Je kunt heel wat onderdelen van een fiets wegredeneren. Indien nodig, kunt u zonder zadel of zonder bagagerek en spatborden. Remmen? Nou, dat is praktisch, maar er zijn fixies die zeer succesvol rijden zonder. Banden, daarentegen, zijn een absolute must. Nieuwe banden zijn trouwens de gemakkelijkste manier om een verouderde fiets weer een sportief gevoel te geven, en ze zijn ook van vitaal belang voor de veiligheid van uw fiets! Hier kunt u alles te weten komen over de verschillende soorten banden, ventielen en welke banden het meest geschikt zijn om door modder en sneeuw te rijden.
Door de band te vervangen, kunt u een beslissende invloed hebben op de prestaties van uw motorfiets. De zeer eenvoudige en ongecompliceerde ingreep in het rij- en afrolgedrag van uw wielen is daarom ook een goedkope optie voor fiets tuning.Fietsbanden Overigens stellen we de term gelijk aan de term fietskarkas, waarmee bedoeld wordt het dikke rubberen omhulsel dat de buis beschermt tegen beschadigingen en ervoor zorgt dat uw fiets goed aan de ondergrond kleeft. De velg houdt de hele structuur stabiel en mooi rond, spaken verbinden de velg met de naaf en alles samen wordt loopwiel genoemd. In onze winkel vindt u een zeer ruim assortiment aan verschillende fietsbanden van UST tubeless banden tot lekvrije MTB clincher banden<nbsp;< p="">.
Banden voor elk gebruiksgebied en type rijder
De eisen die aan de band worden gesteld, verschillen naargelang het gebruik. Touring-rijders hebben smallere banden nodig met een zo laag mogelijke rolweerstand. Kwaliteitsproducten zoals die van Continental of Schwalbe hebben een lage rolweerstand en een zeer goede grip. Hoogwaardige, lekvrije banden zorgen bovendien voor ontspannen toeren zonder geforceerde pauzes. Als freerider en downhiller heb je een zachte MTB-band nodig die maximale grip biedt en je in staat stelt snelle runs te maken. Bij de volumineuze banden voor het downhillgamma is het essentieel de bijbehorende DH-buis te gebruiken of om te bouwen naar tubeless.Roadbanden en Gravelbanden daarentegen zijn smal en rollen op weinig profiel, zodat de rolweerstand minimaal is en de fiets pijlsnel voorbij zoeft. Veel fixiebanden hebben ondanks hun lage rolweerstand een zeer goede grip en lekbescherming. Zelfs BMX fietsbanden vindt u in onze online shop.
Fietsbanden voor droog wegdek zijn ook bij ons verkrijgbaar, net als regenbanden en speciale winterbanden met noppen.
Met de juiste bandenkeuze bent u sneller en veiliger op de weg. Om de fietsband aan te passen, is het essentieel om de binnenband fietsband ook te vervangen. Superlichte fietsbinnenbanden zijn een goedkope manier om veel gewicht te besparen en de efficiëntie te verhogen.
Met een bandenwissel kunt u niet alleen de rijeigenschappen van uw motor beslissend verbeteren, maar ook visueel punten scoren. Gekleurde banden in vele variaties maken uw motor mooier, maar natuurlijk kunt u bij ons ook terecht voor witwanden of bruine banden, geheel naar smaak en trend. Een set klassieke Skinwall banden, bijvoorbeeld, is een must voor uw retro fiets.
Een nieuw velglint en de fietsbinnenband moeten beslist worden gekozen die bij de band passen. Superlichte fietsbinnenbanden kunnen veel gewicht besparen en de acceleratie verhogen. Wij hebben alle soorten fietsbanden op voorraad en adviseren u graag!
