gebruikt op privéterreinen of gesloten circuits, bijvoorbeeld bij races. Toch wordt dit type fixie vaak gezien, vooral in grote steden, waar het een populair vervoermiddel is.
Welke types singlespeed zijn er?
De essentiële kenmerken van een singlespeedfiets zijn voor alle modellen zeer vergelijkbaar. Er zijn een of twee remmen, geen versnellingen, en een sportief gevoel.
Wat echter anders is, zijn de specifieke geometrieën van de singlespeed frames. Sommige zijn extreem sportief of zelfs agressief . Dan zit je heel gestrekt op de fiets en heb je een grote afstand tussen het zadel en het stuur. Andere geometrieën, daarentegen, zijn meer ontspannen. Daarom is het de moeite waard de verschillende frametypes te vergelijken.
Een singlespeed kan ook een wegstuur, een riser bar of een recht stuur hebben. Aangezien een singlespeed maar één versnelling heeft, zijn er verschillende combinaties van tandwiel- en kettingringtanden. Daarom is het belangrijk aandacht te besteden aan het juiste evenwicht tussen acceleratie en topsnelheid.
Geen noemenswaardige uitrusting
.
Singlespeed fietsen en fixies komen absoluut netjes en gereduceerd langs, omdat behalve de versnellingen, andere onderdelen gewoon niet aanwezig zijn op deze fietsen. In de regel vind je geen spatborden, bagagedragers of verlichting op een Fixie of Singlespeed. Het resultaat is dat deze fietsen er niet alleen ongelooflijk stijlvol uitzien, maar ook zeer licht zijn.
.
Het perfecte frame voor een fixie
.
De basis van een fixie of singlespeeder is het frame. De structuur lijkt sterk op die van een racefietsframe. Een sportieve geometrie zorgt voor een dynamische rijervaring. In tegenstelling tot het frame van een racefiets, zijn de dropouts verantwoordelijk voor de bevestiging van de achternaaf en dus het achterwiel. Bij de meeste fixies en singlespeed fietsen zijn de achterste uitvaleinden open of horizontaal, zodat je de kettingspanning kunt aanpassen. Op andere fietsen zou deze taak worden uitgevoerd door de achterderailleur.
Fixies en singlespeed fietsen zijn altijd gebaseerd op diamanten frames. U kunt ze kopen met stalen frames, carbon frames of gemaakt van aluminium. Zeer smalle buisdiameters zijn typisch voor deze fietsen.
De banden van een singlespeed fiets
Op een fixie-frame passen vaak smalle banden. Vaak is een singlespeed/fixieband tussen 23 en 28 mm breed en heeft hij weinig profiel. Dit draagt ook bij aan een zeer dynamisch en wendbaar rijgedrag.
Kan ik een fixie ombouwen tot een singlespeed fiets?
Als je nog niet helemaal zeker weet of een singlespeed of een fixie beter bij je past, is dat geen enkel probleem, want het is mogelijk om van een fixie een singlespeed fiets te maken en vice versa. Sommige singlespeeders en fixies hebben een zogenaamde "flip-flop naaf". Deze achterwielnaaf heeft aan beide zijden een tandwielbevestiging. De ene kant heeft een freewheel, de andere een starre. Als aan beide zijden een tandwiel is gemonteerd, kun je gemakkelijk overschakelen van vrijloop (d.w.z. Singlespeed) naar vaste versnelling (Fixie) door het achterwiel 180 graden te draaien.
Maar zelfs als u een achterwiel met een starre naaf of freewheel hebt, kunt u een conversie maken door de naaf van het achterwiel te vervangen.
Al met al is een fixie of singlespeed een sportieve fiets met een direct gevoel en een minimalistisch design. Het is de juiste fiets voor iedereen die van snel rijden houdt. Of u nu kiest voor een fixie of een singlespeed, met geen enkele andere fiets krijgt u zo'n directe en puristische rijervaring.
Is een fixie de juiste fiets voor jou?
Een singlespeed of fixie is geen gewone fiets. Daarom stelt het speciale eisen aan zijn berijder. Met maar één versnelling kun je niet zomaar schakelen op heuvels en bergen en wordt het benenwerk makkelijker. Je moet harder trappen om boven te komen. Bergaf op een fixie is nog spannender - je kunt niet gewoon rusten, je moet je benen de hele tijd in beweging houden. Maar dat is nu juist wat een fixie zo aantrekkelijk maakt: Het gevoel direct verbonden te zijn met je motor. Als je motor beweegt, beweeg jij ook. Je moet echter wel over enige basisconditie beschikken als je op een singlespeed of een fixie wilt rijden.
