De winter leidt voor veel fietsers tot een onvrijwillige terugval in prestaties. Het wordt te vroeg donker en dus te oncomfortabel en gevaarlijk voor mountainbiketochten of snelle buitenritten op de weg. Op te veel dagen moet de training helemaal worden afgelast, het weer gooit zelfs bij de meest geharde wielerliefhebber roet in het eten. Maar de trainingspauze hoeft dat niet te zijn! Met een fietstrainer kun je zonder problemen blijven trainen, een smart trainer helpt je ook in de winter je prestaties te verbeteren en een virtual reality trainer maakt trainen spannend en afwisselend. Wij stellen je voor aan de beste indoor trainers.
Hometrainer, rollertrainer, hometrainer, trimfiets, fietstrainer, fietsroller, trainingsfiets, step - allemaal hetzelfde? Nee, niet helemaal. Maar de overgangen zijn vloeiend. Om de verwarring compleet te maken, zijn er ook nog smart trainers en hun verdere ontwikkeling: virtual reality trainers.
Laten we dus eerst de mogelijkheden van de verschillende trainingstoestellen verduidelijken:
Een hometrainer kan veel dingen zijn, niet alleen fietstrainers. Roeimachines of loopbanden zijn ook hometrainers.
een fietstrainer of ergometer is een hometrainer die binnenshuis kan worden gebruikt om het fietsen te trainen. Je hebt er geen fiets voor nodig; zadel, pedalen en handvat zijn aanwezig.
op een rollenbank rijdt uw fiets op één tot drie rollen in plaats van op de weg
een fiets is bevestigd aan een vaste rollenbank. Een ongebonden fiets rolt op een vrije roltrainer.
Rollentrainers worden ook wel fietsrollers genoemd
Scooter is de Engelse naam voor een roltrainer, hij wordt af en toe ook in het Duits gebruikt.
een trimfiets was een fietstrainer voordat alles een Engelse naam moest hebben
een hometrainer is een hometrainer in het Engels
een fietstrainer is de ietwat onnauwkeurige naam voor alles wat fiets- en huiskamertraining combineert
een smart trainer verrijkt uw training met verschillende programma's en functies of kan worden aangesloten op trainingsapps
Een virtual reality trainer is als trainen "in het echt", alleen beter. Video's van fietsroutes worden gecombineerd met een realistische rijervaring, omdat de route en het wegdek worden gesimuleerd.
Laat u niet in verwarring brengen door de verschillende termen, ze worden vaak door elkaar gebruikt. Als u de productfoto's bekijkt, weet u meteen met wat voor soort hometrainer u te maken hebt.
Wat is de beste hometrainer voor mijn fietstraining?
De eenvoudigste optie is, natuurlijk, die met twee sporen. Uw fiets blijft buiten en binnen is een fietstrainer beschikbaar. Zo'n hometrainer heeft alles wat je nodig hebt. U kunt hem kopen met een hartslagmeter, comfortabele zitting en opbergruimte voor uw laptop of tablet. Bovendien hoeft u uw fiets niet om te bouwen of te installeren. Het zal gewoon niet zo goed voelen als je motor.
Om uw fiets te gebruiken voor indoor training, hebt u een roller trainer of een smart trainer nodig. Als u voor een roltrainer hebt gekozen, bent u al een stuk dichter bij uw doel, maar er moeten nog een paar beslissingen worden genomen: ten eerste zijn er grote verschillen in prijs, en ten tweede zijn er verschillende systemen die fiets en trainer combineren.
Je hebt de keuze tussen achterwieltrainers (of roltrainers met een steekas, "wheel-on trainer" of "tyre drive trainer") en trainers waarin je je fiets monteert zonder achterwiel (ook wel "direct drive" of "direct drive trainer" genoemd).
Als je trainer het achterwiel vervangt, zal dit natuurlijk je wiel en cassette beschermen, maar je zult ook een roltrainer moeten vinden die op je fiets past (maar er zijn adapters die op bijna alles passen). Bovendien zult u min of meer uitgebreid moeten knutselen.
Een trainer waarbij je fiets op het achterwiel rolt, klemt de achterste steekas, zodat je fiets stabiel staat. Het wiel loopt op een rol die de weerstand regelt. Hier rijd je net als op de weg, en de slijtage van de fiets en onderdelen gaat door. U kunt echter een goedkope trainingsband kopen, die uw goede wegband zal beschermen.
De eenvoudigste variant: een ECHTE rollentrainer
Zet je motor erop en Rock'N'ROLL. Eenvoudige roltrainers of "vrije" roltrainers hebben niet meer nodig dan twee of drie rollen in een metalen frame, omdat zij zuiver mechanisch werken. Geen elektriciteit, geen franje. En ze zijn nog goedkoop ook! Aangezien uw fiets niet zijdelings wordt vastgehouden, trainen deze trainers tegelijkertijd uw evenwicht. Ze zijn geschikt voor ontspannen duurtraining en cadanstraining.
Train slim met de Smart Trainer
Net als een mobiele telefoon of een horloge wordt een fitnessapparaat "slim" genoemd als het over veel geavanceerde technologie beschikt en met andere apparaten in een netwerk kan worden verbonden. Een eenvoudige smart trainer kan bijvoorbeeld uw cadans en afgelegde afstand aflezen en deze delen met trainingsprogramma's. Op deze manier worden uw prestaties nauwlettend in de gaten gehouden en kunt u de app u laten helpen uw conditie te verbeteren.