De verschillende fietsbanden
Er zijn verschillende systemen en structuren voor fietsbanden. Zij verschillen in materiaal en robuustheid en hebben een aanzienlijke invloed op het rijgedrag. Deze bandensoorten zijn momenteel te koop:
Draadomwonden band
De clincherband, of internationaal ook wel clincher genoemd, is de meest gebruikte standaard onder de fietsbanden. Een draadring wordt door de hiel van de band gestoken, zodat het rubber niet onder druk kan uitzetten en van de velg kan springen. >> Ga naar onze clinchers
Vouwband
De vouwband is een variant van de clincherband. In dit ontwerp is de draadring vervangen door Kevlar-draden. Hierdoor kan de band worden opgevouwen tot een kleinere pakmaat en wordt er ook gewicht bespaard dankzij het lichtgewicht Kevlar. >> Naar onze vouwbanden
TR - Tubeless Ready
De afkorting TR staat voor Tubeless Ready. Met deze banden heeft u de keuze om met of zonder binnenband te rijden. Om ervoor te zorgen dat bij tubeless geen lucht verloren gaat, wordt in de band een speciale afdichtmelk gebruikt. Het dicht de band perfect af en dient in vele gevallen zelfs als eerste middel tegen een lek. Kleinere gaatjes worden met behulp van de tubeless melk onmiddellijk weer gedicht, zodat de band slechts een minimum aan lucht verliest. U kunt uw fietsband weer oppompen zonder vervelende bandenplakkers en uw tocht voortzetten. >>> Naar onze tubeless-ready banden
UST - Universeel Systeem Tubeless
Het Universal System Tubeless, afgekort UST, is verwant aan het TR-systeem. Ook hier wordt afgezien van de binnenband, maar UST-banden maken geen gebruik van tubeless-melk. De band heeft een andere constructie en vereist UST-velgen, die al verzegeld zijn. >> Naar onze UST-banden
Tubulaire band
Bij een tubeless band wordt een binnenband rechtstreeks in de band genaaid en op speciale velgen gelijmd. Deze variant wordt vooral gebruikt in het wegwielrennen. Veel professionals vertrouwen nog steeds op dit systeem, naar verluidt omwille van het bijzonder soepele rol- en bochtgedrag. Wat rolweerstand betreft, doet een moderne vouwband echter niet onder voor een tubeless band. Een duidelijk voordeel van het systeem is dat de band bij een lekke band niet van de velg springt. Dit betekent dat de fietser zonder gevaar kan uitrollen en zelfs een paar meter kan afleggen in de race totdat de materiaalwagen ter plaatse komt. Het grote nadeel is de tijdrovende montage, omdat de band aan de velg is gelijmd, is het wisselen veel tijdrovender dan bij andere fietsbanden. >> Naar onze tubeless banden
Snijkerbanden en winterbanden
Een spijkerband of winterband is een specialist voor ontberingen. Als de winter bijzonder ijzig en besneeuwd is, is het de moeite waard om voor spijkerbanden te kiezen. Wij bieden verschillende modellen van Continental en Schwalbe aan in onze winkel. Spijkerbanden hebben een geprononceerd loopvlak en zijn ook voorzien van zogenaamde spikes - kleine metalen pinnen. Ze bieden u een uitstekende grip tijdens een wintertocht door het bos met uw mountainbike. Maar ook tijdens uw dagelijkse ritten, bijvoorbeeld op weg naar het werk, zult u ijsplekken tegenkomen. Spijkerbanden geven u de nodige veiligheid. In ons blogartikel "Fietsen door de winter" vindt u belangrijke tips voor winterfietsers. >> Over onze spijkerbanden
Kinderfietsbanden
Naast banden voor kinderfietsen bieden wij in onze winkel ook een kleine selectie banden voor kinderwagens aan. U kunt banden voor kinderwagens vinden van de bandenfabrikant Schwalbe. Deze banden hebben een extra dikke anti-leklaag, zodat lekke banden tot het verleden behoren. >>> Naar onze kinderfietsbanden
De bekendste fabrikanten van fietsbanden
Bij fietsbanden in het bijzonder loont het de moeite om voor merkproducten te gaan! Ten eerste is er vaak minder slijtage dan bij goedkope producten, en u hoeft niet voortdurend op zoek naar nieuwe jassen. Bovendien is de staat van de banden vaak de doorslaggevende factor bij het al dan niet verongelukken! Daarom worden de banden van bekende fabrikanten, die in hun eigen ontwikkelingsafdeling nieuwe rubbermengsels uitwerken en deze op grote schaal testen, als bijzonder veilig beschouwd.
Het feit dat fabrikanten als Continental en Michelin vooral autobanden produceren, is ook voor fietsers een groot voordeel! De opgedane kennis over autobanden helpt motorrijders aan beter materiaal en meer veiligheid.