Als je van de nieuwste toeters en bellen op je fiets houdt, een technologiejunkie bent of over wisselend terrein wilt rijden, moet je met je handen van een fixie afblijven. Een fixie is de uitdrukking van een gereduceerde, stedelijke levensstijl. "Stedelijk" is hier een belangrijk sleutelwoord. Met een Fixie kun je je dagelijkse bezigheden in de stad doen, zolang je maar niet wordt overvallen door grote beklimmingen. Een fixie is het meest geschikt voor fietstochten als er geen grote heuvels op de weg zijn. Bij het plannen van je tocht mag je echter niet vergeten dat je met een echte fixie (geen singlespeed) moet blijven trappen omdat hij geen freewheel heeft! In bergachtig terrein zijn zowel een fixie als een singlespeed fiets geen pretje! Voor ritten met slecht weer zijn fixies ook maar beperkt geschikt, want zonder spatborden word je nat, en gladde banden zijn ook niet per se weerbestendig.
Als je eenlichte, slimme sportieve fiets wilt kopen die zich niet tooit met overbodige uitrusting, zit je hier helemaal goed.
De kenmerken van een fixie bike:
- Geen tandwielen of andere technologie
- Sportief, dynamisch, direct gevoel
- zeer licht
- stijlvol en modern, met een gereduceerde look
- goedkoop
Hoe rijdt een fixie?
Fixie en singlespeed zitten ergens in het midden tussen racefiets en stadsfiets. Ze zijn wendbaar genoeg voor stadsverkeer en bouwen snel snelheid op. Er zijn fixies waarvan de geometrie is gemodelleerd naar een volbloed racefiets, zodat je in een sportieve, lage zitpositie zit. Andere fixies zijn meer gericht op stadsfietsen of toerfietsen; hier zit je meer rechtop. Het rijgevoel is direct en oprecht, licht en ongecompliceerd. De nauwe relatie met de racefiets brengt een aangename dynamiek en zorgt voor snelheid.
Daarnaast is er veel om voor te spelen.
Daarnaast speelt het materiaal van het frame een belangrijke rol. In de meeste gevallen is het frame van een singlespeed of fixie gemaakt van aluminium of staal. Aluminium is lichter dan staal, maar het is ook stijver. Schokken van de weg worden niet zo goed geabsorbeerd. Stalen frames daarentegen absorberen de trillingen van de grond beter, maar zijn ook zwaarder, wat de wendbaarheid beïnvloedt.
Het stuur heeft ook een grote invloed op de rijervaring. Je kunt nog een scheut snelheid toevoegen met een wegstuur of een betere controle over de fiets krijgen met een breed plat stuur.
Dat het vraagstuur een grotere invloed heeft op de rijervaring.
Het feit dat de ascetische uitrusting op alle vlakken gewicht bespaart is natuurlijk ook merkbaar in de rijervaring, de fietsen zijn licht en dynamisch. Het lage gewicht maakt de fiets ook veel gemakkelijker te hanteren, u kunt hem gemakkelijk de trap op dragen naar uw flat of naar beneden naar de metro. Met ongeveer 9 kilo (afhankelijk van het model, het materiaal en de maat) zijn fixies echte lichtgewichten.
De pedalen zijn gemaakt van een speciaal materiaal.
Over het trappen hoef je je op een fixie of singlespeed niet veel zorgen te maken. Je hoeft niet te schakelen of zelfs maar vooruit te kijken. Gewoon instappen en rijden, meer is er niet nodig.
Als je echter een echte fixie zonder freewheel wilt kopen, moet je jezelf wat tijd gunnen om eraan te wennen. Waarschijnlijk had zelfs je kinderfietsje van 12 inch een freewheel, het permanente trappen is even wennen! Je moet ook wennen aan fietsen zonder remmen.
Je kunt wennen aan fietsen zonder remmen.
U kunt de rijeigenschappen van uw fixie ook beïnvloeden met een set nieuwe banden. Breder of smaller, meer of minder profiel, of winterbanden voor het koude seizoen - er is hier veel speelruimte.
U kunt de rijeigenschappen van uw fixie ook beïnvloeden met een set nieuwe banden.
Het rijgedrag in een oogopslag:
- Dynamisch, sportief rijgedrag
- direct, onvervalst rijgevoel
- rijdt gemakkelijk en ongecompliceerd
- een fixie zonder freewheel en rem is even wennen!
Wat zijn de voordelen van een fixie of singlespeed fiets?
Een singlespeed en een fixie zijn eigenlijk verschillende fietsen, maar in de stof van fietstypen zijn ze vrij gelijkaardig. Maar waarom zou je er een nemen? Als je op zoek bent naar een minimalistische fiets die snelheid kan opbouwen en tegelijkertijd stijlvol is, dan moet je er een aanschaffen. In principe heeft een singlespeed of fixie alleen het hoogstnoodzakelijke dat een fiets nodig heeft. Daarom biedt het een directe rijervaring zonder franje en foefjes.
