Wie van zijn fiets houdt, wil zelfs bij het slechtste winterweer zijn gebruikelijke trainingsrondjes niet opgeven. Daarvoor zijn er verschillende fietsergometers. Je kunt ook apparatuur kopen die je training thuis aangenamer, succesvoller en vooral stiller maakt. Maar wat heb je nodig? Hier vind je accessoires voor je fietsergometer en wij vertellen je welke aankopen de moeite waard zijn voor je wintertraining.
De juiste accessoires zullen niet alleen uw indoor training efficiënter maken. Het is leuker, verbetert uw prestaties zelfs in het slechtste weer en zorgt er bovenal voor dat uw buren niet hoeven te klagen over het lawaai dat uw hometrainer maakt.
De belangrijkste trainingsaccessoires voor de hometrainer
Onderlaag voor de hometrainer: Een onderlaag onder de ergometer vervult verschillende functies. Het beschermt de vloer tegen schade die door de bewegingen van de hometrainer zou kunnen worden veroorzaakt. Een beschermende mat is een nuttige aanvulling om te voorkomen dat de parketvloer wordt bekrast of dat het tapijt wordt gekneusd. De mat zorgt er ook voor dat uw hometrainer niet wegglijdt en dempt geluiden die anders rechtstreeks op de vloer - en dus op de buren - zouden worden overgebracht.
Speciale trainingsbanden: Er zijn speciale banden ontwikkeld voor gebruik op de roltrainer. Hier zorgt niet alleen de samenstelling van het karkas voor een optimale grip op de rollen, de banden zijn ook glad en beperken zo het rijgeluid tot een minimum.
Asadapter: Als u kiest voor een direct drive trainer, moet u de uitvaleinden van uw fiets in de roller trainer bevestigen. Als de assen niet op de roltrainer passen, kunt u adapters gebruiken. Er zijn sets met quick-release assen, steekas-adapters of freewheelbody's waarmee je verschillende assen op de trainer kunt monteren.
Voorwielsteun: Een rollertrainer waarbij het achterwiel op een rol loopt, zet uw fiets in een hellende positie, het achterwiel wordt opgetild. Een voorwielsteun compenseert het hoogteverschil. Tegelijkertijd zit het voorwiel vast, zodat je stabieler en veiliger op de fiets zit.
Zweetvanger: Op de ergometer heb je geen verkoelend briesje! Dit kan leiden tot veel meer transpiratie dan u buiten gewend bent. Tussen het zadel en het stuur is een zweetvanger bevestigd. Het absorbeert zweetdruppels en beschermt niet alleen het frame van uw fiets, maar ook de vloer.
Technische apparatuur verbetert uw training!
Antennes en kabels: Een smart trainer wordt in een netwerk verbonden met uw mobiele telefoon of PC. Als u een virtual reality trainer gebruikt, zal uw tv, router of projector ook worden aangesloten. Om de verbinding te laten werken, hebt u de juiste antennes of kabels nodig.
Ventilator: Natuurlijk kunt u een ventilator naast uw hometrainer plaatsen. Het wordt nog spannender met toestellen die communiceren met een Smarttrainer en de luchtstroom aanpassen aan uw snelheid en de hellingshoek van het trainingsprogramma. Dit zorgt niet alleen voor een goed verkoelend effect, maar ook voor een natuurlijk rijgevoel.
Helling simulator: Een helling simulator in combinatie met een Direct Drive trainer creëert een echt alpine gevoel. De toestellen kunnen tot 20% helling en 10% daling simuleren en maken zo een realistische hoogtetraining mogelijk.
Sporthorloges of borstbanden die de hartslag meten, kunnen aan Smarttrainers worden gekoppeld en vervolgens uw training bijzonder nauwkeurig evalueren.
Wat uw training nog meer plezierig maakt
Kleed je aan! Op het eerste gezicht heeft chique fietskleding niet veel zin voor indoor cycling. Maar ook al zal waarschijnlijk niemand je thuis zien, toch is het de moeite waard om je fietsuitrusting tevoorschijn te halen voor je workout! Zoals je hierboven hebt gelezen, heb je geen briesje, dus je zweet misschien meer als je thuis traint. Ademende wielertruien zorgen voor een aangenaam huidklimaat omdat ze vocht naar buiten afvoeren en snel drogen. Uw fietsbroek kan ook op de ergometer al zijn voordelen tonen. U zit evenveel in het zadel als op de fiets, dus de platte naden, de snit die een zittende houding mogelijk maakt en vooral een zeem in het zitvlak maken uw trainingssessies veel comfortabeler.
Speciale sportkleding is ook gemakkelijk schoon te maken en droogt snel na het wassen. Hoogwaardige fietsshirts en -broeken en de bijbehorende baselayers zijn bovendien voorzien van een geurremmende coating die voorkomt dat onaangename geurtjes ontstaan. Het is dus de moeite waard om ze te kopen, vooral als je binnen traint!
Als u op een mooie, heldere, koude winterdag toch buiten wilt fietsen, moet u zich warm aankleden. Dikke fietsjacks en thermobroeken beschermen u tegen de kou.
Je hebt geen speciale fietsschoenen nodig voor de hometrainer. Het is echter mogelijk om met kliko's te rijden als je eraan gewend bent. Op een trainer met directe aandrijving kan er niet veel gebeuren, maar op een roltrainer gebeuren er van tijd tot tijd valpartijen. Hier zijn fietshandschoenen of zelfs een helm veiliger.