Andere fabrikanten zoals Onza of Maxxis richten zich volledig op tweewielers. Ook de populaire Schwalbe banden vindt u in onze online shop. De eerste fietsbanden met ingebouwde lekbescherming kwamen van deze traditionele fabrikant, u herkent ze aan de naam Unplattbar. Schwalbe voorziet zijn racefietsbanden bovendien van een lekvrije laag in het karkas. Schwalbe levert ook talrijke MTB-banden die een echte cultstatus genieten, Magic Mary, Dirty Dan of Smart Sam zijn slechts enkele vertegenwoordigers daarvan.
Veel van de grote fabrikanten hebben trouwens de tekenen des tijds ingezien en proberen hun banden zo duurzaam mogelijk te produceren. Hun inspanningen variëren van fabricage met eigen zonne-energie tot geweldige recyclingprogramma's. Zo kunt u uw bijdrage aan het redden van het klimaat nog een beetje vergroten.
Waar moet je op letten als je een nieuwe fietsband koopt?
Het kopen van een nieuwe fietsband kan een ware wetenschap worden. Er zijn veel parameters waarmee rekening moet worden gehouden en er is een enorm aanbod van verschillende fabrikanten en types. Maar je motor dicteert sommige dingen zelf. Eerst moet u bepalen voor welke motorfietscategorie u een nieuwe band zoekt. Tot zover is de keuze heel eenvoudig: heb je een mountainbike, een racefiets, een toerfiets of een stadsfiets? Binnen de afzonderlijke categorieën komt het aan op de fijne selectie. Hier is het terrein waarop u het vaakst rijdt van invloed op de keuze van de juiste band. Er is een kleine vuistregel die u kunt volgen. Hoe ruwer het terrein, hoe ruwer de band kan zijn om de best mogelijke grip te garanderen. Als u meestal op asfalt rijdt en goede loopeigenschappen nodig hebt, moet de band minder geprofileerd zijn.
De keuze van de bandenmaat wordt ook bepaald door de bestaande wielen. In de meeste gevallen wordt een keuze gemaakt tussen 26, 27,5, 28 en 29 inch. Het is echter niet alleen de diameter van de banden die telt, ook de breedte is belangrijk. Afhankelijk van het type fiets kan uw fiets meer of minder speling hebben, d.w.z. ruimte voor banden van verschillende breedtes. Als u niet zeker weet welke maat u nodig hebt voor uw fiets, hebben we een uitgebreide gids over de verschillende bandenmaten voor u op onze blog. Binnenbanden voor fietsen hebben verschillende ventielen, maar die komen niet in contact met de band, dus doen ze er niet toe bij de aankoop van een fietsband! De ventielen moeten echter wel op de velg passen, zodat ze ook door het gat kunnen!
Een grote beslissing is het bandensysteem. Voor sommigen is dit een kwestie van geloof, voor anderen een technisch detail. Tubeless banden bieden enkele voordelen in gewicht en lekbestendigheid. Banden met binnenbanden daarentegen zijn voor onervaren monteurs gemakkelijker te vervangen en te onderhouden. Het vloeibare dichtmiddel in tubeless banden kan een echte lastpost zijn en een grote puinhoop maken. Maar als u de taak met geduld en kalmte aanpakt, zult u meestal succes hebben en dan kunt u genieten van de grote voordelen van tubeless banden.
De belangrijkste vragen in het kort:
- Welke maat band heb ik nodig?
- Wat voor motor heb ik?
- Wil ik met binnenband of tubeless rijden?
- Hoeveel grip heb ik nodig?
- Ben ik in het bezit van de nodige accessoires voor de montage?
Naast banden vindt u in onze winkel natuurlijk alles wat u nodig heeft voor bandenaccessoires montage, onderhoud, tuning of reparaties. Wij hebben pleistersets, bandenlichters, bandenafdichtmiddel, ventieldopjes, ventielkernen en complete lekke bandenpakketten voor u. Als de band eenmaal is gekocht, moet hij worden gemonteerd. Kleine helpers maken het monteren van nieuwe banden kinderspel. Bandenlichters van hoge kwaliteit tillen het vaak strakke rubber op de velg.
Daarna moet de band worden opgepompt en kan de tocht beginnen. De juiste bandenspanning is echter van cruciaal belang voor de loopeigenschappen, de grip en de lekbescherming. In onze blog vindt u een artikel over hoe u de perfecte bandenspanning voor uw motorfiets kunt bepalen. Een pomp met drukmeter maakt het bepalen van de bandenspanning een fluitje van een cent