De onderdelen die hij niet heeft, kunnen niet kapot gaan, gestolen worden of slijten. Daarom scoort een fixie met minder onderhoud dan een gewone stadsfiets of stadsfiets. Nog een voordeel: je hoeft niet te betalen voor wat er niet is, dus fixies zijn verhoudingsgewijsgoedkoop om te kopen! Bovendien zijn de fietsen zo licht,dat u ze gemakkelijk mee kunt nemen in uw flat.
Ze zijn ook erg licht.
De voordelen van een Fixie- of Singlespeed-fiets:
- gunstige aankoopprijs
- Onderscheidt een stijlvolle levensstijl
- levert een directe, dynamische rijervaring
- lichtgewicht, dus gemakkelijk te hanteren
Hoe duur is een fixie of singlespeed fiets?
Zoals bij alle andere fietsen, is er ruimte in de prijsklasse voor singlespeed fietsen en fixies. Hier is het echter niet te breed, want zoals reeds gezegd - wat niet op de fiets zit, kost niets!
Een instapmodel heb je al voor net geen 300 tot zo'n 700 euro.Als je er maar af en toe op wilt rijden, is een fiets uit de goedkoopste categorie zeker voldoende. Het heeft eenvoudige en robuuste bevestigingen. Een fiets in de instapcategorie weegt graag wat meer.
Vanaf 700 euro begint de hogere klasse direct.De frames zijn licht en gemaakt van aluminium of staal. De aanbouwdelen zijn niet alleen uiterst chic, maar leveren ook optimale prestaties. Een singlespeed of fixie uit de hoogste prijsklasse weegt daarom ook minder en is de juiste keuze voor iedereen die meerdere keren per dag op de fiets zit of langer wil toeren.
>.
De kosten in een oogopslag:
- Ondernemingsklasse van 300 euro tot 700 euro
- de fixie topklasse is verkrijgbaar vanaf 700 euro
Waar moet je op letten als je een fixie of singlespeed fiets koopt
-
Als je nog niet zeker weet of een singlespeed of een fixie iets voor jou is, moet je er zeker van zijn dat je een fiets koopt met een flip-flop naaf. Op deze manier kunt u testen wat beter bij u past.
-
Daarnaast moet je ook nog letten op de juiste maat van het frame. We hebben een koopgids op onze blog die u zal helpen de juiste framemaat te kiezen.
.
- Bij de aanschaf moet u letten op de overbrengingsverhouding van de fixie of singlespeed. Omdat je maar één uitrusting hebt, moet die bij jou en je omgeving passen. Hoe verder het tandwiel en het kettingblad uit elkaar liggen, of hoe groter het verschil tussen de tanden, hoe moeilijker het is om de fiets vanuit stilstand op te drijven, maar hoe groter de maximaal haalbare snelheid. Natuurlijk kunt u de overbrengingsverhouding ook later aanpassen door het tandwiel of het kettingblad te vervangen.
- Rem of geen rem...Vanwege het lagere gewicht zijn er op veel singlespeeds velgremmen te vinden. V-brakes vallen ook minder op qua uiterlijk, wat een enorm voordeel is in de ogen van fixie-rijders. De fietsen zijn echter ook verkrijgbaar met schijfremmen. Of helemaal niet. De klassieke New York fixies hadden geen remmen, die fietsen vind je hier ook. MAAR... ze zijn totaal illegaal. Als een politieagent je betrapt zonder de vereiste bel, kan hij een oogje dichtknijpen. Voor een ontbrekend lichtje betaal je een paar euro boete. Wat de autoriteiten zeggen over een fiets zonder remmen, moet je zelf maar uitzoeken.
In het algemeen is een fixie of een singlespeed zeker geen fiets voor iedereen. Of je nu om esthetische redenen een schone fiets wilt kopen of niet veel tijd aan onderhoud wilt besteden, of je nu de buitengewone rijervaring of de lage prijs op prijs stelt, met zo'n fiets kun je jezelf rekenen tot een kleine maar zeer verfijnde gemeenschap van zeer speciale fiets-nerds.
Koop een Fixie of Singlespeed van de beste fabrikant!
Hier in de BMO online shop vindt u fixies van exclusieve fabrikanten zoals 6KU, All-City, Creme Cycles, Octane One. De prijs-kwaliteit verhouding is goed, de kwaliteit is uitstekend, je kunt het gewoon pakken!
Normaal gesproken zouden we hier de accessoires voor uw fiets vermelden. Dat wil je waarschijnlijk niet, of wel? Maar in ieder geval is een fietshelm iets wat we graag willen aanraden.
Je weet, het is van goede kwaliteit, het is makkelijk te krijgen!
Weet u nog steeds niet welk type fiets geschikt is voor u? Hier bij BMO kunt u gemakkelijk vergelijken. We leggen uit wat mountainbikes, stads- en stadsfietsen, trekkingfietsen, dirtbikes, racefietsen en E-bikes allemaal kunnen. Plus, we helpen je een coole kinderfiets te kopen voor je kleintje. Lees onze koopgidsen en je weet welke fiets je gelukkig zal maken!