In de auto is een navigatiesysteem tegenwoordig heel normaal. Veel automobilisten laten zich zelfs in hun eigen stad graag leiden door de GPS, vooral omdat de slimme apparaten kunnen helpen om files te vermijden. Met de fiets kom je sowieso langs de files. Waarom heb je een navigatiesysteem nodig? Dat kom je hier te weten!
Natuurlijk is de vraag in de kop niet serieus bedoeld. Vandaag de dag willen nog maar weinig motorrijders een papieren wegenkaart hanteren; vooral op de fiets is een elektronisch hulpmiddel veel praktischer. Als u op zoek bent naar de mooiste fietsroutes en niet wilt verdwalen, is een navigatiesysteem een prima ondersteuning. Als je de kilometers die je hebt gefietst wilt documenteren en evalueren, is dat ook prima. Als u uw trainingsprestaties wilt volgen en verbeteren, biedt een fietscomputer met navigatie ook veel waardevolle informatie. Hier lichten wij de functies meer in detail toe.
Dit zijn de functies die uw fiets-GPS kan/moet hebben
De eigenlijke functies van een fiets-GPS variëren naargelang het model en de prijsklasse.
De volgende functies zijn beschikbaar:
GPS: Natuurlijk kan een navigatiesysteem voor fietsen je positie bepalen en volgen via GPS. Zodat het weet waar je bent en wat je nu moet doen.
Uitgebreid kaartmateriaal: Uw navigatiesysteem beschikt meestal al over het meest recente kaartmateriaal. De mooiste fietsroutes in heel Europa zijn opgenomen.
Hoogtemeter: Sommige navigatiesystemen hebben een hoogtemeter, die dan ook de meters hoogte die je hebt gereden meeneemt in de berekening van je prestatie.
Kompas: Als u zich niet wilt vastleggen op een route, kunt u op zijn minst een kompas u in de juiste richting laten wijzen.
Weer: Een slim navigatiesysteem kent niet alleen de weersvoorspelling, maar kan ook de windrichting en -sterkte meenemen in de prestatie-evaluatie en u waarschuwen voor onweer.
Klok: Natuurlijk, de tijdfunctie vertelt je hoe laat het is. Het vertelt je ook hoe lang je al onderweg bent.
Prestatiemeting: Hartslag, cadans, verbrande calorieën of VO2Max; een fietscomputer van hoge kwaliteit gebruikt deze waarden om een gedetailleerde prestatiemeting te maken en draagt zo bij aan de verbetering van uw conditie. Om de prestaties op peil te houden of te verbeteren, kunnen persoonlijke opleidingsplannen worden opgesteld en gevolgd. U krijgt nauwkeurige trainingsinstructies en voldoende rustperiodes.
Elektronisch schakelen: integratie en controle mogelijk, afhankelijk van het model.
Snelheid: Natuurlijk berekent het navigatiesysteem de snelheid op basis van uw route of via sensoren.
(Smartphone) compatibiliteit: De meeste fietscomputers zijn compatibel met iPhone en Android, de verbinding wordt gemaakt via BlueTooth of WLAN. U kunt een apparaat op de computer aansluiten om nieuwe routes op te nemen, en u kunt ook verbinding maken met een sporthorloge of hartslagmeter.
Noodoproepfunctie: Bij een ongeval waarschuwt het toestel de contactpersonen in noodgevallen en stuurt uw locatie door.
In het algemeen is het gemakkelijker om een fiets-GPS met weinig functies te gebruiken. Bij veel extra informatie hoort altijd een uitgebreid menu waaruit u moet kiezen, omdat het toestel niet alle informatie tegelijk kan weergeven. Voor een exacte evaluatie van uw training of een navigatie met veel informatie over de route is een fiets-GPS met veel functies een goede keuze.
Uw nieuwe fiets navigator: De eerste stappen
Wanneer u een fietscomputer koopt, moet het apparaat eerst op uw fiets worden gemonteerd. Om dit te doen, heb je de juiste stuurhouder nodig. Om de omwentelingen van het wiel te kunnen aflezen, hebben sommige toestellen een sensor nodig die in de buurt van het wiel wordt gemonteerd.
U moet de functies testen in een proefopstelling. Maak uzelf thuis - in alle rust - en niet in het verkeer vertrouwd met de werking en functies van uw fietsnavigator. Als u uw fietsprestaties en calorieverbruik wilt volgen, heeft het toestel informatie nodig zoals uw lengte, gewicht en leeftijd.
Je kunt je navigatiesysteem nu ook koppelen aan je mobiele telefoon en PC, zodat je online kunt zoeken naar aanbevolen tochten die andere fietsers hebben getest en gedeeld op GPS-portalen.
Wat praktische informatie over uw fietsnavigator
Meestal kunt u kiezen tussen twee verschillende weergave-opties:
Sommige navigatiesystemen laten u gewoon met een pijl zien waar u heen moet. Links, rechts of rechtdoor, een eenvoudige pijl wijst u in de juiste richting. Op die manier wordt u niet te veel afgeleid op de weg. U kunt eenvoudig vooraf ingestelde routes kiezen en vervolgens de navigatie volgen.
Andere fietsnavigatiesystemen geven ook volledige kaarten in detail weer. Hier ziet u alternatieve routes op het display, en kunt u ook points of interest weergeven. Zo kunt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde supermarkt, hotels of excursiebestemmingen vinden.